logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć monitor przemysłowy z 4-przewodowym złączem RGB i H?

Telo 22 Paź 2006 10:08 1353 3
  • #1 3140698
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2345
    Witam!
    Mam pytanie jest maszyna produkcyjna do której jest podłączony monitor typu przemysłowego zabudowany ,który ma na złączu cztery przewody RGB i H typowy 9 pinowe złącze czyli czery przewody,nie ma przewody synchronizacji,ktoś mi podpowiedział ze synchro jest na zielonym kolorze czy tak tego nie wiem można by pomierzyć oscyloskopem ale to jest dość daleko i dlatego pytam moze ktos wie są na forum spece od monitorów.
    Jak do tej maszyny podłączyć typowy monitor?Czy można zastosować przejscówkę podobno jest jakis układ scalony który rozdziela z tego koloru synchronizację?Czy czestostliwosć pracy typowego monitora będzie tu odpowiednia?
    Z jedej strony wchodziły by sygnały z maszyny(4-przewody) a z drugiej strony typowy monitor np.na złączach BNC RGB i H i V (5-przewodów).
  • #2 3141469
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Proponuję poczytać ten temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic346678.html
    Czytałem kiedyś na forum o układzie, który z sygnału composite wydzielał impulsy synchro H i V (z tego co pamiętam, to był on bardzo drogi). Niestety nie mogę znaleźć tego tematu - jak znajdę to wrzucę link.

Pozdrawiam.
  • #3 3150498
    Chlebek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jeśli to jest bardzo stary monitor to może CGA. W tych monitorach było composit video. Czyli mozesz zrobić przjściówkę do SCARTA tam też 50Hz.
    Jesli nowszy z ccomposit video to będziesz musiał zastosować jakiś synchro-seperator ale to trudna kombinacja bo inna jest struktura impulsów dla róznych częstotliwości. :cry:
  • #4 3583046
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2345
    Niestety nie rozwiązany problem zrobiła to inna firma.
REKLAMA