logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spalenie żarówek i transformatorów w lampach sodowych PHILIPS 250w - błąd podłączenia?

pawus098 13 Sty 2019 12:38 1437 17
REKLAMA
  • #1 17697350
    pawus098
    Poziom 7  
    Witam .
    Podłączyłem wczoraj dwie lampy sodowe Philips 250w. Wszystko jednym kablem 3 razy 2,5 dwie lampy . To wszystko do włącznika i sieci. Świeciły do jednej godziny. Później Problem w tym ze żarówki i transformatory sie spaliły. W czym problem, pomyliłem kolejność kabla fazowy z kablem neutralnym ? Ma to jakis znaczenie ? Z gory dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17699440
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 710
    pawus098 napisał:
    ....Później Problem w tym ze żarówki i transformatory sie spaliły....

Jaki objaw tego ,,spalenia" lamp (nie żarówek), jak to sprawdziłeś?
    Tam nie ma transformatorów. Są stateczniki indukcyjne i zapłonniki, lub układy stabilizująco-zapłonowe. Jaki objaw spalenia tych ,,transformatorów", jak to pomierzyłeś?
  • #4 17699726
    pawus098
    Poziom 7  
    Spalenizną czuc i to przypalone jest:

Spalenie żarówek i transformatorów w lampach sodowych PHILIPS 250w - błąd podłączenia? Spalenie żarówek i transformatorów w lampach sodowych PHILIPS 250w - błąd podłączenia? Spalenie żarówek i transformatorów w lampach sodowych PHILIPS 250w - błąd podłączenia? Spalenie żarówek i transformatorów w lampach sodowych PHILIPS 250w - błąd podłączenia? Spalenie żarówek i transformatorów w lampach sodowych PHILIPS 250w - błąd podłączenia? Spalenie żarówek i transformatorów w lampach sodowych PHILIPS 250w - błąd podłączenia? Spalenie żarówek i transformatorów w lampach sodowych PHILIPS 250w - błąd podłączenia?
  • REKLAMA
  • #6 17699824
    pawus098
    Poziom 7  
    wcześniej wszystko działało oświetlało posesje. Tzn wszystko w tej lampie jest nie ruszane od nowości
  • #7 17699881
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Tam nie ma żadnych transformatorów, tylko dławik. Podejrzewam, że coś się stało z dławikiem (zwarcie na zwojach?), które spowodowało przepływ większego prądu i spalenie zarówno lampy jak i dławika.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17699977
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 710
    Oprawy dostały przepięcia. W innym przypadku niemożliwe jest takie samo uszkodzenie w dwóch oprawach. Chyba, że moc lamp była inna, niż moc osprzętu w oprawie.
    Zwarcie na statecznikach spowodowało gwałtowny wzrost prądu w lampie i odparowanie elektrod w jarzniku.
    Na przyszłość zabezpiecz lampy wyłącznikiem nadprądowym, bo taki bałagan sugeruje kiepskie zabezpieczenie.
    P.S. To nie są lampy sodowe, tylko metalohalogenkowe.
  • #9 17700346
    pawus098
    Poziom 7  
    A jak myślicie będzie coś z tego jak kupie same żarówki ? Czy też trzeba te stateczniki. Wiem wiem powinno być zabezpieczenie 😰
  • Pomocny post
    #10 17700353
    kozi966
    pawus098 napisał:
    A jak myślicie będzie coś z tego jak kupie same żarówki ?

1. To nie są żarówki, tylko lampy wysokoprężne.
    2. Statecznik jest spalony, to co ma z niego być?
  • #11 17700360
    pawus098
    Poziom 7  
    Ok dzięki za rozjaśnienie sytuacji
  • #12 17700663
    karolq
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    A ta lampa nie ma przypadkiem 400W? Bo na tyle mi wygląda.
  • #13 17701226
    Krzysztof Reszka
    Ocena: 1551
    Daj dokładne zdjęcie tej komory gdzie jest spalony dławik , by było widać przewody. Bo mi się wydaje że jest to źle podłączone.
  • #14 17701314
    karolq
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    Słuszna uwaga panie Krzysztofie. Wygląda jakby dławik był równolegle wpięty z lampą. Bardziej przydałoby się zdjęcię tego co jest za oprawką .
  • #15 17701328
    kozi966
    Koledzy,
    1. Autor twierdzi, że układ działał. Gdyby dławik był równolegle, to układ by nie świecił, a pierwszy zapłon (o ile w ogóle możliwy) zrobiłby zwarcie. Ze zdjęcia jasno wynika, że połączenie się zgadza.
    Czerwony z zasilania (L na kostce) idzie na dławik, po czym wraca z dławika na zapłonnik. Z zapłonnika odchodzi jeden przewód na N (zasilania na kostce) oraz jeden wysokonapięciowy wraca do komory dławika, gdzie wchodzi w koszulkę i idzie do lampy.
    N-ka dodatkowo wyprowadzona jest też do lampy.
    Równolegle wpięto kondensator.
    2. Lampa 400W nie ma znaczenia w tym przypadku, bo to dławik reguluje natężenie w obwodzie. W tym wypadku utrudniony byłby jedynie zapłon.
    3. Układ jest już spalony....

Nie widzę sensu dalszej dyskusji tutaj.
  • #16 17701378
    pawus098
    Poziom 7  
    Dokładne zdjęcia zpribie jutro. Ale interesuje mnie dlaczego to się wszystko spaliło tak jak pisałem wcześniej lampy swiecily. Później zostały zdjęte leżały ok roku w suchym miejwcu. Postanowiłem je uruchomić i się spaliły 😂
  • #17 17701389
    Krzysztof Reszka
    Ocena: 1551
    Jaką moc mają lampy bo tu może być problem to są lampy SON T . By być pewny, zdjęcie by nam rozwiało wiele wątpliwości.
  • #18 17701408
    pawus098
    Poziom 7  
    Zdjęcie jutro. Lampa ma 250 w

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podłączył dwie lampy sodowe PHILIPS 250W, które działały przez godzinę, po czym doszło do ich spalenia. Pojawiły się pytania dotyczące możliwych przyczyn, w tym błędnego podłączenia kabli fazowego i neutralnego. Odpowiedzi wskazują, że w lampach nie ma transformatorów, a jedynie stateczniki indukcyjne i zapłonniki. Użytkownicy sugerują, że przyczyną uszkodzenia mogło być przepięcie lub zwarcie w obwodzie, co spowodowało wzrost prądu i uszkodzenie zarówno lamp, jak i stateczników. Zwrócono uwagę na konieczność zabezpieczenia instalacji wyłącznikiem nadprądowym. Użytkownik zastanawia się nad wymianą żarówek, ale eksperci podkreślają, że spalony statecznik uniemożliwia dalsze użytkowanie lamp.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA