logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie wyświetlaczem LCD 4x20 - czarne prostokąty w 1. i 3. linii

władziowek 05 Wrz 2005 08:58 4713 10
REKLAMA
  • #1 1792633
    władziowek
    Poziom 25  
    Ocena: 105
    Witam szanownych fachowców
    Mam problem ze sterowaniem wyświetlaczedm LCD 4x20.
    Poniżej załączam plik *.bas z programem do sterownika pieca,
    wcześniejsza wersja obsługiwała wyświetlacz 2x20 i nie było najmniejszego problemu z jego sterowaniem.
    Z wyświetlaczem 4x20 jest problem że nie wyświetla nic poza czarnymi prostokątami w pierwszej i trzeciej linii.
    Zaznaczam że wyświetlacz jest sprawny na 100%.
    Pozdrawiam i proszę o pomoc .
    PS.
    Baskom podczas symulacji wyświetla informację prawidłowo.
    wladek
    Załączniki:
    • Piec_4k_new_22 modyfikacja3.rar (3.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1792765
    mag32
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    prawdopodobnie, tak jak wiele z tych wyświetlaczy, ten ma możliwość pracy w kilku wariantach, np jako 2*20, więc poprzednio gdy sterownik działał z LCD 2*20 to teraz nie potrafi go przełączyć w tryb 4*20, lub ma komendy do przestawienia LCD 2*20 z 1*20 na 2*20 i to wykonuje. Zatem przełącza go w tryb 2*20 i stąd świecą się tylko dwie linie a pozostałe są czarne. Ten sam efekt jest w 2*16 turz po jego uruchomieniu, gdy jest w trybie 1*16, dopiero wysłanie odpowiedniego rozkazu powoduje przestawinie go do trybu pełnego.
    Nie wiem na ile jasno to opisałem, ale opis instrukcji sterujących 2*16 jest w dziale Download.
    W samym pliku który tu przedstawiasz, widzę polecenie konfiguracji LCD ale nie mam tu tej procedury.
    Config Lcd = 20 * 4
    Cursor Off
    Cls
    Może więc w samej procedurze configuracyjnej LCD jest jakiś problem.
    Pozdrawiam
    SQ7JZI
  • REKLAMA
  • #3 1792805
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Ile wyprowadzeń ma ten wyświetlacz? Czy po podłączeniu nie pozostały jakieś "dodatkowe"?
  • REKLAMA
  • #4 1792816
    władziowek
    Poziom 25  
    Witam
    Sterownik w poprzedniej wersji pracował z innym wyświetlaczem (2x20) a obecnie chcę podłączyć do niego wyświetlacz 4x20.
    Po włączeniu linia pierwsza i trzecia są czane a linie druga i czwarta nic nie wyświetlają.
    pozdrawiam
    wladek
    PS.
    Wyświetlacz ma standardowe wyprowadzenia 1-16 ,sterownik HD44780A00
  • #5 1793129
    desa
    Poziom 14  
    jesli wyswetla same kwadraty to oznacza ze inicjalizacja wyswetlacza nie zostala poprawnie przeprowadzona. daltego proponuje sprawdzic czy masz dobrze podłączone wyprowadzenia do mikrokontrolera oraz czy masz wlasciwe piny skonfigurowane przy kompilacji programu
  • #6 1793195
    władziowek
    Poziom 25  
    Witam
    Wyświetlacz zachowuję się identycznie jak jest podłączony do procesora i jak ma tylko zasilanie a reszta wisi w powietrzu.
    Zaznaczam że ten wyświetlacz został sprawdzony na innym fabrycznym urządzeniu które obsługuje taki wyświetlacz i pracuje prawidłowo.
    Po zmianie rodzaju wyświetlacza w programie na 2x20 i podłączeniu takowego wyś. 2x20 także pracuje prawidłowo.
    Znoty aplikacyjnej wynika a wałaściwie nic nie wynika poza tym że wyświetlacze są identyczne poza ilością linii.
    Już całkiem zgłupiałem :cry::?::cry::?:
  • #7 1794018
    desa
    Poziom 14  
    podepnij linie D4, D5, D6, D7, E, RS, pod mikroporocesor oraz zasilanie i kontrast. a reszte zewrzyj do masy. nastepnie sprawdz w bascom jakie masz skonfigurowane odpowedei wyjscia(Options->Compiler->LCD). ustaw tak jak powinno byc skompiluj program i wgraj do procka i zoabcz czy bedze chodzic
  • REKLAMA
  • #8 1795173
    władziowek
    Poziom 25  
    Witam.
    Po podłaczeniu wyświetlacza 2x20 i zmianie w programie tylko rodzaju wyświetlacza pracuje prawidłowo ,podłączony identycznie wyświetlacz 4x20 i zdefiniowany w programie jako " Config Lcd = 20 * 4"
    w lini 1 i 3 wyświetla czarne kwadraty a w liniach 2 i 4 nie wyświetla nic.
  • #9 1795948
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 1796717
    desa
    Poziom 14  
    ja proponuje po "Config Lcd = 20*4"
    wpisac jeszcze LCDINITco pozwoli na zainicojwanie wyswetlacza bo tego w programie nie widzalem wiec jak moze działac niezainicjowany wyswetlacz??
  • #11 1800734
    władziowek
    Poziom 25  
    Witam
    Zmieniłem ustawienia pinów w programie odpowiedzialne za sterowanie wyświetlaczem ,podłączyłem i ... ruszyło.
    Pewnie jakiś czeski błąd.
    Dzięki wszystkim za pomoc ,temat zamykam.
    pozdrawiam
    wladek

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył sterowania wyświetlaczem LCD 4x20 podłączonym do sterownika pieca z kontrolerem HD44780A00. Po zmianie z wyświetlacza 2x20 na 4x20 w programie napisanym w Bascom pojawiały się czarne prostokąty w pierwszej i trzeciej linii, a pozostałe linie były puste. Wyświetlacz był sprawny i działał poprawnie na innym urządzeniu. Przyczyną problemu była nieprawidłowa inicjalizacja i konfiguracja wyświetlacza w programie, w szczególności błędne przypisanie pinów sterujących oraz brak wywołania procedury LCDINIT. Po poprawnym ustawieniu pinów i inicjalizacji wyświetlacz zaczął działać prawidłowo. Wskazano również, że niektóre wyświetlacze LCD mogą wymagać przełączenia trybu pracy (np. z 2x20 na 4x20) za pomocą odpowiednich komend sterujących. Zalecano także rozważenie użycia alternatywnego kompilatora FastAVR, który lepiej radzi sobie z obsługą wyświetlaczy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA