logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 4 odpala kluczykiem bez immobilizera - czy dokładać immobilizer?

PitBartek 14 Sty 2019 14:12 5529 7
REKLAMA
  • #1 17700168
    PitBartek
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Ostatnio dorobiłem sobie zapasowy kluczyk lecz z braków środków bez immobilizera. Osoba która zrobiła ten kluczyk mówiła że auto jedynie da się nim otworzyć i zamknąć a odpalić na pewno nie da rady i powiedział aby wrócić w innym terminie i dokończyć kluczyk( dołożyć i zakodować immobilizer). Wczoraj w pośpiechu nie mogłem znaleźć oryginalnego klucza i musiałem użyć tego zapasowego.
    Auto odpaliło bez żadnych problemów jedynie na desce miga kontrolka auta z kluczykiem to pewnie coś z immobilizerem.
    I tu moje pytanie wiem że auto nie powinno odpalać ale skoro odpaliło to jest sens dokładać immobilizer i tracić pieniądze, czy może wyniknąć jakiś problem z autem?

Moderowany przez CameR:

Poprawiłem treść tematu.
    Reg. 3.1.15. Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia, problem musi być bardzo dobrze opisany i zrozumiany przez użytkowników, a tytuł powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

• REKLAMA
  • #2 17700185
    judi
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Nie napisałeś jaki to samochód, rocznik. Możliwe, że jak nie jesteś pierwszym właścicielem ...to immo już dawno było zrzucone. Sporo się tego ostatnio robi w samochodach 15+. Czas robi swoje.
  • REKLAMA
  • #3 17700190
    PitBartek
    Poziom 7  
    Golf 4 1.4 16V 98r.
    Po poprzednim właścicielu bardzo możliwe, że dokonał taki zabieg.
  • REKLAMA
  • #5 17700223
    PitBartek
    Poziom 7  
    Wtedy ta kontrolka z deski rozdzielczej powinna zniknąć?
    Bo to jedyny problem z korzystaniem z klucza bez immobilizera
  • #6 17700262
    judi
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Immo masz w zegarach. Jeżeli było zrzucone z ECU silnika ...to kontrolka będzie świecić, ale ECU ma to gdzieś. Stawiam ,że było wymieniane.
  • #7 17700304
    PitBartek
    Poziom 7  
    Może coś było wymieniane ale niedokładnie wmontowane.
    Klucz bez immo kontrolka świeci- auto na początku odpaliło ale po chwili zgasł a za drugim razem odpalił bez problemu i można było jechać.
    Klucz z immo kontrolka gaśnie- czasami odpala od razu a czasami też gaśnie
    Być może ktoś podłączył sygnalizację immo ale już (blokady) aby auto odpaliło już nie.
  • REKLAMA
  • #8 17700306
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2975
    sanfran napisał:
    Czasem też, żeby nie grzebać w komputerach można wydłubać immo z kluczyka i na stałe przyczepić pod obudową w okolicy stacyjki.

Nie doczytalem, że kontrolka świeci. Kolega @judi ma rację.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada samochód Golf 4 1.4 16V z 1998 roku i dorobił zapasowy kluczyk bez immobilizera. Po użyciu tego kluczyka auto odpaliło, mimo że nie powinno, co sugeruje, że immobilizer mógł być wcześniej usunięty przez poprzedniego właściciela. W dyskusji poruszono kwestie związane z kontrolką immobilizera na desce rozdzielczej oraz możliwymi modyfikacjami w systemie immobilizera, które mogły zostać dokonane. Użytkownicy sugerują, że klucz bez immobilizera może działać, ale kontrolka będzie świecić, co może wskazywać na problemy z systemem. Pojawiły się również sugestie dotyczące trwałego umiejscowienia immobilizera w okolicy stacyjki, aby zlikwidować problem z kontrolką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA