logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klej do płytek w małej łazience, blok z wielkiej płyty. Jaki wybrac?

Ssaab 14 Sty 2019 18:00 2190 14
REKLAMA
  • #1 17700696
    Ssaab
    Poziom 15  
    Ocena: 54
    Witam serdecznie, mam do wykafelkowania łazienkę w wymiarach 2 na 1,5 metra w bloku. Zastanawiam się nad wyborem kleju. Tzn czy użyć kleju do płytek zwykłego czy elastycznego.

Zastanawiam się np nad

https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie...-do-plytek-buildfix-25-kg.html#product_review

czy może elastyczny

https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie...y-klejowe/klej-elastyczny-buildfix-25-kg.html

różnica w cenie między nimi to aż 15 zł. Zastanawiam się czy jest sens inwestować w elastyczny klej. Płytki będą kładzione bezpośrednio na ceglaną ścianę..
  • REKLAMA
  • #2 17700744
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1839
    Ja zrobiłem u siebie 2 łazienki i u syna jedną - zawsze na bazie kleju elastycznego. A 15,- zł /worek określone przez ciebie jako "aż" to śmieszna kwota w całkowitym koszcie remontu łazienki. Zrób raz a dobrze a nie potem będziesz skuwał i robił jeszcze raz. Kto tanio robi, dwa razy robi.
    Jak chcesz przyoszczędzić to kup tańsze płytki lub zrezygnuj z dekoru...
  • #3 17700763
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 542
    Do układania na ścianach z cegły spokojnie wystarczy zwykły. Elastyczny na karton-gips, ogrzewanie podłogowe czy inne niestabilne powierzchnie.
  • REKLAMA
  • #5 17702342
    wasyl32
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Parowy napisał:

... przejedź się do leroja, tam dostaniesz oryginał.

Albo do jakiegoś lokalnego sklepu/składu budowlanego - czasem można się nieźle zdziwić jeżeli chodzi o cenę. I doradzą.
  • REKLAMA
  • #7 17704219
    Ssaab
    Poziom 15  
    Tylko że ten Mapei P9 nie jest klejem elastycznym...
  • #8 17704378
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    Też mieszkam w takim budownictwie blok 45 lat stosowany zwykły klej i jakoś nic do tej pory nie spadło.
  • #9 17705329
    Parowy
    Poziom 22  
    Ocena: 227
    Ssaab napisał:
    Tylko że ten Mapei P9 nie jest klejem elastycznym...

Masz rację, nie jest na nim napisane "klej elastyczny", nie pamiętam już skąd wzięło mi się to że jest elastyczny. Może dlatego że można go stosować na ogrzewanie podłogowe, na płyty GK, może dlatego że robię nim od około 10 lat i nic nigdy się nie działo, może też dlatego że wiem jak ciężko doczyścić po nim narzędzia.

Ale to już Twój wybór :)

Jeszcze pytanko, jaki format płytek masz?
    Jakiego koloru fugi będziesz stosował?
  • #10 17706395
    Ssaab
    Poziom 15  
    Płytki koloru cementowego i pewnie takie fugi... jeżeli będą pasować... płytka z castoramy, nazwa minimal gres szary na ścianę i grafit na podłogę..
  • #11 17706468
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 534
    Gres na ścianę? Pamiętaj że trzeba będzie wiercić otwory. Dopiero powiesz "aż" jak będzie trzeba kupić koronki pod puszki lub do baterii.
  • REKLAMA
  • #12 17706652
    Ssaab
    Poziom 15  
    Spokooojnie, mam pełno znajomych ze sprzętem tego typu...

Te na ścianę to nie grys..tylko zwykłe.
  • #13 17706726
    Parowy
    Poziom 22  
    Ocena: 227
    A jaki rozmiar płytek?

Od wymiarów 60x60 płytki kwalifikują się jako wielkoformatowe, do takich należy użyć specjalnego kleju.

Ed:

płetwa napisał:
    Gres na ścianę? Pamiętaj że trzeba będzie wiercić otwory. Dopiero powiesz "aż" jak będzie trzeba kupić koronki pod puszki lub do baterii.

Póki co najlepsze co stosowałem:

Klej do płytek w małej łazience, blok z wielkiej płyty. Jaki wybrac?

Większe otwory robię fleksem, mniejsze właśnie takimi otwornicami.
  • #14 17706975
    Ssaab
    Poziom 15  
    Podasz link do tych otwornic?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór kleju do płytek w małej łazience w bloku z wielkiej płyty. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, sugerując, że klej elastyczny jest lepszym wyborem, mimo wyższej ceny o 15 zł w porównaniu do kleju zwykłego. Zwykły klej może być wystarczający do układania płytek na ceglanej ścianie, jednak elastyczny klej jest zalecany w przypadku niestabilnych powierzchni. Użytkownicy polecili również sprawdzenie lokalnych sklepów budowlanych dla lepszych cen i doradztwa. Wspomniano o kleju Mapei P9, który nie jest elastyczny, oraz o konieczności użycia specjalnego kleju dla płytek wielkoformatowych. Użytkownicy wymienili również różne akcesoria, takie jak otwornice do wiercenia otworów w płytkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA