logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalny klej do płytek na świeże tynki i wylewkę B25 w łazience z ogrzewaniem podłogowym

jarekstryszawa 10 Lut 2021 09:52 993 7
REKLAMA
  • #1 19246015
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Ocena: 477
    Jaki klej byłby optymalny do klejenia płytek (zwykłe na ścianę i gresowe na podłogę) na stosunkowo świeże tynki i wylewkę?
    Obecnie remontuję łazienkę, stare tynki zostały skute, ściany z bloczków gazobetonowych zostały odpylone, zagruntowane, wstępnie obrzucone tradycyjną zaprawą tynkarską, a po tym została nałożona warstwa gotowego tynku.
    Niestety ekipa płytkarzy chce w miarę szybko zająć się pracą- jaki zatem zastosować klej?
    Wylewka z workowej mieszanki B25, jest ogrzewanie podłogowe zasilane od C.O.
  • REKLAMA
  • #2 19246051
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    jarekstryszawa napisał:
    na stosunkowo świeże tynki i wylewkę?

Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale widziałem jak to wygląda.
    Wszelkie prace na wylewkach są wykonywane po paru tygodniach, dodatkowo jest przeprowadzana kilkukrotnie, kontrola suchości wylewki.
    Takie procedury zaobserwowałem w nowym-budownictwie.
  • REKLAMA
  • #3 19246601
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 741
    Podłogowe bezwzględnie po całkowitym wyschnięciu.możesz zacząć grzać po minimum miesiącu.
    Pomysl co sie stanie z wodą w tynku czy wylewce jak zakleisz to nieprzepuszczającą wilgoci ceramiką? Bedzie szukać ujścia.I znajdzie ze szkodą dla ciebie. Budowlańcom zawsze sie spieszy bo nowa budowa już czeka albo pracują na 3 jednocześnie.
  • #4 19246636
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Wiem o tych problemach, ale niestety trudno o dobrego wykonawcę i trochę trzeba się dopasować do jego terminarza.
    Podłogówki nie będę włączać (nawet do przyszłego sezonu grzewczego), nie będzie odwodnienia liniowego, a płaski brodzik z konglomeratu ułatwi temat izolacji.
    Doradca z Atlasa sugeruje klej geoflex ultra na podłogę i ewentualnie żółty na ściany.
  • REKLAMA
  • #5 19246645
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 616
    U siebie płytki kładłem po 6 tygodniach. Taki wymógł dał mi wykonawca. Ogrzewanie podłogowe mogłem włączyć dopiero w 5 tygodniu i to też delikatnie.
  • #6 19246651
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Też bym tak chciał, ale to remont jednej z dwóch łazienek w domu (i to tej wygodniejszej, położonej centralnie...).
  • REKLAMA
  • #7 19246714
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 741
    Wolisz odczekać, czy po roku skuwać płytki?
  • #8 19390029
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Elektroda się upomina o zamknięcie tematu- przed klejeniem płytek osuszyłem tynki, wygląda, że wszystko jest OK.
    Jeśli odpadną obiecuję solennie, że się przyznam ;-)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wyboru optymalnego kleju do płytek w łazience z ogrzewaniem podłogowym, na świeżych tynkach i wylewce B25. Użytkownicy podkreślają znaczenie odczekania na całkowite wyschnięcie wylewki przed przystąpieniem do klejenia płytek, aby uniknąć problemów z wilgocią. Zasugerowano użycie kleju Geoflex Ultra na podłogę oraz kleju żółtego na ściany, co zostało potwierdzone przez doradcę z firmy Atlas. Wskazano również na konieczność osuszenia tynków przed klejeniem oraz na ryzyko związane z pośpiechem w pracach budowlanych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA