logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie kolumny aktywnej Behringer615D bezpośred. do odtwarzacza mp3/laptopa

ZielonyQba 14 Sty 2019 23:13 1242 8
REKLAMA
  • #1 17701679
    ZielonyQba
    Poziom 6  
    Dobry wieczór Wszystkim,

Zostałem niedawno nabywcą sprzętu nagłośnieniowego i mam masę pytań, a to forum jest najlepszym jakie znam.
    Widziałem podobne tematy, ale nie w zastosowaniu do kolumny aktywnej:

Behringer B615D Kolumna głośnikowa - aktyw.

Pytanie:
    Chciałbym dowiedzieć się czy istnieje bezpieczna możliwość bezpośredniego podłączenia aktywnej kolumny (tej podanej w linku) z odtwarzaczem mp3/laptopem (bez użycia miksera). Jeśli istnieje taka opcja, bardzo proszę o pomoc.
    + Jakie kable, adaptery, lub przejściówki?
    Jeśli nie, odpowiedź też będzie mile widziana. - dla mojej świadomości.

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17701943
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    ZielonyQba napisał:
    z odtwarzaczem mp3/laptopem (bez użycia miksera).

Bez użycia miksera - to tylko podłączenie jednego kanału jest możliwe.
    To kolegę satysfakcjonuje?
  • REKLAMA
  • #3 17703139
    ZielonyQba
    Poziom 6  
    Tak, jeśli jest taka opcja. Chętnie się dowiem. Znajomy pokazał mi kabel XRL out - mini jack , ale ponieważ się nie znam nie próbowałem tego rozwiązania. Bardziej myślałem o kablu liniowym jack 6.3mm stand., / 2x cinch rca + adapter na mini jack 3.5mm, ale boje się że obetnie to wysokie tony.

Dodano po 10 [minuty]:

Jak widać w moich postach jestem w temacie akustyki na poziomie 0. Potrafię na razie nagłośnić salę i własny band jazzowy, pracując na mikserze behringera 2442 usb + 2 kolumny jak podałem wcześnie i tej samej firmy subwoofer (1000W). Chciałbym poszerzyć swoją wiedzę w temacie, ale nie w celu samej "zabawy", chciałbym czerpać przyjemność z nowego hobby, pracując poważnie nad swoim samokształceniem. Każdą radę traktuję poważnie i z szacunkiem, bo wiem ile czasu trzeba na zdobycie kompleksowej wiedzy. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 17704673
    Polon_us
    Poziom 42  
    ZielonyQba napisał:
    Znajomy pokazał mi kabel XRL out - mini jack

Ta opcja nie wchodzi w rachubę, bo gniazdo XRL przeznaczone jest dla mikrofonu.
    Gniazdo jack 6.3 jest jedynym wejściem liniowym tej kolumny.
    ZielonyQba napisał:
    ale boje się że obetnie to wysokie tony.

Nie rozumiem tych obaw. Dlaczego połączenie przewodowe miałoby obciąć wysokie tony?
    ZielonyQba napisał:
    myślałem o kablu liniowym jack 6.3mm stand., / 2x cinch rca + adapter na mini jack 3.5mm

To jest swego rodzaju kombinacja :)
    Sugerowałbym połączenie przewodem pokazanym poniżej. Nie wykorzystaną wtyczkę jack należy zabezpieczyć, aby nie dotknęła się do masy.

Podłączenie kolumny aktywnej Behringer615D bezpośred. do odtwarzacza mp3/laptopa

Przy testowaniu połączeniu dobrą praktyką byłoby skręcenie wzmocnienia kolumny, a dopiero w trakcie prób wybranie optymalnego poziomu jej wzmocnienia.

Powodzenia :)
  • #5 17705940
    ZielonyQba
    Poziom 6  
    Dziękuję Bardzo z pomoc,
    Udam się niezwłocznie na zakupy okablowania.
    Dam znać o efektach.
    Pozdrawiam serdecznie, Q.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17706110
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Polon_us napisał:
    Ta opcja nie wchodzi w rachubę, bo gniazdo XRL przeznaczone jest dla mikrofonu.
    Gniazdo jack 6.3 jest jedynym wejściem liniowym tej kolumny.

Sprostuję: gniazda XLR i TRS 6,3mm, w tej kolumnie są ze sobą połączone równolegle (gniazdo LINK również) i oba obsługują tzw. uniwersalny przedwzmacniacz liniowo/mikrofonowy ("wynalazek" stosowany w tańszych kolumnach aktywnych), więc nie ma różnicy, które z nich zostanie użyte.

Polon_us napisał:
    Bez użycia miksera - to tylko podłączenie jednego kanału jest możliwe.

Tyle, że tylko w przypadku zastosowania takiego (lub podobnego) kabla, jak na powyższym obrazku.
    Owszem, grało będzie, ale tylko jeden kanał z dwóch stereo.
    By grały oba kanały, trza by zastosować tzw sumator sygnału stereo L/R do mono, czyli sygnał kanału lewego i prawego, zsumowany za pomocą rezystorów, np. 47KΩ.
    W kraju, taki kabelek jest trudno dostępny, ale można sobie go zrobić samodzielnie. Małe rezystory, zmieszczą się we wtyku XLRm.

https://www.youtube.com/watch?v=4wqzwguze0M

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #7 17706252
    Polon_us
    Poziom 42  
    DjMapet napisał:
    Sprostuję: gniazda XLR i TRS 6,3mm, w tej kolumnie są ze sobą połączone równolegle i oba obsługują tzw. uniwersalny przedwzmacniacz liniowo/mikrofonowy ("wynalazek" stosowany w tańszych kolumnach aktywnych), więc nie ma różnicy, które z nich zostanie użyte.

Przyznam, że nie sprawdzałem konstrukcji tej kolumny. Aż tak daleko się nie wgłębiałem. Swoją wypowiedź oparłem na instrukcji obsługi onej.
    Jest tam wyraźne rozgraniczenie tych wejść - liniowe i mikrofonowe. Jest również zastrzeżenie, że tych wejść nie można używać jednocześnie.
    DjMapet napisał:
    Owszem, grało będzie, ale tylko jeden kanał z dwóch stereo.

Autor tematu został wyraźnie o tym ostrzeżony - zostało to zaakceptowane.
    A o sumatorze, tak jak kolega to opisał, to nie przyszło mi to do głowy.
    Może autor tematu wykorzysta tę sugestię.
  • REKLAMA
  • #8 17774397
    ZielonyQba
    Poziom 6  
    Sprzęt tak jak miałem nadzieje - rrrewelacja. Zdecydowałem się na rozwiązanie L + P Jack 6.3mm / mini, wszystko działa poprawnie. Z zadowoleniem dodam, że dużo nauki przede mną w temacie dobrej obsługi całości nagłośnienia. Ponieważ "gada" to znakomicie, cały zespół pociągnął na bankiecie dla 160os. na raptem może 20% mocy sumy.
    P.S. Dziękuję jeszcze raz za wszystkie porady. Będę odwiedzał forum w każdej wolnej chwili. Brak mi profesjonalizmu, ale obecni na tej stronie mają go w zapasie, mam nadzieje, że i mnie się udzieli.
    Pozdrawiam.
  • #9 17774407
    ZielonyQba
    Poziom 6  
    Sprzęt tak jak miałem nadzieje - rrrewelacja. Zdecydowałem się na rozwiązanie L + P Jack 6.3mm / mini, wszystko działa poprawnie. Z zadowoleniem dodam, że dużo nauki przede mną w temacie dobrej obsługi całości nagłośnienia. Ponieważ "gada" to znakomicie, cały zespół pociągnął na bankiecie dla 160os. na raptem może 20% mocy sumy.
    P.S. Dziękuję jeszcze raz za wszystkie porady. Będę odwiedzał forum w każdej wolnej chwili. Brak mi profesjonalizmu, ale obecni na tej stronie mają go w zapasie, mam nadzieje, że i mnie się udzieli.
    Pozdrawiam.

Dodano po 6 [minuty]:

Tak jak napisałem powyżej, sprawę załatwiła przejściówka L + P Jack 6.3mm / mini jack.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zapytał o możliwość bezpośredniego podłączenia aktywnej kolumny Behringer B615D do odtwarzacza MP3 lub laptopa bez użycia miksera. Odpowiedzi wskazały, że można to zrobić, używając kabla jack 6.3mm do mini jack 3.5mm, co pozwala na przesyłanie sygnału mono. Zauważono, że gniazdo XLR jest przeznaczone dla mikrofonów, a jedynym wejściem liniowym jest gniazdo jack 6.3mm. Użytkownik został również poinformowany o możliwości zbudowania sumatora sygnału stereo do mono, aby uzyskać dźwięk z obu kanałów. Po zakupie odpowiedniego okablowania, użytkownik potwierdził, że sprzęt działa poprawnie i zadowala jego oczekiwania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA