Witam wszystkich forumowiczów🙂
Mój problem tkwi w tym, iż chciałbym się dowiedzieć czy mogę podłączyc wyżej wymienianą końcówkę mocy (ads 800lx) bezpośrednio do domputera a do koncówki kolumny?
Tak pomijając detale techniczne - będzie grało ale czy wysterujesz to na maksa zależne jest od tego jak mocno wzmacnia Twoje wyjście słuchawkowe w laptopie. W skrócie - da się.
Jeśli wszystko połączysz (mam nadzieję że wiesz jak) zgodnie ze sztuką (głównie kolumny), to nic się nie stanie.
Końcówki mocy PA dobrych firm, są przystosowane do długotrwałych obciążeń na pełnej mocy.
Potrzebujesz kabla sygnałowego mini Jack 3.5mm stereo na xlr stereo (lewy i prawy), kabli z końcówkami speakon lewa oraz prawa kolumna. Ustawienie crossovera na odpowiedni podział pasma.
Nie bardzo wiem o co chodzi crosover I wgl pierwszy raz mam taki sprzet zielony jestem w tym temacie moze foto kabli to bym kupil w muzycznym jutro no I jak to sparowac:-\
Kurde troche to skomplikowane:-\ moze zrobimy tak mam 1000 zl maxymalnie na wydanie na mixer jaki bys mi do tego zestawu pilecil zeby byl w miare dobry. (Jakiejs w mjare w tych pieniadzach dobrej firmy)Chodzi mi o to zeby kupic taki aby nie meczyla sie koncówka przy tym I wgl odpowiadal temu zestawowoi. Co bys polecil DjMapet
Pozdrawiam🙂
P.S. Jednak stwierdzilem że do tego zestawu bedzie lepiej dokupic mixer.
Chodzi mi o to zeby kupic taki aby nie meczyla sie koncówka przy tym I wgl odpowiadal temu zestawowoi
Czy to z mikserem czy bez, końcówka na pewno nie będzie się męczyła ale faktem jest, że zastosowanie miksera, pozwoli na optymalne wysterowanie zestawu i ułatwi jego obsługę.
GoGeTa2100 wrote:
Kurde troche to skomplikowane:-\
E tam, skomplikowane. Wcale nie bardziej, niż łączenie i obsługa sprzętu home audio, tyle, że w przypadku sprzętu PA mamy do czynienia z innymi typami złącz i ze sporo większymi mocami. Wszystkiego można się nauczyć - na forum jest sporo o sprzęcie PA - szukaj i czytaj. Mikser, wzmacniacz kolumny, to taki podstawowy sprzęt. Schody się zaczną, jak trza będzie konfigurować o wiele bardziej rozbudowane systemy nagłaśniające.
Do komputera/laptopa, nie trzeba aż takiego drogiego i bardzo rozbudowanego miksera.
Na początek wystarczy Behringer Xenyx-302, lub Xenyx-802.
Każdy z nich wymaga nieco innego okablowania, więc dobierzemy je, jak zdecydujesz który.
DjMapet przeglądam teraz aukcje i sklepy, spodobał mi się mixer behringer xenyx 1002, mam cheć go zamowić jeszcze dzis żeby szybko dotarl do mnie. Co o nim sądzisz? Jak będzie sie z tą końcowka i kolumnami zachowywał?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Dodano po 7 [minuty]:
Dodam iz ten zestaw (ads>kolumny ldm) i mixer chcę wykorzystać do nagłośnienia osiemnastek, poprawin wesel oraz dyskotek szkolnych. Pozdrawiam.
Od 802, różni się praktycznie tylko dwoma dodatkowymi kanałami stereo (których w zasadzie i tak nie wykorzystasz) i brakiem korekcji na nich.
Ale jak niepotrzebna Ci będzie korekcja na kanałach stereo, to kupuj.
GoGeTa2100 wrote:
jak bedzie sie z ta koncowka I kolumnami zachowywal?
Podobnie jak każdy inny mikser.
Miksera nie kupuje się pod konkretne nagłośnienie a pod konkretne potrzeby/zastosowania.
Jeszcze jedno pytanie mam do ciebie iz widze ze jesteś doświadczony w tym temacie🙂
Mianowicie chodzi mi o pokrętla czy są lepsze od suwaków? Chodzi tutaj o podgłaszanie kolumn w zasadzie jeden suwak w prawym dolnym rogu mixera.
Pozdrawiam🙂
To zależy. Potencjometry obrotowe (stosowane zazwyczaj w sprzętach konsumenckich i prostych - estradowych), podobnej jakości jak suwakowe, są z zasady trwalsze, mniej podatne na uszkodzenia i zabrudzenia.
Wysokiej jakości potencjometr suwakowy (inaczej fader), będzie trwalszy od obrotowego, ale i sporo droższy.
Generalnie, potencjometry suwakowe są stosowane w urządzeniach mniej, lub bardziej profesjonalnych (konsolety, korektory wielopasmowe) o dużej liczbie kanałów głównie po to, aby na pierwszy rzut okiem, dokładnie odróżnić położenie jednego, względem pozostałych potencjometrów. W przypadku obrotowych, nie jest to takie oczywiste.
No i te dłuższe (np.100mm) są bardziej precyzyjne do ustawienia, jak obrotowe.
Ok wielkie dzieki za pomoc zdecydowalem ze kupie wedlug twojej rady befringera xenyx q802usb myślę ze będę z niego zadowolony grajac zestawem wymienionym wyzej.
Jak przyjdzie mi do domu to zalacze zdjecia I prosilbym o twoja pomoc w podlaczeniu tego wszystkiego z góry dziękuję
Pozdrawiam🙂
Fotek miksera czy końcówki nie potrzeba wklejać - pełno ich w sieci. Bardziej by się przydały fotki złącz (gniazd) komputera i paneli połączeniowych kolumn.
Witam ponownie.☺
DjMapet
Zakupiłem owy mixer Behringer teraz tylko pytanie jakimi kablami i jak to wszystko sparowac mianowicie.
Komputer-mixer-koncowka mocy AdsLx 800-kolumny ldm p315pro. Z góry dziękuję i pozdrawiam😉☺
DjMapet
Model mixera Behringer q802usb.
Tylko komputer stacjonarny badz laptop ewentualnie mikrofon końcówka mocy ads lx800 i do tego kolumny ldm p315 pro interesuje mnie jakimi kablami to wszystko sparowac żeby było wszystko w jak najlepszym porządku. Byłbym wdzięczny za zdjęcia kabli. Z góry dziękuję i pozdrawiam 🙂
Wyjście słuchawkowe laptopa (lub liniowe - jak jest w laptopie!), łączysz z wejściami liniowymi stereo LINE IN 3/4 (L i R) miksera, kablem TRS 3,5mm - 2x TS 6,3mm, takim jak ten: https://sklepmuzyczny.pl/produkt/19144,adam-hall-trs-35-2x-ts-63-3m.html Długość wg. potrzeb ale ok. 1,5 mb wystarczy.
PC-ta, czy laptop, można też połączyć z mikserem złączami USB. Wadą tego połączenia jest brak możliwości regulacji głośności (oprócz sumy MAIN MIX) i korekcji barwy tonu z poziomu miksera i trza to robić programowo.
Ponadto:
Jeśli w kolumnach nie zostały zmienione gniazda XLR i jack (takie wtedy montowano) na gniazda speakon, to wyjścia kolumnowe (OUTPUT) CHANNEL A i B, łączysz z lewą i prawą kolumną dwoma kablami Speakon - XLRm (lub TS 6,3mm) o przekroju przewodu 2x2,5mm2 i długości przynajmniej 6 mb.
Przełącznik OPERATION MODE końcówki mocy, ustawiasz w pozycji STEREO a oba przełączniki RANGE w pozycji PASS.
Ustawienie potencjometrów CROSSOVER, w tym przypadku nie ma znaczenia.
Podłączanie, czy odłączanie jakichkolwiek kabli/urządzeń do końcówki, wykonujemy tylko wtedy, jak jest ona wyłączona!
Miksera to też dotyczy.
Z tymi kolumnami ostrożnie, bo mają ze dwadzieścia lat, ale jak były i nadal będą odpowiednio użytkowane, to pograją drugie tyle.
No i postaraj się wgryżć w manual miksera i w teksty linków z postu #10.
DjMapet
Jeszcze zaoytam w kwesti połączenia kolumn z końcówką mocy.. Czegoś tu nie rozumiem napisałeś że mam połączyć kolumny output ok.
Mysle ze channel a końcówki mocy z jedną kolumna kablem xlr i channel b z drugą? Tak? Czyli lacznie dwa kable do dwóch kolumn kazda laczana z końcówką osobno pod chanelem a i b ?
Pozdrawiam🙂
Pisze ze input czyli wejscie a output to wyjscie nawet strzalka jest ze dalej..
To pod które jednak podłączyć od channelu końcówki kablem pod output czy to po lewej input?
Pozdrawiam☺
To jeszcze raz:
Gniazdo kolumnowe OUTPUT CHANNEL A (zrealizowane na złączu speakon) końcówki mocy, łączysz pierwszym kablem kolumnowym z którymkolwiek* gniazdem prawej kolumny.
Gniazdo kolumnowe OUTPUT CHANNEL B (zrealizowane na złączu speakon) końcówki mocy,
łączysz drugim kablem kolumnowym z którymkolwiek* gniazdem lewej kolumny.
*Dlaczego z którymkolwiek? Bo wszystkie te trzy gniazda ( XLRf, TS 6,3mm, XLRm) w kolumnie, są ze sobą połączone równolegle i nie ma żadnego znaczenia to, które gniazdo zostanie uzyte do połączenia z wyjściem kolumnowym końcówki mocy.
A to że namalowano tam INPUT i OUTPUT oraz strzałki, nie ma znaczenia. No może dla informacji dla nie "wtajemniczonych" , że sygnał podany na gniazdo INPUT, można przesłać na następna kolumnę poprzez gniazdo OUTPUT i tyle. Zresztą, gniazdo TS 6,3mm, jest opisane jako IN/OUT, czyli nie ma znaczenia czy zostanie na nie podany sygnał z końcówki mocy, czy ten sam sygnał przesłany na następną kolumnę.
Jak masz jakieś wątpliwości, to zdemontuj panel z gniazdami i sobie zobacz, ew. zmierz miernikiem przejścia pomiędzy pinami gniazd.
GoGeTa2100 wrote:
To pod które jednak podłączyć od channelu końcówki kablem pod output czy to po lewej input?
DjMapet
Witam po raz kolejny.☺
Impreza udana wszystko w jak najlepszym porządku czyste brZmienie bas nawet dobry jak na te paczki dzięki za info i wgl.
Następnym krokiem w moim wykonaniu jest dokupienie do tego sprzętu dołów zeby bas byl mocny ale jakie paki to nie mam pojęcia moze tez ldm?
Pozdrawiam🙂
Za 2k PLN, ciężko będzie o dobry pasywny bas i napęd do niego + ew. crossover. Trza by przynajmniej podwoić budżet.
Proponuję nowy, aktywny TA-18. W zależności od charakteru imprezy, na 80-150 osób wystarczy.
Poczytaj, raczej nie ma negatywnych opinii.
Powiem ze fajna sprawa ten TA-18 ale do tego potrzebuję drugiego wzmacniacza.
Myślałem nad ads1400lx zeby byl do basow a ten lx800 zostawię przy tych ldm co mam (p31506pro)
Bo sądzę że do basow potrzebuję drugiego mocniejszego wzmacniacza
Pozdrawiam