logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP nie czyta płyt w napędach LiteOn CDRW i LG DVD na IDE

speedy9 05 Wrz 2005 16:38 1397 12
REKLAMA
  • #1 1793557
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2424
    Witam

Do drugiego kanału IDE mam podpiętego LiteOna CDRW 52x (master) i DVD LG16x (slave). Wszystko chodziło bez problemu do pewnego czasu. Od kilku miesięcy mam problem: jeśli odpalę Windę (XP) bez włożonych płyt do napędów, to Windows nie potrafi odczytać jakiejkolwiek płyki (nawet nią nie kręci). Jeśli odpalę system z płytką włożoną tylko do jednego napędu, to tylko ten napęd działa poprawnie. Konfiguracja sprzętowa nie była zmieniana.
    Najciekwsze jest to, że w NERO 6 mogę przeprowadzić test odczytu jakiejkolwiek płyty nawet wtedy, gdy Windows jej nie potrafi odczytać.
    Uprzedzając pytania o zasilacz i konfigurację, podaję:
    ATLON XP 1700+@2200+ @1,8V, GF4 MX 440, 2x256 MB RAM, 2xHDD 40GB WD (nie RAID) na pierwszym kanale IDE, zasilacz Cheiftec HPC360-302DF. Żadnych problemów ze stabilnością itp.

BIOS mam najnowszy dostępny. Na starszym było to samo.
    Oba napędy są widziane w Menedżerze urządzeń i Eksplorerze.
  • REKLAMA
  • #2 1793634
    pawem1
    Poziom 25  
    Ocena: 73
    mam podobny problem, liteon nagrywarka 48x czasami xp nie wykrywa CD jakiego kolwiek i wtedy przeinstalowuje sterownik bez restartu i dziala ale nie zawsze
  • #3 1793662
    shaft
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Mialem taki sam problem. Wina lerzala po stronie samego napedu. Oddalem go na gwarancje i wszystko teraz jest ok. Moze czyszczenie lasera cos pomoze.
  • REKLAMA
  • #4 1793927
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Załączam pliki z testów NERO CD-DVD Speed.
    Testy przeprowadziłem wtedy, gdy Windows nie potrafił odczytać płytki.
    Płytkami testowymi były TDK 52x z filmem nagranym na moim LiteOnie.
    Załączniki:
    • test_LiteOn.rar (3.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • test_LG.zip (3.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1794095
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Na początek to wymień taśmę do CDeków.Sprawdź czy dobrze siedzą wtyki zasilania do CD.
  • #6 1794122
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Zworkologia mówisz w porządku ale dla pewności sprawdź je, odśwież też styki - kilka razy wyciągnij i włóż, niektóre zworki mogą śniedzieć.
    Pozdro
  • #7 1795603
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Przetestuję Wasze rady dzisiaj wieczorem. Nie rozumiem tylko jak sie one mają do mojego problemu. Przecież napędy działają! Pod warunkiem jednak, że się odpali kompa z włożonymi płytkami.
    Tak sobie pomyslałem, że nie sprawdziłem czy komp bootuje się z płyty CD...
  • #8 1795659
    shaft
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    A probowales wlozyc inny naped?? Wtedy bedziesz wiedzial czy wina lezy po stronie windy czy tez samego napedu.
  • REKLAMA
  • #9 1795689
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    shaft napisał:
    A probowales wlozyc inny naped?? Wtedy bedziesz wiedzial czy wina lezy po stronie windy czy tez samego napedu.

Pragnę zauważyć, ze problem dotyczy jednkowo obydwu napędów i zarówno BIOS jak i Windows twierdzą że wszystko jest OK. Coś mi się zdjaje, że to problem programowy...
    W NERO mogę nawet wypalić płytę, właśnie wtedy, gdy Winda nie potrafi żadnej płyty odczytać.
  • #10 1796708
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Problem programowy - jak go nazwałeś - to też raczej nie. Wszystko zaczyna się już w BIOS-ie a tam soft raczej mało ma do powiedzenia, sprawdzany jest przedewszystkim Hardware. Soft brany jest pod uwagę przy starcie windy.
    A optyka czysta? Może lasery brudne? Jak możesz to wepnij te 2 napędy do innego kompa, może coś z tego wywnioskujemy.
    Pozdro
    Pozdro
  • #11 1796922
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    A jednak to problem programowy. Przynajmniej na to wygląda.
    Odpaliłem kompa z płyty CD bez najmniejszych problemów.
    Zaznaczam, że najpierw wywołałem menu wyboru źródła, z którego ma startować system, a dopiero potem włożyłem CD.
    Cytat:
    A optyka czysta? Może lasery brudne?

A widziałeś wyniki tesu z NERO, które wkleiłem? Nie powiedziałbym, żeby optyka miała tutaj coś do rzeczy.
    Odpaliłem Windowsa z przełącznikiem /BOOTLOG. Załączam plik z wynikami. Przejrzałem zawartość i jest jak dla mnie dziwna. Jest tam mnóstwo informacji o niezaładowanych sterownikach.
    Poradźcie coś sensownego.
    Załączniki:
    • ntbtlog.rar (3.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1797290
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Zainstaluj ASPI.Nero czyta bo ma swoje a winda nie.A swoją drogą to dziwne że przy tylu niezainstalowanych sterownikach ten system wogóle chodzi.Strasznie skopany.
  • #13 1797815
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    tronic1 napisał:
    Zainstaluj ASPI

Mam zainstalowane ASPI. Przed instalacją problem był ten sam.
    tronic1 napisał:
    swoją drogą to dziwne że przy tylu niezainstalowanych sterownikach ten system wogóle chodzi.Strasznie skopany.

Przyjrzałem się dokładnie i nie jest do końca tak jak piszesz. Sterowniki są ładowane, tylko że nie za pierwszym czy drugim razem. Wpisy o niezaładowanych sterownikach są poza tym wielokrotne i występują w identycznych partiach.
    Porównałem sobie 2 bootlogi z dwóch startów i znalazłem coś ciekawego. Jak dojdę do końca to wrzucę wyniki.
    No i chyba coś znalazłem! Obejrzyjcie załącznik. Pogrubione, na czerwono sterowniki, to ta grupa, gdzie występują różnice. Wygląda na to, że gdy ładowany jest sterownik symc8xx.sys (na początku listy) to nie ładowany jest potem sterownik \SystemRoot\System32\Drivers\Cdfs.SYS
    (koniec listy).
    Przypomniało mi się dzięki temu, że miałem kiedyś kontroler SCSI widziany w systemie właśnie jako "Symbios 53C8XX PCI SCSI Controller". No to chyba pozostało pogrzebać w rejestrze i usunąć wredny sterownik.

Biorąc to na logike, jest wysoce prawdopodobne, że ten strownik blokuje odtwarzanie CD. Kontrolery SCSI przy starcie sprawdzają dostępność wszystkich urządzeń podpiętych do szyny (zakres ID) i decydują czy są one dostępne czy nie. Z racji, że moje napędy są standardu ATA, wykorzystują interfejs IDE do komunikacji, ale posługują się poleceniami SCSI. I to może powodować ten problem.
    Mimo wszystko dziwne to trochę. Sprawdzę dzisiaj, czy usunięcie tego sterownika rozwiąże problem.
    Załączniki:
    • porownanie.zip (25.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy dwóch napędów podłączonych do drugiego kanału IDE: LiteOn CDRW 52x (master) i LG DVD 16x (slave), które przestały poprawnie odczytywać płyty w systemie Windows XP, jeśli system uruchamiany jest bez włożonych płyt. Windows nie wykrywa wtedy żadnej płyty, natomiast po uruchomieniu z płytą w napędzie tylko ten napęd działa poprawnie. Sprzęt i konfiguracja pozostają niezmienione, BIOS widzi oba napędy, a w Menedżerze urządzeń i Eksplorerze są one widoczne. Testy w NERO 6 potwierdzają, że napędy fizycznie odczytują płyty, nawet gdy Windows tego nie robi. Podejrzenia padły na problem programowy, zwłaszcza na konflikt sterowników – w szczególności sterownika symc8xx.sys (kontroler SCSI Symbios), który może blokować załadowanie sterownika Cdfs.sys odpowiedzialnego za obsługę systemu plików CD. Próby reinstalacji sterowników, sprawdzenie taśm, zasilania i czyszczenie optyki nie przyniosły rozwiązania. Uruchomienie systemu z płyty CD działa bez problemu, co potwierdza, że sprzęt jest sprawny. Zalecane jest usunięcie lub wyłączenie sterownika symc8xx.sys, który może powodować konflikt i blokować odczyt płyt w Windows XP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA