logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niedogrzanie lokalu, jak przeprowadzić analizę systemu grzewczego.

Lokal użytkowy 19 Sty 2019 10:05 585 4
REKLAMA
  • #1 17712366
    Lokal użytkowy
    Poziom 2  
    W lokalu użytkowym zamontowane są grzejniki, a ciepło dostarczane jest z prywatnej kotłowni właściciela ( piec).
    Rozliczenie według wskazań licznika.
    Do kogo mogę zwrócić się o przeprowadzenie wiarygodnej analizy lub stwierdzenie, że lokal jest niedogrzany z powodu niedostarczania ciepła przez właściciela w odpowiedniej ilości oraz odcinania dopływu ciepła.
    Problem w tym, że właściciel odpowiedział na moje zgłoszenie, że sam zakręcam zawory przy grzejnikach.
    Nie wiem jak udowodnić, że tak nie jest.
    Grzejniki ustawione na 5 i są prawie zimne, jeden z grzejników całkowicie nie działa.
    Nie mam dostępu do kotłowni, gdzie znajdują się główne zawory.
    Piec może być sterowany również przez aplikację w telefonie właściciela.
    Czy w takiej aplikacji jest jakaś historia działań lub zmiany temperatur na piecu, którą można sprawdzić na serwerze?
    Jaki specjalista mógłby mi wystawić stosowne zaświadczenie bądź protokół, że grzejniki działają, są odpowietrzone i odkręcone, a problemem jest odcinanie dopływu ciepła przez właściciela i ustawiona zbyt niska temperatura na piecu.
    Czy nowoczesne piece maja funkcję ustawiania temperatur lub czasu grzania różnych dla różnych lokali?
    Rura, przez którą dostarczane jest ciepło do innego lokalu, a biegnie przez jedno z pomieszczeń w moim lokalu jest gorąca, to znaczy, że ciepło jest wstrzymywane do mojego lokalu.
  • REKLAMA
  • #2 17712411
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Czy instalacja w lokalu jest Twoją własnością czy właściciela lokalu?

Jeśli instalacja jest Twoja to sprawdź kryzowanie grzejników. Ewentualnie możesz zamontować swoją pompkę i zabrać ciepło innym.

Jeżeli instalacja należy do właściciela budynku to zagroź wstrzymaniem czynszu z powodu nie utrzymania temperatury w pomieszczeniu.

Nie rozumiem za bardzo po co miałby Ci odcinać ciepło skoro płacisz za nie i za lokal.
    Dla właściciela większą stratą może być to gdy się wyprowadzisz i zostanie kilka miesięcy z pustym lokalem.

To czy ma w aplikacji historię raczej nic Ci nie da.
    Musiałbyś pójść na drogę sądową, a czy dobrym pomysłem jest sądzić się z kimś, że się chce u niego być?

Jaki masz ten licznik na podstawie, którego płacisz za ogrzewanie?

Zacznij od ustawienia kryz w grzejnikach na maksymalny przepływ.
  • REKLAMA
  • #3 17712491
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1537
    Prawdopodobnie kryzowanie. Ten, który całkowicie nie grzeje, pewnie jest skryzowany na minimum (lub zawór na pionie jest zamknięty). Kryzowanie na max. można bez komplikacji przeprowadzić, gdy jest to najwyższa kondygnacja (lub jedyna - może to parterowy pawilon).
  • REKLAMA
  • #4 17713375
    Lokal użytkowy
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź. Instalacja jest własnością właściciela lokalu. Rodzaj licznika: kompaktowy, F531, ABB.

Zależy mi na poznaniu odpowiedzi na pytanie, czy istnieje możliwość uzyskania wiarygodnej opinii od niezależnego specjalisty, który stwierdzi, że niedogrzanie lokalu nie jest wynikiem zakręconych zaworów przy grzejnikach, tylko wynika z wstrzymywania dopływu ciepła przez właściciela. Czy technicznie jest to możliwe, istnieją stosowne pomiary?

Informacja czy aplikacje do sterowania piecami mają historię, którą można sprawdzić na serwerze też jest dla mnie istotna.

Problem z niedostatecznym ogrzewaniem lokalu jest wynikiem działań właściciela, który reguluje temperaturę na piecu i godziny dostaw ciepła według własnego uznania tak, że zazwyczaj grzejniki są tylko letnie, najczęściej całkowicie zimne, a czasami ( przez 2-3 dni przed terminem płatności za czynsz) są gorące, z wyjątkiem tego jednego, który nie działa wcale.

Nie wydaje mi się to istotne w tym miejscu, ale biorąc pod uwagę zawarte w otrzymanej odpowiedzi wątpliwości odnośnie motywów postępowania właściciela, chciałbym przedstawić, że zakwestionowałem wysokość stawki za ciepło i poprosiłem o uzasadnienie, gdyż 450 zł za 1GJ jest według mnie stawką rażąco zawyżoną, niemającą odzwierciedlenia w rzeczywiście ponoszonych kosztach. Do momentu wyjaśnienia sprawy zobowiązałem się do uiszczania należności według średnich cen rynkowych. Od tej pory właściciel zaczął ograniczać dopływ ciepła do lokalu w sposób opisany wyżej. W odpowiedzi otrzymałem wypowiedzenie umowy najmu. Wyliczeń nie otrzymałem, należności są nadal wyliczane według przedstawionej mi stawki. Lokal ma 61 m2 a ciepło jest dostarczane z takimi przerwami i w taki sposób, że zużycie nie przekracza 1,5 GJ, należności miesięczne przy tym zużyciu, według jego stawki wynoszą 499- 600 zł. Gdyby lokal był ogrzewany właściwie, przy tej stawce, należności miesięczne wynosiłyby więcej niż 2 tys. zł, więc nie miałem innego wyjścia jak zakwestionować wysokość tej stawki i poprosić o wyliczenia. Dla porównania, w ubiegłym roku płaciłem stałą miesięczną kwotę w wysokości 350 zł.

Zamierzam wezwać właściciela kolejny raz do przywrócenia ciepła w lokalu, w razie niewypełnienia obowiązku zażądam obniżenia czynszu za okres niewłaściwego wywiązywania się z umowy. W tym celu potrzebuję dowodu, że zawory są całkowicie odkręcone, a dostarczane ciepło jest niewystarczające- gdyby sprawa trafiła na drogę sądową. Policja odmówiła zjawienia się w lokalu w celu spisania protokołu jaki jest stan faktyczny, gdyż stwierdzili, że nie mają uprawnień.
  • Pomocny post
    #5 17713913
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    W takiej sytuacji musisz szukać jakiegoś rzeczoznawcę. Opinia "zwykłego fachowca" nawet jakby była w 100% zgodna z prawdą może być podważona.

https://rzeczoznawca.iarp.pl

Powodzenia
REKLAMA