logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec, samoróbka, ok. 10kw - ostatni grzejnik w ukladzie otwartym fixuje.

djmlody3 25 Mar 2013 15:18 2727 15
REKLAMA
  • #1 12109550
    djmlody3
    Poziom 9  
    Pisze bo znalazłem kilka tematów niestety żaden nie odpowiadał na mój problem. Otóż mam piec samoróbkę na oko jakieś 10kw (przeprowadziłem się do domu który teraz wynajmuje i nie znam dokładnie jego historii) założyłem do niego sterownik z dmuchawa i pompa na powrocie. Otóż mam problem z ostatnim grzejnikiem w łazience, gdy rozpalę w piecu to grzejnik w miarę robi się ciepły (od góry nawet gorący) ale im dłużej temp na piecu się utrzymuje to tym chłodniejszy robi się ten grzejnik. Pod koniec dnia grzejnik zimny całkowicie, i nastepnego dnia to samo. Główne piony sa 1cal zaś, do grzejnika 1/2cala i powrót też. Prosze o pomoc, odpowietrzałem już całośc, czysciłem powrót i nic, dalej to samo. Aha dodam jeszcze ze mam sterownik wzgledem pompy ustawiony na 35stopni i przy wygaszaniu i zejsciu ponizej tej temp czyli wylaczeniu pompy slychac bulgotanie (chyba w zbiorniku wyrownawczym).
  • REKLAMA
  • #2 12110083
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    Ocena: 338
    Musiałbyś się przyjrzeć instalacji, czy gdzieś się syfon w górę nie robi, czy są spadki umożliwiające odpowietrzanie. Powietrze w zimnej wodzie rozpuszcza się lepiej niż w ciepłej. Więc im cieplej, tym więcej powietrza wydziela się w postaci gazowej. Do tego ciepłe ma większą objętość niż zimne. Pęcherzyk może osiągnąć taki rozmiar, że blokuje przepływ. Pamiętaj, że powietrze, lżejsze od wody, wędruje zawsze do góry. Spróbuj znaleźć miejsce, w którym się gromadzi i blokuje przepływ. Możliwe jest też, że jeśli masz zawór grawitacyjny koło pompy, na skutek jego złej pracy woda krąży w małym obiegu: zawór-pompa a nie przez instalację. Ale do stwierdzenia tego mam za mało danych na temat instalacji.
  • REKLAMA
  • #3 12110166
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Zrób fotki podłączeń kotła i naczynia wyrównawczego.
  • #4 12110655
    djmlody3
    Poziom 9  
    Ok zrobie jak bede w domu. A co do pompy to raczej nie bo pozostale 6 grzejnikow w tym 3 na tym samym pietrze dzialaja prawidlowo. Moze to cos wam pomoze. Ten grzejnik ktory nie dziala jest nowy tzn zeberkowy a pozostale stare zeliwne (jak to kiedys bylo). A naczynie wyrownawcze podlaczone do pionu zasilania na strychu.

Dodano po 16 [minuty]:

A moze gdybym przerobil uklad z otwartego na zamkniety by pomoglo.
  • #5 12111418
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    No i sporo się wyjaśniło. :) Nowy żeberkowy ma większe opory niż stary. Pewnie jeszcze stare bez zaworów grzejnikowych a nowy z zaworem. Musiałbyś dać zawór do instalacji grawitacyjnych, o większym przepływie. Albo zamontować normalne zawory z regulacją na pozostałych. Tak czy inaczej zakłócone przepływy i ktoś kto montował nie pomyślał o regulacji.
  • #6 12111616
    djmlody3
    Poziom 9  
    hm. no ale to powiedz mi jak to zrobic teraz mozliwie malym kosztem(nie chcial bym zmieniac tych grzejnikow, ledwo co zrobilismy remont scian itp) kiedys napewno wymienie wszystkie na zeberkowe ale teraz bym tego nie chcial robic, jest jakies inne rozwiazanie?
  • REKLAMA
  • #7 12111689
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1258
    Nie zrobisz tego bez kosztów. Zastosuj się do rady Piotra. Bo to jedyne, tanie rozwiązanie które pomoże w tym przypadku.
  • #8 12111691
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    A jakie masz zawory na starych grzejnikach? Jeśli tam przydławisz, to nowy powinien ruszyć.
  • #9 12111751
    djmlody3
    Poziom 9  
    prosze o mozliwe jak najmniejsze koszty a nie zerowe, zawory sa stare ostatnio jeden chcialem dokrecic to do dzisiaj lekko cieknie i wole nie ruszac pozostalych
  • #10 12111776
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Wystarczy w nim dokręcić dławik. I przestanie ciec;) . Musisz dokonać kryzowania zaworami grzejnikowymi by wszystko chulało i równo grzało.
  • #11 12111782
    djmlody3
    Poziom 9  
    a to bulgotanie gdy pompa się wyłącza to skąd?

Dodano po 1 [minuty]:

próbowałem dokręcać ale nic z tego, stare złomy, rdza tam robi za izolacje niestety przy odkręcaniu ja ruszyłem i teraz cieknie;/
  • REKLAMA
  • #12 12111860
    W0jtek92
    Poziom 39  
    A podwijałeś dławik pakułami dla uszczelnienia? Bulgotanie to zapewne kamień w instalacji. Lub też powietrze w układzie czy nawet gotująca się woda.
  • #13 12111869
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    Bulgotanie to powietrze. A jak chcesz bez inwestycji to są środki chemiczne do uszczelniania. Wlewasz i się modlisz :) Na ogół działa. Np GEB Link
  • #14 12111895
    djmlody3
    Poziom 9  
    haha wiem ze powietrze ale jesli mówicie ze obieg robi się w grzejnikach gdzie ma swobodny przepływ to dlaczego bulgocze?
  • #15 12111921
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Bo powietrze nie ma gdzie iść. Dlatego bulgocze:D . A co do płynów uszczeniających to ja stosuje płyn marki REPATHERM;) typwy dla węglówek też jest dostępny. 1 litr na 200 litrów zładu wody:)

Dodano po 1 [minuty]:

Typowy*
  • #16 12114680
    djmlody3
    Poziom 9  
    dobra to jak bede w domu to bede probowal, dzieki bardzo za podpowiedzi

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z ostatnim grzejnikiem w łazience, który nie nagrzewa się prawidłowo w systemie grzewczym opartym na piecu samoróbce o mocy około 10 kW. Pomimo że grzejnik na początku staje się ciepły, z czasem staje się zimny. Użytkownik przeprowadził odpowietrzanie i czyszczenie, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie instalacji pod kątem syfonów, oporów w nowym grzejniku żeberkowym w porównaniu do starych grzejników żeliwnych oraz ewentualne zastosowanie zaworów regulacyjnych. Wskazano również na możliwość użycia chemicznych środków uszczelniających, takich jak GEB i REPATHERM, w celu poprawy obiegu wody. Użytkownik rozważa przerobienie układu z otwartego na zamknięty, aby poprawić efektywność grzewczą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA