logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra H Z17DTJ - Co robić? Szarpanie na zimnym mimo napraw

Ahjoooo 21 Sty 2019 19:07 1899 5
REKLAMA
  • #1 17719064
    Ahjoooo
    Poziom 6  
    Cześć,
    twardo walczę z złomplem. Do tej pory:
    - turbosprężarka nie posiada luzów, podciśnienie zmodyfikowane (silikonowe wężyki + dołożony akumulator pneumatyczny jak w gulfach)
    - kolektor ssący zregenerowany (wywalone klapy zawirowań powietrza)
    - EGR zaślepiony od strony wydechu i strony dolotu i wyłączony w sterowniku
    - Przepływomierz wymieniony (ale oba pokazują to samo więc oba sprawne)
    - Czujnik ciśnienia doładowania i temperatury wyczyszczony
    - SCV ma już jeden rok + programowanie chińskim opcomem wtrysku małej dawki paliwa, ale nadal to samo
    - DPF spryskany pianką do "czyszczenia" dpfów + jazdy na trasę podczas wypalania ale to nic nie dało
    - 3 wtryskiwacze po czyszczeniu trzymają parametry, jeden został naprawiony (końcówka i jakieś iglice). Dostałem nowe kody to wgrałem. Było dobrze przez chwilę, albo sobie wmawiałem że jest dobrze (po wydaniu 980zł placebo działa mocno)
    Zrobiłem wykres na hamowni, ale wtedy nie miałem z nim problemu od rana.
    A problem jest taki, na zimnym szarpie jak skurczybyk, zero przyśpieszenia do 1500obrotów, tak jakby odcinał wtrysk w trybie awaryjnym. Później jak ładuje turbo to już jedzie. Nie występuje to zawsze, i wtedy ma normalną moc i nie szarpie. Jak jest ciepły to ten sam problem jest mniej nasilony. Czasami sobie też przyfaluje na wolnych obrotach, jak przy problemach z SCV, ale zaraz po wymianie scv rok temu nic się nie zmieniło.

No i już nie mam siły do tego auta. Ktoś, coś?
    Przebieg 400kkm jeżeli to komuś coś pomoże
    Załączniki:
    • Opel Astra H Z17DTJ - Co robić? Szarpanie na zimnym mimo napraw Hamownia - Seria po naprawie wtrysków.jpg (881.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17719179
    Pciekawski
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Po jak długim postoju występuje ten problem??? Jak zapala w chwili gdy jest problem?? Jest jakiś problem z zapalaniem??
    Jakie jest ciśnienie paliwa?? Może po prostu masz problem z zaworkiem zwrotnym i dlatego to ograniczenie mocy bo brakuje paliwa po zapaleniu, a potem działa ok.
  • REKLAMA
  • #3 17719207
    Majsterfso
    Poziom 2  
    Sprawdź czujnik temperatury silnika (czasami są dwa, jeden do zestawu wskaźników i drugi do ecu). Może wskazywać złą temperaturę przez co komputer miesza dawkę.
  • REKLAMA
  • #4 17720436
    Ahjoooo
    Poziom 6  
    Pciekawski napisał:
    Po jak długim postoju występuje ten problem??? Jak zapala w chwili gdy jest problem?? Jest jakiś problem z zapalaniem??
    Jakie jest ciśnienie paliwa?? Może po prostu masz problem z zaworkiem zwrotnym i dlatego to ograniczenie mocy bo brakuje paliwa po zapaleniu, a potem działa ok.

Zazwyczaj po każdym dłuższym postoju wychładzającym samochód do temperatury otoczenia (po 8-śmiu godzinach pracy, oraz gdy stoi od 22 do 8:50). A teraz odpalanie;
    1. Przed naprawą wtryskiwaczy
    - Na zimnym po jednokrotnym zagrzaniu świec od strzała
    - Na ciepłym zawsze telepał się jak cholera, nie jest tak że kręciłem rozrusznik i nic, bo wtrysk paliwa był prawie od razu.
    Ale tak jakby wtrysk paliwa był na tyle słaby że nie mógł uzyskać jałowej prędkości i trzeba było kręcić rozrusznikiem dopóki nie uzyskał tych "samodzielnych" 800obr/min. Trzeba wspomnieć że czasami łapał szybciej tę "samodzielność" a czasami dłużej mu schodziło.
    2. Po naprawie wtrysków
    - Na zimnym po jednokrotnym zagrzaniu świec od strzała
    - Na ciepłym nie odpala jak zdrowe konkurencyjne 1.9cdti ale jest lepiej niż przed naprawą, nadal się trochę trzęsie oraz nierówno pracuje po odpaleniu.
    Teoretycznie ciśnienie paliwa jest ok, przynajmniej na hamowni mi badali ciśnienie zadane i rzeczywiste(oraz inne parametry). Bodajże było niższe o 1MPa od zadanego. Raz wbiłem do zimnego auta i podłączyłem opcoma, to faktycznie podczas tego szarpania są skoki ciśnienia CR, ale nie zawsze to występuje i ciężko to uchwycić interfejsem. Zaworek zwrotny w tym silniku jest tylko jeden? Bo zaworek SCV wymieniałem już rok temu, ale poprawa była na max tydzień (zamiennik do mazdy z firmy NTY).

Majsterfso napisał:
    Sprawdź czujnik temperatury silnika (czasami są dwa, jeden do zestawu wskaźników i drugi do ecu). Może wskazywać złą temperaturę przez co komputer miesza dawkę.

Poszukałem i raczej jest tylko jeden sprawdzający temperaturę cieczy. Zauważyłem że auto mi się niewiarygodnie szybko nagrzewa w przeciwieństwie do 1.9cdti , nawet podobnie do benzyny, ale posiadam system quickheat więc nie wiem czy to będzie wina tego czujnika?

Dzięki Panowie za zainteresowanie
  • REKLAMA
  • #5 17725149
    Majsterfso
    Poziom 2  
    A czy komputer był podpinany i sprawdzane błędy i wartości w czasie rzeczywistym?
  • #6 17726010
    Ahjoooo
    Poziom 6  
    Majsterfso napisał:
    A czy komputer był podpinany i sprawdzane błędy i wartości w czasie rzeczywistym?

Tak, ale niestety ecu nie widzi problemu w parametrach pracy, a na opcomie wyłącznie ciśnienie CR waha się od 16MPa do 29MPa podczas najgorszego falowania obrotów jałowych(przy stałym wysterowaniu zaworka SCV na poziomie 40%-42%. Zamówiłem używaną pompę cr za 200zł z oryginalnym zaworem SCV. Spróbuję ją podmienić w weekend i zobaczyć czy pompa mi się już wytarła i czy to jej wina. W innym razie mam ochotę zezłomować ten samochód.
    Jak szybko powinno spadać ciśnienie w szynie CR po zgaszeniu silnika? Zauważyłem że po ok 7s od zgaszenia silnika nie ma już ciśnienia w szynie
REKLAMA