logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówko-zamrażarka Samsung RSA1ZTMG - nie chłodzi, nie mrozi

ryspal 22 Sty 2019 10:32 3741 3
REKLAMA
  • #1 17720346
    ryspal
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Mam problem z lodówko-zamrażarką - lodówka nie chłodzi, zamrażarka nie mrozi.
    Nie jest to wina braku zasilania bo działa oświetlenie, wentylator kompresora, kompresor ciepły około 40 stopni. W załączniku przesyłam schemat elektryczny tejże zamrażarki, dlatego też prosiłbym o poradę od czego zacząć, ewentualnie co sprawdzić aby znowu chłodziła i mroziła.
    Załączniki:
    • Lodówko-zamrażarka Samsung RSA1ZTMG - nie chłodzi, nie mrozi 20190122_081320.jpg (4.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17720987
    ryspal
    Poziom 11  
    witam ponownie nawiązując do tematu chciałbym uzupełnić informacje o stanie lodówki i tak działa też pulpit sterujący i wyświetlacz ale lodówka nie jest podłączona do wody także nie mam możliwości sprawdzenia kostkarki oraz wody. Całość elektroniki rozmieszczona jest na trzech płytkach u dołu po lewej filtr przeciw zakłóceniowy powyżej moduł kompresora i po prawej płytka sterowania co widać na fotce którą przesyłam w załączniku, mam nadzieję że ktoś spotkał się już z podobnym problemem i podzieli się wiedzą na ten temat,raczej wykluczam utratę czynnika chłodzącego gdyż usterka wystąpiła nagle na razie to tyle czekam na sugestie , przemyślenia co do przyczyny tej usterki. Oczywiście sam dalej będę szukał co nie działa ,na razie to tyle . za odpowiedzi na ten problem z góry dziękuję
    Załączniki:
    • Lodówko-zamrażarka Samsung RSA1ZTMG - nie chłodzi, nie mrozi 20190122_134029.jpg (4.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 17721844
    ryspal
    Poziom 11  
    W poszukiwaniu usterki prawdopodobnie znalazłem przyczynę okazało się że przyczyną może być zalegający w kanałach wentylacyjnych zamrażarki lód co w tego typie lodówek nie powinno się raczej zdarzyć ale lód jest lodówka zostaje na noc do rozmrożenia o wyniku oczywiście poinformuję no i podziękowania za zainteresowanie moim tematem
  • #4 17730195
    ryspal
    Poziom 11  
    Niestety odmrożenie nie przyniosło spodziewanych rezultatów. Wygląda na to, że nie ma przepływu powietrza bo w zamrażarce w dolnej partii temp. dochodzi do minus 30°C. Natomiast góra to temperatura dodatnia 16°C, to samo w lodówce w dolnych partiach minus 12°C, a góra plus 11°C. Stąd moja prośba o pomoc dotyczącą lokalizacji wentylatora odpowiedzialnego za przepływ powietrza czyli funkcji no frost.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
REKLAMA