logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RT24MGSS - Zamrażarka nie mrozi, mimo maksymalnego ustawienia chłodzenia

szmalu 10 Kwi 2008 10:16 6912 8
REKLAMA
  • #1 5014078
    szmalu
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam

Mam właśnie taki problem, prosiłbym o pomoc w znalezieniu przyczyny. Chłodziarka działa bez zastrzeżeń ale w zamrażarce jest stanowczo z wysoka temperatura nawet gdy ustawię chłodzenie maksymalnie. - Nie jest w stanie zamrozić wody...
  • REKLAMA
  • #2 5014096
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 5014153
    szmalu
    Poziom 11  
    Jestem teraz w pracy, także ciężko mi zaglądnąć... ale z tego co wyczytałem to ma 1 agregat. Lodówka ma NO-FROST, ale mam ją dopiero od 2 dni...i od początku zamrażarka tak słabo działa... niestety kupiłem ją wysyłkowo i średnio mi się widzi odsyłać ją do sprzedawcy - wolałbym żeby pokrył koszt naprawy.
  • #4 5016442
    samsu100
    Poziom 23  
    Ocena: 243
    Proponuję sprawdzić działanie wyłącznika światła od drzwi chłodziarki. Zamknięcie drzwi od chłodziarki wyłącza oświetlenie a zarazem włącza wentylator nawiewu zimnego powietrza który jest za tylną ścianą zamrażarki.
    Niewłaściwe działanie tego wyłącznika powoduje słabe mrożenie zamrażarki.
    Niezależnie od powyższego chłodziarki Samsung są na 24 miesięcznej gwarancji producenta.
  • #5 5017595
    szmalu
    Poziom 11  
    Więc tak -> wentylator słychać, że się włącza, ale właśnie nawiewu przez otwory w tylnej ściance w ogóle nie czuć... wnioskuje, że gdzieś musiał się poluzować jakiś przewód (tunel)... samsu100 miałeś już do czynienia z czymś podobnym? Wiem, że Samsung daje gwarancję, ale wole sobie to sam załatwić niż płacić za wysyłkę i męczyć się z tematem miesiąc i do tego jeszcze bez lodówki;)...
  • REKLAMA
  • #6 5022040
    samsu100
    Poziom 23  
    Ta chłodziarka jest w budowie bardzo prosta. W zamrażarce za tylną ścianą jest parownik a przed nim wentylator. Jak parownik mrozi a wentylator powoduje przepływ powietrza to zamrażarka musi działać i mrozić. Po osiągnięciu właściwej temperatury w zamrażarce mechaniczny termostat wyłącza sprężarkę.
    Część chłodnego powietrza jest kierowana tunelem na dół do chłodziarki i w momencie gdy temperatura w chłodziarce jest odpowiednia to mechaniczny termostat (damper) zamyka klapkę tłumiąc przepływ zimnego powietrza do chłodziarki.
    Może uszkodzony jest termostat ten umieszczony w zamrażarce.
    Czy sprężarka chodzi w pracy przerywanej ?
  • #7 5023778
    szmalu
    Poziom 11  
    Wydaje mi się, że sprężarka chodzi cały czas... albo prawie cały. Np. teraz nie wyłączyła się już od kilku godzin, mimo że wszystko ustawione jest na minimum.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 5024875
    samsu100
    Poziom 23  
    Jak sprężarka pracuje cały czas to duże jest prawdopodobieństwo że w układzie brakuje czynnika chłodniczego czyli albo za mało wpuszczono go w fabryce lub jest jakaś nieszczelność. Możliwości własne naprawy w takim przypadku są niestety prawie niemożliwe.
    Skorzystałbym w takim przypadku z gwarancji lub odpowiedzialności sprzedawcy za sprzedany produkt.
  • #9 5025152
    szmalu
    Poziom 11  
    Dzięki. W poniedziałek przyjdzie do mnie serwisant z Samsunga, także pewno naprawi usterkę...albo nie naprawi;). Ja bym dalej uderzał w to, że coś jest nie tak z przepływem powietrza -> gdy postawilem "kastkarke" na sam dół, to lód się zrobił... (jak stała na swoim miejscu czyli na samej górze to nie było na to szans... kilka kostek się trochę ścinało, a reszta woda...)

Podsumowanie tematu

✨ Samsung RT24MGSS to lodówka z zamrażarką, w której zamrażarka nie osiąga odpowiednio niskiej temperatury mimo maksymalnego ustawienia chłodzenia. Lodówka posiada system No-Frost i jeden agregat. Problem może wynikać z uszkodzenia układu odszraniania, niewłaściwego działania wyłącznika światła drzwi chłodziarki, który steruje wentylatorem nawiewu zimnego powietrza do zamrażarki, lub z problemów z przepływem powietrza przez parownik i wentylator umieszczony za tylną ścianką zamrażarki. Sprężarka pracuje prawie cały czas, co może wskazywać na brak czynnika chłodniczego lub nieszczelność układu chłodniczego. W przypadku braku czynnika chłodniczego samodzielna naprawa jest trudna, zalecane jest skorzystanie z gwarancji producenta lub odpowiedzialności sprzedawcy. Dodatkowo zauważono, że zmiana położenia pojemnika na lód wpływa na powstawanie lodu, co sugeruje problemy z cyrkulacją powietrza w zamrażarce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA