logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Włączanie radia po zapaleniu światła 230v przekazniki

Davidsondv 22 Sty 2019 16:12 2970 10
  • #1 17721097
    Davidsondv
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Witajcie,
    Mam pytanie odnośnie połączenia i zastosowania przekaznikow w instalacji świetlnej.

Kilkanaście lat temu mój tata zastosował patent ze po zapaleniu którego kolwiek światła w lazience lub toalecie (dwa osobne pomieszczenia w bloku) włącza się radio (jedno radio, głośniki rozprwadzone do obu pomieszczeń) . Z tego co udało mi się dojrzeć całość oparta jest o dwa przekazniki w przezroczystych obudowach (modelu nie odczytam bez rozebrania ściany).

Problem polega na tym, że po zapaleniu świateł w obu pomieszczeniach i zgaszeniu jednego przekaznik nadal podtrzymuje światło w obu pomieszczeniach. Światła dopiero gasną po zgaszeniu obu włącznikow.

Czy jest możliwe połączenie tego wszystkiego aby każdy z obu włącznikow swiatla mógłby być gaszony pojedynczo a wzbudzenie jednego z nich uruchamialo przekazywaloby prad na radio?

W jaki sposób to podłączyć i jaki przekaznik wykorzystać?
    Mamy dwa osobne włączniki i jedno radio.
  • #2 17721163
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17721919
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 290
    Bez schematu, czy choćby rysunku jak to jest obecnie rozwiązane trudno cokolwiek napisać.

Natomiast pewne jest to, że takie wykonanie o jakie pyta kolega jest jak najbardziej możliwe i w zasadzie bardzo proste. Istotne jest tylko odpowiednie okablowanie - to może stanowić kłopot.

W dużym skrócie wystarczy wykonać standardowy układ załączania światła w każdym z pomieszczeń: łącznik oświetlenia rozłącza przewód fazowy podłączony do oprawy. Do tego przewodu fazowego (za każdym z łączników) należy dołączyć cewki przekaźników (przekaźników tyle ile łączników), cewki przekaźników oczywiście na 230 V AC, następnie styki NO wszystkich przekaźników połączyć równolegle i podłączyć do nich zasilanie/sterowanie radia.

Oczywiście jest to bardzo uproszczony opis zawierający ogólny koncept działania układu. W zależności od rzeczywistych warunków pewne elementy mogą się różnić!

Co do przekaźników to w zasadzie każdy dowolny na 230 V AC i odpowiednią obciążalność prądową styków, w zależności gdzie ma być zainstalowany:

Np taki:

https://www.elektrykasklep.pl/towar/pp-1p-230...MIlamq0pWC4AIVFqaaCh1CrArXEAQYAiABEgLlFvD_BwE

Lub taki + do tego podstawa:

https://findernet.pl/przekazniki-miniaturowe/...p-16a-230v-ac-406182300000-1234567890123.html
  • #4 17721992
    Davidsondv
    Poziom 15  
    Aktualnie wszystko działa, tylko chciałbym to trochę dopracować.
    Na chłopski rozum napisze o co chodzi.
    Mam dwa pomieszczenia = dwa osobne włączniki od światła.
    Po włączeniu światła w jednym z pomieszczeń włącza się radio, po zgaszeniu światło gaśnie i radio się wyłącza.
    Po włączeniu światła w obu pomieszczeniach włącza się radio, ale po zgaszeniu jednego światła - światło świeci się nadal w obu pomieszczeniach, dopiero po zgaszeniu drugiego światła gasną oba.

Po kilkunastu latach użytkowania tego systemu wszystkim domownikom weszło to w nawyk, że jeśli ktoś się kąpie a ja chce iść siusiu to po wyjściu z toalety muszę wykonać manewr zgaszenia obu wyłączników i szybkiego zapalenia światła osobie biorącej prysznic :D

Całą ta instalacje robił mój tata 20 lat temu, w czasach kiedy internetu jeszcze nie mieliśmy a całą wiedzę nt. podłączenia tego można było zdobyć od znajomych elektryków lub metodą prób i błędów :D

Tak naprawdę nie chce mi się rozszyfrowywać jak to jest teraz podłączone do tej instalacji bo to wszystko wisi za płytą na "pająku", uznajmy że mam dostęp do 230v , dostęp do kabli które idą z włączników na światło i do gniazdka z którego zasilane jest radio .
  • #5 17722023
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 17722262
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3478
    Davidsondv napisał:
    Aktualnie wszystko działa, tylko chciałbym to trochę dopracować.
    Ja zrobiłbym tą logikę w c-mosie.
    Jako młody elektornik w 21 wieku powinieneś zaprogramować byle jaki mikroprocesor.
  • #7 17722273
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17784922
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2504
    Ja mając taką instalację w domu bałbym się zasnąć, zastanawiając się, czy może jutro, czy za tydzień, czy za rok jeszcze się obudzę, a wraz ze mną cała rodzina!
    Ludzie! Instalacja zrobiona 20 lat temu przez osobę, która nie ma podstawowej wiedzy elektrycznej (połączenie raptem dwóch przekaźników i jeszcze błąd w działaniu oświetlenia). Wszystko zakryte w ścianie, bez żadnego dodatkowego zabezpieczenia (autor podobno widzi przekaźniki). 20 lat żaden elektryk NIE ZROBIŁ przeglądu! Pewnie brak dodatkowego zabezpieczenia zwarciowego i przeciążeniowego obliczonego do parametrów przekaźników i "pająka". Wystarczy, że mysz wejdzie i zostanie porażona prądem, po paru miesiącach ulegnie zwęgleniu, powstanie zwarcie i zaczątek pożaru - już wyciągałem takie myszy z rozdzielnic (na szczęście obudowa stłumiła ogień).

Autorze - opamiętaj się, bo przez takie partactwo ludzie giną, lub zostają kalekami na resztę życia!
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 17785033
    Davidsondv
    Poziom 15  
    IC_Current napisał:
    Ja mając taką instalację w domu bałbym się zasnąć, zastanawiając się, czy może jutro, czy za tydzień, czy za rok jeszcze się obudzę, a wraz ze mną cała rodzina!
    Ludzie! Instalacja zrobiona 20 lat temu przez osobę, która nie ma podstawowej wiedzy elektrycznej (połączenie raptem dwóch przekaźników i jeszcze błąd w działaniu oświetlenia). Wszystko zakryte w ścianie, bez żadnego dodatkowego zabezpieczenia (autor podobno widzi przekaźniki). 20 lat żaden elektryk NIE ZROBIŁ przeglądu! Pewnie brak dodatkowego zabezpieczenia zwarciowego i przeciążeniowego obliczonego do parametrów przekaźników i "pająka". Wystarczy, że mysz wejdzie i zostanie porażona prądem, po paru miesiącach ulegnie zwęgleniu, powstanie zwarcie i zaczątek pożaru - już wyciągałem takie myszy z rozdzielnic (na szczęście obudowa stłumiła ogień).

Autorze - opamiętaj się, bo przez takie partactwo ludzie giną, lub zostają kalekami na resztę życia!

A skąd ty mozesz wiedzieć czy nie ma zabezpieczenia i kto to odbierał?
    Instalacja była odbierana przez elektryka i posiada osobną "s'ke". To ze nie widzę jakie aktualnie są tam przekazniki to nie znaczy ze nie wiem jak to wygląda. Przekazniki przykrecone sa w skrzynce za plyta wiórowa w toalecie i musiałbym ja odkręcić aby sprawdzić ich dokładne połączenie.
    Gwarantuje ci, że instalacja wygląda 100 razy lepiej niz stara aluminiowa instalacja w tych prlowskich blokach z którą ostatnio mialem styczność. Włączanie radia po zapaleniu światła 230v przekazniki Włączanie radia po zapaleniu światła 230v przekazniki
  • #10 17785155
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3478
    Davidsondv napisał:
    Czy jest możliwe połączenie tego wszystkiego aby każdy z obu włącznikow swiatla mógłby być gaszony pojedynczo a wzbudzenie jednego z nich uruchamialo przekazywaloby prad na radio? .
    Napisz jak to ma działać.
    Bo pogrubiony tekst nic nie znaczy.
  • #11 17785170
    Davidsondv
    Poziom 15  
    Temat już jest rozwiązany, póki co wstrzymałem się z modernizacją tego.
    Kolega wyżej nie potrzebnie odkopał temat :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sposób połączenia przekaźników w instalacji świetlnej, aby umożliwić niezależne wyłączanie światła w dwóch pomieszczeniach oraz jednoczesne włączanie radia. Obecnie, po włączeniu światła w jednym z pomieszczeń, radio się włącza, ale po zgaszeniu jednego światła, drugie pozostaje włączone. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem wynika z nieprawidłowego podłączenia przekaźników, które mogą być użyte do oddzielnego sterowania oświetleniem i radiem. Wskazują na potrzebę odpowiedniego okablowania oraz podłączenia cewek przekaźników do włączników światła. Zwracają również uwagę na kwestie bezpieczeństwa związane z wiekową instalacją elektryczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA