logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec kocioł Junkers ZWE 24-3 MFK, szybko spada cisnienie wody, wyskakuje błąd EA

uliczka13 23 Sty 2019 13:17 3603 10
REKLAMA
  • #1 17723353
    uliczka13
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam.

Kupiłam mieszkanie 82 m2, a w nim jest zamontowany piec Junkers Eurostar ZWE 24-3 MFK.
    Od samego początku są problemy z tym piecem.
    Na początku było jeszcze znośnie tzn. co kilka dni trzeba było dopuścić wody bo ciśnienie spadało.
    Nie widać wycieku ale kapie woda z zaworu bezpieczeństwa gdy się świeżo dopuści wodę to wtedy dość intensywnie.
    Gdy się używało ciepłej wody np. przy kąpieli, to leciała ciepła a po jakimś czasie zimna i tak na przemian.
    Opanowałam to w ten sposób, że nie puszczam wody na full, tylko leciutko tak żeby się tylko piec załączył i na takim małym ciśnieniu piec wyrabia i mam cały czas ciepłą wodę.
    Czasami gdy się zakręciło wodę i za chwile ponownie odkręciło to nie leciała ciepła woda, piec próbował się uruchomić (zapalała się ta dioda pod ikonką płomienia) ale po chwili gasła i wyskakiwał błąd EA.
    Trzeba było ten błąd skasować, wtedy piec ponownie zaczynał działać.
    Gdy się zaczął okres grzewczy i działało CO, to wtedy raczej nie było problemu, że nie nie było ciepłej wody, nie trzeba było kasować błędu EA.
    Przy piecu nie ma żadnego dodatkowego regulatora temperatury TR...
    Poprzedni właściciel mówił że gdy będzie zimno to przekręcić tą pierwsza "gałkę"od lewej strony na piecu na pozycję E i tego się trzymałam.
    Gdy było za ciepło w mieszkaniu to po prostu przekręcałam ją z powrotem na pozycje poniżej 1.
    Od jakiegoś czasu jest już tragicznie z tym piecem, tzn. ciśnienie wody na picu po dolaniu po kilku godzinach spada i trzeba ponownie dolewać, piec przestaje grzać miga czerwony trójkąt i wyświetlacz pokazuje kod błędu EA.
    Jest coraz gorzej, teraz po skasowaniu błędu, piec próbuje się włączyć ale ponownie wyskakuje EA dopiero po drugim skasowaniu zaczyna działać ale niestety tylko na kilka godzin i tak w kółko.
    Rozmawiałam z poprzednim właścicielem mieszkania i mi mówił że przez 15 lat e mieszkanie wynajmował jednaj rodzinie i z tego co się domyśla to oni w ogóle o ten piec nie dbali.
    Prawdopodobnie ani razu przez te15 lat nie był zrobiony przegląd tego pieca, nie był czyszczony itd.
    Serwisant chyba tylko raz był do tego pieca, bo wynajmujący tylko jedną fakturę mu przedstawił, żeby odliczyć od kosztu najmu chyba na sumę 150 zł za uzupełnienie jakiegoś płynu w zbiorniku, około 3 lat temu.
    Mówił że może poszukać skanu tej faktury na e-mailu.
    On prawie cały czas przebywał za granicą i za bardzo tym mieszkaniem nie zaprzątał sobie głowy (sprawdzał tylko czy są przelewy za wynajem) gdy stwierdził ze już nie ma zamiaru do polski wracać postanowił go sprzedać.

Nie wiem co teraz robić, czy wzywać fachowca, czy warto próbować go jeszcze naprawiać, czy kopić może używany taki sam?
    Widziałam na necie takie piece nawet za 500 zł niby sprawne, z udokumentowanymi przeglądami serwisowymi.
    Zakup nowego na tą chwilę nie wchodzi w rachubę, bo wszystkie oszczędności poszły na zakup mieszkania a i mały kredyt musiałam wziąć a ze go chcę szybko spłacić to raty dość wysokie.
    Na ta chwilę ledwo wiąże koniec z końcem...
    Szukam jak najtańszej opcji żeby przynajmniej na jakiś czas odwlec zakup nowego pieca.

PS. Mam nadzieje że są na tym forum jacyś fachowcy którym się będzie chciało przeczytać moje "wypociny" i dać dobre rady...
    Za co z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 17723734
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Ocena: 195
    na jakim cisnieniu wody pracuje ogrzewanie?
    racza sama nie dasz rady wszystkiego ogarnac, jak masz duze skoki cisnienia to jest szansa ze się wszystko zrobi
  • REKLAMA
  • #3 17723843
    uliczka13
    Poziom 8  
    W tej chwili wygląda to tak, gdy dopuszczam wodę to ciśnienie jest troszkę poniżej 3 bar (więcej się nawet nie da, bo po przekroczeniu 3 barów od razu leje sie z zaworu bezpieczeństwa) później kapie z zaworu bezpieczeństwa i spada nawet do zera :(
  • #4 17724015
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    bo zawór bezpieczeństwa ma 3 bary,daj 1- 1,2 bar
  • #5 17726001
    uliczka13
    Poziom 8  
    Dałam wczoraj tak jak sugerowałeś 1,2 bara.
    W tej chwili gdy piec działa jest 1 bar i nic nie kapie z zaworu bezpieczeństwa.
    Gdy wywali błąd EA i piec ostygnie to ciśnienie spada sporo poniżej bara ale gdy się zagrzeje woda to jest z powrotem 1 bar.
    Może zawór bezpieczeństwa szwankuje i przy większym ciśnieniu jak 1 bar przepuszcza.
    Normalnie od wczoraj to bym już kilka razy dopuszczała wodę na 2,5-3 bar.
    Jeśli cały czas będzie się utrzymywało ciśnienie 1 bar to będę zadowolona.
    Teraz jeszcze coś trzeba zrobić z tym błędem EA, spróbuję ściągnąć obudowę i przeczyścić elektrodę jonizującą.
  • REKLAMA
  • #6 17726051
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    1,2 ma byc na zimnym, jak cisnienie na cieplym wzrosnie o wiecej niz pol bara to trzeba sprawdzic naczynie przeponowe
  • #7 17728910
    uliczka13
    Poziom 8  
    Ustawiłam ciśnienie na zimnym na 1,2 bara, gdy piec się zagrzał to ciśnienie skoczyło do prawie 2 barów i zaczęło kapać z zaworu bezpieczeństwa.
    Po niecałej dobie teraz jest ciśnienie troszkę pond 1 bar.
    Przeczyściłam wczoraj troszkę elektrody tzn. jonizacyjną i zapłonowe.
    Zrobiłam to byle jak, bo nie miałam w domu nawet papieru ściernego, jak kupię papier to poprawie.
    Puki co, już prawie przez dobę piec działa i ani razu nie wyskoczył błąd EA.
    Mam nadzieje że już opanowane ciągłe wyłączanie pieca i błąd EA.
    Teraz tylko zrobić coś z tym ciśnieniem.
    Jak sprawdzić naczynie przeponowe?
  • #8 17729056
    Felini
    Moderator
    Ocena: 432
    Wskazówki, jak sprawdzić naczynie przeponowe.
    Będziesz potrzebować ciśnieniomierza i ew. pompki do kół samochodowych.

Elektrodę jonizacyjną można wykręcić, łatwiej wtedy ją wyczyścić.
    Można zastosować drobny papier ścierny, szczotkę drucianą, wełnę stalową.
  • REKLAMA
  • #9 17729391
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Przy takich skokach na pewno nie ma powietrza w naczyniu, tyle razy było opisane co zrobić, że nie będę się powtarzał. Jak ciśnienie nie będzie na ciepłym przekraczać 1,5 bara, to i wyciekać nie będzie.
  • #10 20404302
    uliczka13
    Poziom 8  
    Dziękuję wszystkim za wszelkie podpowiedzi.
    Po przeczyszczeniu elektrod, problem z błędem EA ustąpił aż do teraz, znowu czasem wyskoczy. Pewnie trzeba będzie przeczyścić znowu te elektrody. Ciśnienie na zimnym ustawiam na 1 do 1,2 bara i już tak często nie muszę dolewać wody.
    Jednak zastanawiam się czy warto w ten piec inwestować czy spróbować kupić taki sam używany ale zadbany tzn. naprawiane wszystko na bierząco i robione przeglądy.
    Z tym przez ponad 20 lat nikt nigdy nic nie robił.
    Piec już nie domaga np. jak puszczam ciepłą wodę to co jakiś czas leci zimna woda a po chwili znowu ciepła i tak w kółko.
    Ewentualnie jaki polecacie kupić nowy kocioł tani a w miarę dobry o ile takie istnieją?
  • #11 20410268
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1447
    Jak nie chcesz grosza wydać na serwisy i wymianę części (bo na pewno trzeba ... np. wymiana już zestawu serwisowego w automacie wodnym, czujnika NTC c.w , elektrod, izolacji, odpowietrznika itd.) Kup Junkersa Cerastara Smarta ZWR24-KE po taniości i wymień aż będzie Cię stać na kondensata.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z piecem Junkers Eurostar ZWE 24-3 MFK, który ma tendencję do spadku ciśnienia wody oraz wyświetlania błędu EA. Początkowo ciśnienie spadało do zera, a woda kapała z zaworu bezpieczeństwa. Po dostosowaniu ciśnienia do 1,2 bara, problem z kapaniem ustąpił, ale błąd EA nadal się pojawiał. Użytkownik przeczyścił elektrody, co pomogło, ale błąd powrócił. W dyskusji poruszono również kwestie związane z naczyniem przeponowym oraz zalecenia dotyczące wymiany pieca na model Junkers Cerastar Smart ZWR24-KE, jeśli naprawy będą zbyt kosztowne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA