logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podział sterowania lampami LED w Paul Neuhaus MERAL 6210-55 na dwa włączniki

dyspozytor 24 Sty 2019 20:32 1677 15
REKLAMA
  • #1 17727446
    dyspozytor
    Poziom 13  
    Ocena: 89
    Witam.
    Kupiłem: "PAUL NEUHAUS PLAFON/LAMPA SUFITOWA LED MERAL ALUMINIUM 6210-55".
    Problem mam następujący: chciałbym używać lampę z podwójnym włącznikiem.Jeden włącznik 3 lampy, drugi włącznik - pozostałe 4 lampki. W sumie jest 7 lampek LED.
    Czy jest to w ogóle możliwe uwzględniając, że są to lampki LED, (z żarówkami to nie problem).
    W załączeniu są fotki całej lampy, pojedyńczej lampki i zasilacz. Czy jest jakaś możliwość podzielenia poszczególnych lampek.
    Czy na podstawie oznaczeń można dowiedzieć się (wywnioskować), czy można ewentualnie obslugiwać lampę włącznikiem ze ściemniaczem.
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.
    Podział sterowania lampami LED w Paul Neuhaus MERAL 6210-55 na dwa włączniki Podział sterowania lampami LED w Paul Neuhaus MERAL 6210-55 na dwa włączniki Podział sterowania lampami LED w Paul Neuhaus MERAL 6210-55 na dwa włączniki Podział sterowania lampami LED w Paul Neuhaus MERAL 6210-55 na dwa włączniki Podział sterowania lampami LED w Paul Neuhaus MERAL 6210-55 na dwa włączniki Podział sterowania lampami LED w Paul Neuhaus MERAL 6210-55 na dwa włączniki
  • REKLAMA
  • #2 17728386
    stonefree
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    dyspozytor napisał:
    chciałbym używać lampę z podwójnym włącznikiem
    Nie da się.
    dyspozytor napisał:
    czy można ewentualnie obslugiwać lampę włącznikiem ze ściemniaczem
    Nie da się.
  • #3 17728484
    dyspozytor
    Poziom 13  
    Tak mi się też wydaje. Myślę o takiej sytuacji. Odłączyć 4 lampki LED z istniejącego zasilacza i podłączyć je do dokupionego zasilacza. Jest na to miejsce, aby umieścić w lampie. Szkopuł jednak w tym, że nie nie wiem jaki zasilacz należałoby dokupić. Jakiego rodzaju są te lampki LED. Nigdzie nie mogę zaleźć dodatkowych informacji prócz tych, które są na fotografiach tych i w poprzednim moim poście.
    Podział sterowania lampami LED w Paul Neuhaus MERAL 6210-55 na dwa włączniki Podział sterowania lampami LED w Paul Neuhaus MERAL 6210-55 na dwa włączniki Podział sterowania lampami LED w Paul Neuhaus MERAL 6210-55 na dwa włączniki Podział sterowania lampami LED w Paul Neuhaus MERAL 6210-55 na dwa włączniki Podział sterowania lampami LED w Paul Neuhaus MERAL 6210-55 na dwa włączniki
  • #4 17728606
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 984
    dyspozytor napisał:
    Odłączyć 4 lampki LED z istniejącego zasilacza i podłączyć je do dokupionego zasilacza. Jest na to miejsce, aby umieścić w lampie.

Koncepcja jest w porządku ale jest jeden poważny problem.
    Zasilacz prądowy 1000mA który tam masz oryginalnie, ma podany zakres napięcia 16-25V czyli jest przeznaczony do zasilania szeregu od 5 do 8 sztuk LED (licząc spadek na jednej LED nieco ponad 3V). Dla czterech LED ten zasilacz może z dużym prawdopodobieństwem pracować źle i uszkodzić siebie lub LEDy.

Czyli do prawidłowej przeróbki, jednak potrzebowałbyś dokupić dwa zasilacze prądowe 1000mA dedykowane na zasilanie szeregu LED w ilości 3 i 4, czyli z niższym zakresem napięcia roboczego. Możliwe że nawet dla 3 i 4 będzie to jeden typ zasilacza.
  • REKLAMA
  • #5 17728733
    dyspozytor
    Poziom 13  
    Dziękuję za rozjaśnienie. To teraz mam jeszcze większy mętlik :cry:
    Czy takie rozwiązanie byłoby możiwe:
    Wyrzucam dotychczasowy zasilacz. Dokupuję 2 zasilacze:
    link do zasilacza
    PSCC10700 - zasilacz LED 10W/9-12V/700mA
    Rozmontowuję dotychczasową instalację w lampie i łączę szeregowo 3 lampki do jednego zasilacza i 4 lampki szeregowo do drugiego zasilacza.
    Myślę, że moc będzie wystarczająca. Jeśli poprzedni zasilacz był 1000mA dla 7 sztuk lampek, to teraz 700 mA dla 4 lampek i drugi 700 mA dla 3 lampek chyba wystarczy :| .
    Czy dobrze myślę? Proszę o ocenę.
  • #6 17728785
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    I dobrze i nie. Natężenie prądu powinno wynosić 1000mA w jednym i drugim łańcuchu LED. Czyli zasilacze 700mA będą nieco za słabe. Zaowocuje to nieco mniejszą jasnością świecenia, ale bardzo znacząco podniesie trwałość diod. Ten zasilacz będzie dobry dla szeregu 3 diod, może mieć natomiast nieznacznie za niskie napięcie dla szeregu 4 diod. Napięcie przewodzenia białego LED-a wynosi od około 3V do nawet 3,7V. Zatem w skrajnym przypadku 3,7V*4=14,8V. Wobec tego zasilacz powinien mieć większy margines napięcia, np. 9-15V, 12-15V.
  • REKLAMA
  • #7 17728850
    rb401
    Poziom 39  
    dyspozytor napisał:
    PSCC10700 - zasilacz LED 10W/9-12V/700mA

Tego zasilacza bym w ogóle nie polecał bo jego dane techniczne są mało wiarygodne. Np. z samej naklejki nie wynika wcale fakt że jest zasilaczem prądowym.

Jeśli już świadomie i celowo chcesz zmniejszyć jasność pojedynczych LED, wybierając zasilanie prądem 700mA to już lepsza jest ta oferta (używki ale już bardziej "markowe" i rzetelnie opisane na obudowie):
    lub:

Jeśli jednak zależy Ci na utrzymaniu jasności pojedynczych LED na poziomie tego fabrycznego zasilacza, to szukaj raczej takich o wartości prądu 900, 950, 1050mA bo są to wartości bardziej spotykane a różnica w prądzie jest w zakresie tolerancji.
    Najistotniejsze, by zakres napięć znamionowych takiego prądowego zasilacza zawierał te wartości jakie tu wyżej podał kolega teskot.

Akurat znalazłem przykład zasilacza który spełnia warunki ale jest on do Twoich celów wybitnie "przewymiarowany" (duży margines napięcia (i mocy) w górę i hermetyzacja do pracy na dworze) tak że w rezultacie niepotrzebnie drogi:

Dlatego trzeba trochę szerzej poszukać.
  • #8 17728891
    dyspozytor
    Poziom 13  
    Dziękuję za pomoc w zainteresowaniu tego problemu i dalszych rozwiązywaniu tematu. Jednakże ostatnie rozwiązanie, czyli ostatni zasilacz jest trochę drogi. Potrzebne są 2 zasilacze i wtedy wychodzi już stówka wraz przesyłką, albo i więcej.
    A jak wyglądałoby, gdyby zastosowć zasilacz ściemnialny? Czy w sytuacji wymiany zasilacza byłoby możliwe? Jaki byłby koszt ?
  • REKLAMA
  • #9 17729213
    rb401
    Poziom 39  
    dyspozytor napisał:
    Jednakże ostatnie rozwiązanie, czyli ostatni zasilacz jest trochę drogi.

Wiem, dałem go tylko jako przykład parametrów.
    Bo tak akurat się składa że akurat pod Twoje potrzeby, czyli ok. 1000mA i 3,4 LED w szeregu oferta nie jest zbyt szeroka.
    Chyba że masz czas poczekać to u Chińczyka znajdziesz tanio i to z darmową przesyłką np.:

Co prawda są to same płytki, tak że trzeba włożyć dla bezpieczeństwa w odpowiednią do tych celów obudowę, ale parametrami pokrywają mniej więcej to co potrzebujesz.

dyspozytor napisał:
    A jak wyglądałoby, gdyby zastosowć zasilacz ściemnialny? Czy w sytuacji wymiany zasilacza byłoby możliwe? Jaki byłby koszt ?

dodane po dłuższej chwili:

Ten jest bardzo ciekawy Mean Well PCD-25-1050B:

Gdybyś zastąpił nim oryginalny, czyli zasilił te 7 LED, to masz to co teraz ale ściemniane zwykłym ściemniaczem i może tańsze niż dwa zasilacze.

Przyjrzyj się temu, niekoniecznie z tego sklepu tylko poszukaj po symbolu.

• #10 17729578
    dyspozytor
    Poziom 13  
    To byłaby idealna sprawa.
    Znalazłem na stronie:

link do strony

PCD-25-105..pdf.pdf (223.8 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Czy można taki zasilacz zastosować? Chociaż w specyfikacji jest 16-24 V. A jeśli tak, to jaki ściemniacz by można zastosować? Mam na myśli włącznik na ścianie z regulacją jasności. Przepraszam, że nie wypowiadam się fachowo.
  • #11 17729719
    rb401
    Poziom 39  
    dyspozytor napisał:
    Czy można taki zasilacz zastosować? Chociaż w specyfikacji jest 16-24 V.

Ty masz w tej lampie siedem LED w szeregu (jestem prawie pewien ale na zdjęciu jest kłębowisko kabli, to dobrze by było gdybyś to sprawdził dla pewności). To spadek napięcia (przy prądzie znamionowym) na tych siedmiu LED zakładając nawet 3,3V na diodę, wyniesie
    23,1V co leży w deklarowanym zakresie. Czyli ok.

dyspozytor napisał:
    A jeśli tak, to jaki ściemniacz by można zastosować? Mam na myśli włącznik na ścianie z regulacją jasności.

Tam w dokumentacji podają listę proponowanych i sprawdzonych przez siebie ściemniaczy, ale generalnie podają że zasilacz pracuje ze ściemniaczami leading edge i trailing edge czyli praktycznie zdecydowana większość ściemniaczy będzie współpracowała dobrze. W niektórych ściemniaczach np. LEGRAND są z tyłu przełączniki z pozycjami C/R i L/R. Prawdopodobnie lepiej będzie dać C/R.

Tam jest jeszcze tylko taki mały niuans, że zasilacz zaczyna świecenie od kąta fazowego 30 stopni, co może oznaczać że regulacja nie zacznie się "od gałki skręconej całkiem w lewo" tylko może trochę dalej. Ale i tak to wyjdzie w praktyce, tak że nic ważnego.
  • #12 17730205
    dyspozytor
    Poziom 13  
    Kurcze, im głębiej w las, tym gęściej. Faktycznie to jest kłębowisko kabli. Zaczynam się gubić. Coraz to bardziej skomplikowane :cry:
    Znalazłem taki ściemniacz:

link do strony ściemniacza

Czy to byłoby już wszystko? :D
    Tak, czy inaczej, trzeba do lampy dołożyć około 2 stówki. Myślałem, że to taniej wyjdzie :D
  • Pomocny post
    #13 17730681
    rb401
    Poziom 39  
    dyspozytor napisał:
    Faktycznie to jest kłębowisko kabli. Zaczynam się gubić. Coraz to bardziej skomplikowane :cry:

Ale "idąc" palcem po kablu na przykład od "minusa" zasilacza, zobaczysz czy dojdziesz do jego "plusa" bez rozwidleń, przechodząc przez wszystkie LEDy. Wtedy masz 100% pewność że są wszystkie szeregowo. I tak pewnie jest ale ja głowy za to nie dam.
    A podmiana zasilacza to tylko dopięcie się w miejsce oryginalnego, pilnując by nie zamienić plusa z minusem. Tak że się nie przerażaj.

dyspozytor napisał:
    Tak, czy inaczej, trzeba do lampy dołożyć około 2 stówki. Myślałem, że to taniej wyjdzie :D

Dwie stówki to przesada. Zasilacz jest dostępny w różnych miejscach z różnymi cenami.
    W firmie Piekarz (co prawda na zamówienie) ledwo 40zł brutto. Niestety za przesyłkę dużo chcą, chyba że kupujący z Warszawy. Ta firma której stronę dałem wyżej (STSelektro), też na zamówienie, ale 67zł plus dychę za paczkomat, da się wytrzymać.
    Może jest gdzieś taki zasilacz gdzieś lokalnie w hurtowniach czy sklepach z oświetleniem ledowym itp. .
    Ale generalnie i tak te ceny wydają mi się w miarę niskie bo to dość "markowy" wyrób.

Na ściemniaczu też da się zjechać może o połowę, bo ściemniacze są dostępne byle gdzie i też sporo tańsze niż ten który pokazujesz. Tym bardziej że nie wiem czy na pewno potrzebujesz tą funkcję schodową, którą ma ten Schneider. A jeszcze dochodzi koszt ramki.

Co do pierwszej koncepcji z dwoma zasilaczami, to też może być tak że jednak gdzieś takie są do kupienia w miarę tanio. To że akurat nie ma na Allegro nie znaczy że wcale nie ma.
  • #14 17730899
    dyspozytor
    Poziom 13  
    Czy najzwyklejszy ściemniacz można zastosować? Często jest uwaga: "nie należy stosować ściemniacza z żarówkami energooszczędnymi i świetlówkami". Czy to dotyczy również lampki LED?
    np.
    link do najzwyklejszego ściemniacza-1

link do najzwyklejszego ściemniacza-2

A jeśli nie, to czym się kierować w wyborze ściemniacza do tej mojej lampy która zasilana byłaby zasilaczem PCD-25-1050.
    Tych parametrów jest tyle, że głowa boli.

Odnośnie:
    Cytat:
    Ale "idąc" palcem po kablu na przykład od "minusa" zasilacza, zobaczysz czy dojdziesz do jego "plusa" bez rozwidleń ....

to nie takie proste, ponieważ wszystkie końcówki splecionych przewodów są w zgrzewanych koszulkach. Trzeba by wszystkie usunąć. A tego nie chciałbym robić :|
  • Pomocny post
    #15 17738248
    rb401
    Poziom 39  
    dyspozytor napisał:
    to nie takie proste, ponieważ wszystkie końcówki splecionych przewodów są w zgrzewanych koszulkach. Trzeba by wszystkie usunąć. A tego nie chciałbym robić :|

Nic nie usuwaj. W tych koszulkach są tylko jakieś złaczki, tulejki, nie ważne.
    Istotne jest tylko wizualne upewnienie się że masz w lampie czysty układ szeregowy 7 LED, na przykład coś takiego jak na tym szkicu:

Jeśli Cię przeraża plątanina przewodów, to chociaż policz tylko ile tych złączek w koszulkach jest i czy z każdej takiej złączki wychodzą dokładnie dwa przewody.

dyspozytor napisał:
    Czy najzwyklejszy ściemniacz można zastosować? Często jest uwaga: "nie należy stosować ściemniacza z żarówkami energooszczędnymi i świetlówkami". Czy to dotyczy również lampki LED?

Taka uwaga tak naprawdę mało co mówi.
    Bo po prostu, w przeważającej większości, klasyczne świetlówki, żarówki energooszczędne (czyli tez świetlówki), żarówki ledowe, zasilacze itp. generalnie nie działają z żadnymi ściemniaczami.
    Wyjątek, to specjalnie do tego przystosowane urządzenia z wyraźnym opisem w ich dokumentacji że są przystosowane. Tak jak ten konkretny zasilacz, o którym tu mówimy.
    Tak że ta uwaga nie dotyczy tego przypadku.

dyspozytor napisał:

np.
    link do najzwyklejszego ściemniacza-1

link do najzwyklejszego ściemniacza-2

A jeśli nie, to czym się kierować w wyborze ściemniacza do tej mojej lampy która zasilana byłaby zasilaczem PCD-25-1050.
    Tych parametrów jest tyle, że głowa boli.

Ten zasilacz nie konkretyzuje jakiś wąskich wymagań dla ściemniacza i według mnie jest bardzo duże prawdopodobieństwo że pójdzie z tymi ściemniaczami, które pokazujesz (właściwie to te oferty to chyba jeden i ten sam typ).
    Co do opisu ściemniacza, to uwaga: "-przystosowany do (...) halogenowym niskonapięciowym 12V z transformatorami elektronicznymi (przystosowanymi do współpracy ze ściemniaczami)", sugeruje pozytywnie że pójdzie z tym zasilaczem (z uwagi na to że od strony zasilania, te transformatory elektroniczne i ten zasilacz stanowią podobne w charakterze obciążenie).

Tak że głowy nie dam, ale myślę że warto spróbować, bo cena jest korzystna a inwestowanie w jakiś drogi markowy może nie mieć uzasadnienia w Twoim przypadku.
  • #16 17739128
    dyspozytor
    Poziom 13  
    Dzięki za tak obszerną odpowiedź.
    Zgadza się. Jest 7 złączek w koszulkach. wynika z tego. że wszystkie ledy są w układzie szeregowym, tak jak na Twoim rysunku. Czyli sprawa jest jasna. Wymiana (podmiana) zasilacza w całości i zainstalowanie ściemniacza. Będę szukał u tego samego sprzedawcy, aby mieć pewność o wspólnym współdziałaniu.
    Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Zwłaszcza Kol. rb401 i Kol. teskot.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił lampę sufitową LED Paul Neuhaus MERAL 6210-55 i chce podzielić sterowanie na dwa włączniki, aby kontrolować 3 i 4 lampki LED oddzielnie. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące zasilania lamp LED, wskazując, że oryginalny zasilacz 1000mA może nie działać prawidłowo przy mniejszej liczbie diod. Proponowano zakup dwóch zasilaczy prądowych 700mA, jednak podkreślono, że mogą one nie zapewnić odpowiedniej jasności. Zasugerowano również możliwość zastosowania zasilacza ściemnialnego, co mogłoby uprościć instalację. Użytkownik został poinformowany o konieczności sprawdzenia, czy diody są połączone szeregowo oraz o wyborze odpowiednich ściemniaczy, które współpracują z LED. Ostatecznie użytkownik planuje wymianę zasilacza i instalację ściemniacza, aby uzyskać pożądane efekty.
REKLAMA