logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows 7 Professional 64bit - wybór między UEFI a Legacy, dlaczego?

carlosg 25 Sty 2019 13:44 6927 7
REKLAMA
  • #1 17729082
    carlosg
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Hej!
    Jaka opcja jest lepsza dla Windowsa 7 64 bit?
    UEFI czy Legacy? Prosiłbym też o wyjaśnienie, dlaczego :)
  • REKLAMA
  • #2 17729160
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Uefi jest nowsze, a co do roznic to wszystko juz zostalo napisane, poczytaj samodzielnie.

W7 mozesz zainstalowac z uefi.
  • REKLAMA
  • #3 17729303
    carlosg
    Poziom 9  
    Okej, jeszcze pytanko. Dell zaleca instalować "Dell Data Protection". Jest to z tego co widzę ich antywirus. Kumpel nie poleca i mówi, że z darmowych najlepiej sobie zainstalować AVG.
    Co sądzicie?
  • REKLAMA
  • #4 17729766
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Mozesz zainstalowac AVG, jezeli lubisz infekowac system to i tak niczego to nie zmieni.
  • #5 17731193
    carlosg
    Poziom 9  
    Czyli generalnie warto by sobie zakupić jakiegoś antywirusa?

Wracając jeszcze do UEFI. W przypadku Windowsa 7, wiem, że secure boot musi być wyłączone.
    Generalnie musiałem też zaznaczyć opcję Enable Legacy Option ROMs. Nadal ustawione na UEFI, ale bez tej opcji nie chciało ruszyć. I generalnie mam też zaznaczoną opcje w integrated NIC oprócz Enabled w/PXE jeszcze Enable UEFI Network Stack. Czy tak właśnie powinno być? Bo to mi dodaje to sekcji Boot Sequence dwie opcje: Onboard NIC(IPV4) i Onboard NIC(IPV6). Kolejność jest:
    Windows Boot Manager, IPV4, IPV6 i UEFI:IRP-SSDPR-S25B-240

I czy to normalne, że w sekcji System Information mam tak:
    Current Clock Speed 2.700GHz
    Maximum Clock Speed 2.700GHz
    Procesor to Intel Core i5 4310M. Ten procesor bazową częstotliwosć faktycznie ma 2.7GHz, ale maksymalną częstotliwosć turbo to 3.4GHz. Czy do funkcji Turbo Boost potrzeba jakiegoś sterownika?
  • #6 17731444
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Bootowanie z sieci możesz wyłączyć.
  • #7 17737571
    carlosg
    Poziom 9  
    A generalnie polecasz instalować Win 7 na UEFI czy Legacy? Czy UEFI działa tylko podczas startu systemu czy po prostu system korzysta z tego ciągle? Słyszałem, że na legacy Windows 7 pracuje stabilniej, więc jakby to nie miało związku tylko ze startem
  • REKLAMA
  • #8 17785904
    carlosg
    Poziom 9  
    Zrobiłem porównanie i system pracuje lepiej na UEFI

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wyboru między UEFI a Legacy dla systemu Windows 7 Professional 64-bit. UEFI jest nowszą technologią, która może być używana do instalacji Windows 7, ale wymaga wyłączenia funkcji Secure Boot. Użytkownicy zauważyli, że system działa lepiej na UEFI, mimo że niektórzy twierdzą, że Legacy zapewnia większą stabilność. Dodatkowo, poruszono temat instalacji oprogramowania antywirusowego, gdzie zalecano rozważenie zakupu dedykowanego rozwiązania zamiast darmowego AVG. Użytkownik zadał również pytania dotyczące ustawień BIOS oraz funkcji Turbo Boost w procesorze Intel Core i5 4310M.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA