logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Electrolux EDH97981H - Bęben suszarki nie obraca się

stalek71 25 Sty 2019 22:48 2268 2
REKLAMA
  • #1 17730509
    stalek71
    Poziom 7  
    Kod błędu pokazuje usterkę modułu sterowania silnikiem. Po otwarciu modułu sterowania zobaczyłem, że odpaliły dwie części: rezystor R118 (22Ω/SMD) oraz U8 (LNK364). Wartości elementów znalazłem w innych postach, bo u mnie nie ma po ich wartościach znaku :( Fotki z sytuacją załączyłem poniżej.
    Rezystor R118 i Układ LNK364
    Electrolux EDH97981H - Bęben suszarki nie obraca się Electrolux EDH97981H - Bęben suszarki nie obraca się

Kupiłem LNK304 zamiast LNK364, bo nie było nic innego w sklepie bez czekania na dostawę. Z katalogu widzę, że jest niżej taktowany (66kHz vs 132 kHz). Wydaje mi się, że elementy liczone do pracy z wyższą częstotliwością przełączania powinny pracować z elementem taktującym o połowę wolniej.
    W związku z tym mam pytanie, czy w miejsce LNK364 mogę po prostu zastosować LNK304? Czy ktoś już zastąpił LNK364 układem LNK304 w podobnych zastosowaniach z sukcesem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17730560
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    Ocena: 196
    Zasadniczo nie możesz zastąpić przepalonego elementu innym - wolniejszym. Producent nie bez powodu zastosował taką przetwornicę AC-DC o takich parametrach: :arrow: Link LNK364GN Nie znalazłem też dla niej zamiennika: :arrow: Link. Musisz kupić dokładnie taki element jaki uległ uszkodzeniu z tym, że mogą się różnić litery na końcu oznaczenia, ale to musi być takie samo: LNK364.
    Edit:
    I jeszcze jedno: rezystor SMD możesz z powodzeniem zastąpić zwykłym rezystorem przewlekanym z kodem paskowym, tylko musisz go odpowiednio dopasować. Pod względem obciążenia prądowego są dużo wytrzymalsze, oraz podczas lutowania nie musisz uważać (zbytnio) na ich przegrzanie.
  • #3 17733420
    stalek71
    Poziom 7  
    Dzięki za informacje. Udało mi się kupić właściwą część od ręki w innym sklepie (LNK364) i wlutowałem co było poprzednio. Suszarka działa jak poprzednio więc temat do zamknięcia. Oczywiście miałem trochę zabawy z wlutowaniem się z rezystorem w cienkie ścieżki, które zostały po odpaleniu się poprzedniego rezystora... :)
REKLAMA