Wg mnie, prosciej bedzie zrobic takie cos w Accessie. Swego czasu bawilem sie w nim i stworzylem wtedy m. in. playerka, przegladarke obrazkow, i sporo innych rzeczy. W porownaniu do VBA w Excelu, w Accessie wydaje mi sie on bardziej intuicyjny, mozna ustawic np. formatke startowa, i w ogole zablokowac wyswietlanie okna bazy danych... Sprobuj w tym skladniku Office'a

.
Oczywiscie, tak czy inaczej, VBA jest tylko jezykiem interpretowanym, do uruchomienia wymaga aplikacji w ktorej kod byl pisany (Excel, Access, inne skladniki MsOffice'a), i z tego powodu niezbyt nadaje sie do tworzenia samodzielnych programow - lepszy bylby "pelny" VB, choc i tak z doswiadczenia wiem, ze VB generuje kobylasty kod, dodaje do programu ogromniaste biblioteki czasu wykonywania (run-time libraries) i z tego powodu nie lubie go (jeden z moich programow: sam plik exe wielkosci 350KB, do tego dll-ki, ktore i tak musza byc w Windows, wielkosci dobrych 4MB)

. Jednak tez od niego zaczynalem
Ogolnie wszystko zalezy od tego co to ma byc za aplikacja. Czy tylko jakies rozszerzenie arkusza, czy tez samodzielny program z arkusza nie korzystajacy - w tym drugim wypadku na poczatek uzylbym VBA z Access'a, a nastepnie pokombinowalbym badz z pelnym VB, badz z VC/ C++.