logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat elektryczny podłączenia Wideodomofonu IP - S03P + SA101IP Safe

Goomyboi 28 Sty 2019 12:56 2346 0
  • #1 17736758
    Goomyboi
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,

Na co dzień zajmuję się raczej montażem sswin i cctv, dlatego też zwracam się do Was z prośbą o sprawdzenie schematu działania wideodomofonu.
    Podjąłem się "naprawienia świata" sąsiadowi. Krótki zarys informacji - sąsiad zażyczył sobie dostęp zdalny do alarmu, cctv i domofonu, elektryk położył kable i nie jest to najlepszy układ jaki widziałem. Dla przykładu do wideomonitora położone są dwie skrętki, jedna do kontrolera w garażu, druga do zbioru trafo na strychu do podłączenia LED. Ten drugi kabel, jest rozdzielony na 3 skrętki (1 kabel 8 żył, dzieli się na 3 kable, które dają sygnał na jednym 2-ie żyły, na drugim i trzecim 3 żyły). Po co? Nie mam pojęcia.

Do meritum:
    1) Montaż zestawu S03P +SA101IP marki Safe.
    2) Brak możliwości montażu switcha PoE, mało miejsca w skrzynce, będę próbował zmieścić tam zasilacze na szynie DIN i kontroler.
    3) Dostępu do routera po kablu brak, będę próbował wykorzystać wireless clienta.
    4) Styki do bram nie zostały zaznaczone, ponieważ nie ma jeszcze sterowników, tylko zaznaczyłem wyjścia z kontrolera.

Pytania:
    1) Czy załączony schemat jest prawidłowy?
    2) Mógłbym skorzystać z jednego zasilacza do kontrolera, wireless clienta i rygla, ale:
    - z wyczytanych informacji w internecie (podobno) taki układ jest bezpieczniejszy (zasilacz obciążony będzie około 2,8 A zgodnie ze specyfikacją), czy to prawda?
    - jeśli użyję zasilacza 1A AC nie DC to na ryglu będzie charakterystyczny dźwięk podczas otwierania furtki, prawda?
    3) Niestety brak PoE, a gniazdka w pobliżu brak, więc do zasilania wideomonitora muszę wykorzystać żyły ze skrętki, z tego co pamiętam to dane/sygnały nie są przesyłane żyłami 7 i 8, czy zawsze tak jest, czy lepiej poszukać schematu do wideomonitora?
    4) W związku z punktem 3 będę musiał do końcówki zasilacza dolutować przewody + i -. Nie będę miał miesca na wciśnięcie do skrzynki zasilacza od zestawu i chciałbym, żeby wszystkie urządzenia od systemu znajdowały się w jednej skrzynce, więc chcę użyć zasilacza na listwę DIN, Jak rozpoznać, który przewód od końcówki przylutować do +, a który do -, i czy w ogóle ma to znaczenie w tej sytuacji?
    5) Największa obawa - od centrali do furtki, około 10-12m, położony jest zwykły 12-żyłowy przewód, nie skrętka (niestety kostka, tynki, elewacje skończone już). Czy ten przewód będzie na tyle sprawny, żeby przesłać sygnał wideo i audio, żeby zestaw działał poprawnie?

Z góry dziękuję za wsparcie.

Schemat elektryczny podłączenia Wideodomofonu IP - S03P + SA101IP Safe
REKLAMA