Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oprogramowanie (soft) do instalacji BRC SEQUENT 24

Roberto.k 06 Sep 2005 12:37 100595 39
    Roberto.k
    Level 2  
    Witam,
    od niedawna mam instalacje BRC ale zuzycie Gazu jest o okolo 35% wieksze niz benzyny, prosze o softa do BRC SEQUENT 24 moze uda mi sie cos ustawic.
    Dzieki !!
    bez
    Level 11  
    Cieko z tym ustawieniem, musisz miec: interfejs program i czujnik MAP cisnienia. Mam taki sam problem z ta instalacja i bylem juz w 2 firmach i nie dali rady, samochod rower 618, wszystkie elementy programowania mam ale i tak do tego trzeba troche wiedzy.
    placekjw
    Level 14  
    Tez szukam oprogramowania do sequent 24 i nie wiem gdzie mozna kupic klucz fizyczny.
    kiki99
    Level 14  
    Zmniejszanie błędu na obecnej mapie nie tak do końca jest dobre bo przy ustalaniu coraz dokładniejszej dawki gazu auto zaczyna się prtzymulać i tworzy jakby dziura podobna efektem do dziury na instalkach podcisnieniowych. Proponuje zrobic jedna mape ale od razu z bledem dopuszczalnym 2% i ewentualnie jeszcze raz ja skorygowac ale wiecej razy juz nie.

Dodano po 3 [minuty]:

A klucz fizyczny można zastapic programowym bo w wiekszosci nowych kompów i tak nie ma portu parallel.
    gralar
    Level 13  
    Witam,
    czy przy wersji softu 1.12 i wyborze MAP-sensora podłączonego, należy też podłąćzyć do listwy wtryskiwaczy?

Pozdrawiam!
    radek_t
    Level 11  
    jak zastąpić klucz fizyczny programowym?
    tomhoj
    Level 11  
    Witam.
    SEQUENT 24 do regulacji wymaga klucza, interfejsu, map-sensora no i oczywiście "softa". O zastąpieniu klucza fizycznego programowym niestety nie słyszałem bo po prostu nigdy nie musiałem tego robić. Map-sensor jest jeden zamontowany na stałe wraz z instalacją gazową a drugi trzeba zainstalować podczas regulacji . Po regulacji ten czujnik należy zdemontować dlatego w programie nie wybieramy podłączonego map-sensora gdyż podczas normalnego funkcjonowania pojazdu go nie ma.

Dodano po 6 [minuty]:

A co do samej regulacji to w BRC jest automatyczna kalibracja ale ja zawsze ją poprawiam choć nie za wiele, ale wydaje mi sie to konieczne, i na biegu jałowym jak też podczas jazdy.
    kris_f
    Level 14  
    Mam Forda Mondeo z lpg BRC Sequent24. Jak jest zimny po przełączeniu na gaz 30 stopni C, jest wszystko ok, przyśpiesza płynnie, moc jak na Pb, obroty biegu jałowego ciut ponad 1000 obrotów.
    Natomiast jak sie nagrzeje jest horror, przyśpiesza szarpiąc w zakresie obrotów od 2500 do 5000. Jak biorę się za wyprzedzanie to przełączam na Pb. Na biegu jałowym co 3 do 5 sekund stuka szarpie tak jak by się ręcznie przełączało z lpg na Pb . Cóż to może być ?
    Instalacja jest na gwarancji przejechałem 3000 km, ale nie mam kiedy podjechać do serwisu. Chcę też łapnąć trochę wiedzy zanim sie umówie na wizytę.
    tomhoj
    Level 11  
    Witam
    Zacznę niestety od tego że w takiej sytuacji wydaje mi sie że wizyta w serwisie jest raczej nieunikniona.
    Co do tego przełączania to może to być spowodowane niewłaściwym odczytem obrotów, Sequent 24 nie lubi obrotów z cewki zapłonowej, ale w mondeo powinien być czujnik obrotów z wałka w dość dostępnym miejscu.
    W serwisie powinni sprawdzić jeszcze raz prawidłowość zainstalowania, no i oczywiście poprawić regulacje tak żeby wyeliminować te usterki.
    MKCOFE
    Level 14  
    witam
    możliwe również ze np zb. gazu został źle zamontowany bo wygląda to na spadki ciśnienia po nagrzaniu sie gdy gaz jest rzadszy dlatego silnik pracuje noramlnie zanim sie zagrzeje
    ponadtuzin
    Level 11  
    Może ktoś mi podesłać soft do Sequent24, bo mam za mało punktów? lukadam at tlen.pl
    Jaka jest optymalna temperatura przełączania z benzyny na gaz, żeby z jednej strony było oszczędnie, a z drugiej żeby nie niszczyć reduktora?
    partyza
    Level 12  
    Soft do BRC_Seq24 z "witaminką". Ta wersja nie wymaga klucz sprzętowego.
    szumi3cit
    Level 10  
    partyza
    Dzieki za softa, czy moglbys dodac kilka slow o instalacji?
    Pojawia mi sie komunikat: "key not present"
    Dziekuje!
    mega3333
    Level 1  
    mam tesz program. niestety nie wykonuje komunikacji, czemu?

Hyundai
    elantra
    rok 2004
    BRC Sequent 24

wersia software S24MY07 4lnj Gaseus 34
    wersia programu 1,02
    pikus_m
    Level 2  
    Witam. Panowie a macie może jakąs instrukcję do tego programu Sequent24? W sesie co jest do czego? nawet takie swoje zanotowane...?? Pozdrawiam serdecznie !!!
    partyza
    Level 12  
    Jak coś trzeba wyjasnić piszcie na PW , nie śledzę na bieżąco tematu.

Dodano po 4 [minuty]:

szumi3cit wrote:
    partyza
    Dzieki za softa, czy moglbys dodac kilka slow o instalacji?
    Pojawia mi sie komunikat: "key not present"
    Dziekuje!

"key not present" - źle zaaplikowana witaminka do programu , wykonuj dokładnie według instrukcji to zadziała.

Pozdrawiam
    kuba195
    Level 2  
    PAnowie Mam straszny problem z corsą c 2006r. został założony gaz brc ale niestety nie wiem jaki to dokładnie gaz. kosztował 2700zł i założony 70km od mojego domu. strasznie chodzi samochód. na początku co 80km zapalała się dioda o błędzie silnika, i paliła 10lgazu. a z tymi idiotami z warsztatu już nie chce mi sie użerać. teraz założyli emulator sondy i miało być dobrze, ale samochód strasznie słabszy niż na benzynie lubi przerywać i czuć że "dusi" sie powietrzem. Proszę o pomoc , jajchętniej sam bym to zrobił ale na gazie nie za bradzo się znam, Moje gg 1831066 , byłbym bardzo wdzięczny.
    zorro18
    Level 12  
    mam zamiar znajomemu poprawić seqenta ale nigdy nie wnikałem w tą instalacje bo na moim rynku raczej nie spotykana więc za niąsie nie brałem. Pytanie oczywiście proste, czy idzie coś w mapie czy korektach poprawić bez dodatkowego czujnika podciśnienia(chyba że idzie podpasowac np z agisa diego roxio czy innych wynalazków czujnik podciśnienia), czy jest jakaś mapa jak w grupie aeb czy krzywa jak w stagu czy diego/ego ( oczywiście kabelek i program posiadam). Jakaś instrukcja do programu przydała by się. Za pomoc dzieki a wszyskie dodatkowe info czy pliki na zorrokrzysiek(_at_)wp.pl wysyłajcie. Pozdro.
    mkaminski100
    Level 18  
    Jaka to wersja programu? Mam interface od Viakena plus soft 1.02 i nie działa z najnowszą wersją Sequent MY08!!
    mkaminski100
    Level 18  
    Mam najnowszą wersję programu, niestety wymaga klucza. To co podał kolega z niby crackiem działa tylko jako wersja 1.02 i po zaaplikowaniu program wraca do tej wersji.
    Jeśli ktoś wie jak uruchomić ta wersję bez klucza sprzętowego to wszyscy pewnie będą bardzo wdzięczni.
    duzers
    Level 14  
    mkaminski100 wrote:
    Mam najnowszą wersję programu, niestety wymaga klucza. To co podał kolega z niby crackiem działa tylko jako wersja 1.02 i po zaaplikowaniu program wraca do tej wersji.
    Jeśli ktoś wie jak uruchomić ta wersję bez klucza sprzętowego to wszyscy pewnie będą bardzo wdzięczni.

Dołączam sie do prośby, interfejsy mozna dostac wszedzie do podlaczenia, mozna wykonac tez samemu, lecz co z tego jesli przy nowej wersji ECU program z witaminką nie daje rady, potrzebna nowsza wersja programu i tyle...wygooglałem juz chyba wszystko i nic, niestety :cry:
    hfeders
    Level 2  
    Potrzebuje Soft do BRC Sequent i Prins ale niemam Punktöw (w Niemieckim lub Angielskim)
    Prosze o Pomoc na Maila
    wecki
    Level 1  
    Witam

Nie napisał nikt czasem jakiejś instrukcji do tego programu?

Chodzi mi o to gdzie jest regulacja czasu pracy wtryskiwaczy (chyba tak to sie nazywalo). Widziałem jak instalator mi to regulował i trzeba to lekko zmienić.
    Jeszcze chciałbym wyregulować automatyczne przełączanie z benzyny na gaz .

Program mam, ale jeszcze nie mam interfejsu do podłączenia kompa do centralki, a wolałbym wcześniej już wiedzieć co i jak.

Pozdrawiam
    406
    Level 2  
    Witam mam za mało punktów, moe mi ktos podeslac na mejla softa SQ 24. Z góry dzięki. dziuniapawla(_at_)interia.pl
    bulon1
    Level 10  
    Jeśli można prosić o podesłanie softu do BRC na maila to ... bo mam jeszcze za mało pkt. : bulon1(_at_)op.pl ... mam też pytanie odnośnie temp. przłączania się na gaz przy zimnym i ciepłym silniku - mianowicie jakie są optymalne paramerty dla tej instalacji ?? mam golfa IV z silnikiem 1.4 16V , wszystko jest ok tylko , że przełaczenie na gaz jest dość późne. pozdrawiam
    borygo5
    Level 11  
    ja sobie 30 stopni ustawiłem i 50 ciepły i czas nakładania zruciłem o 20% i przełącza przy przyspieszaniu bo tak ni czuć tego pozdrawiam