logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BRC Sequent 24 podobno samemu nic się nie zrobi to prawda?

questounico 05 Wrz 2011 15:07 16264 29
REKLAMA
  • #1 9897294
    questounico
    Poziom 10  
    Witam! Mam Alfe 156 2.0 TS w LPG zakładane w serwisie GOMAR Łask woj Łódzkie, Alfa ma problemy z wolnymi obrotami na gazie, auto bylo już w serwisie 4 razy ale Pan Łyżwa nie okazuje zadnego zainteresowania robi na odwal sie i problem znow sie pojawia na zimnym silniku, wyczytałem że podobno nie robia dobrej kalibracji, a Ojciec ma znajomego elektryka, gośc zajmuje się też mapowaniem aut i powiedzial ze pomoże... warunek instalacja zabezpieczona haslem(podobno) Co z tym zrobić? Sciągnąc jakąs wersję bez klucza lub z witaminka? i to da rade usunąc tamtą starą z hasłem? Czy potrzebuje tych Kodów BRC? jestem zdesperowany bo do Serwisu GOMAR nie mam już ani trochę zaufania :( znalazłem na forum jakiś soft 2.06 chwalony przez wszystkich, kabel bym sobie kupił a programy do sequent 24 mozna znaleźdz na chomiku, czy to by wystarczyło żeby uspokoich moją Alfę? Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi

Instalacja Sequent 24 BRC
  • REKLAMA
  • #2 9897572
    MAX52
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    SQ 24 z prostokątnym przełącznikiem obsługiwany jest przez program SEQUENT 24 ostatnia wersja obsługująca wszystkie starsze to 1.15 wymagany klucz programowy lub program z witaminką . SQ 24 z okrągłym przełącznikiem obsługuje P&D który nie wymaga klucza programowego.W systemach BRC nie są stosowane żadne hasła dostępu czy kody.W obu przypadkach do mapowania wymagany MAP sensor BRC.
  • #3 9900336
    vandaveee
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Czyli jeżeli Twoja instalacja nie jest starsza niż 2-3 lata minimum to nic nie zrobisz. To jest całe BRC. Też to przeżywałem i na szczęście się pozbyłem auta. Jak najdalej od BRC :-p
  • REKLAMA
  • #4 9901544
    lemonr
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    questounico napisał:
    ...Co z tym zrobić? ...

Odczytaj dokładnie jaki masz typ komputera LPG, co masz napisane na nim?
  • #5 9902056
    audi_maniak
    Poziom 2  
    Ja mam BRC od zawsze. W każdym aucie stawiam tylko BRC i na razie (od 6lat) nie narzekam. Teraz jeżdżę na BRC przy silniku 1.8T. Nie to żebym cos miał do Twojego auta ale Alfa to Alfa -->zawsze coś nie tak. Przy wyborze instalacji mogłeś przemyśleć sprawę. Jak wiadomo w BRC mało co można zdziałać samemu natomiast do samodzielnych kombinacji najlepszą instalką byłby STAG. Kabelek na aukcji i wszystko sam byś zrobił.
  • #6 9911739
    synor
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 17
    Przecież możesz skorzystać z Assistance BRC . No chyba że masz instalację po gwarancji.
    Pamiętaj samemu to nie grzeb przy instalacji bo nie dasz sobie rady.
    Ciekawi mnie stan 8 świec w twoim samochodzie, czy chodzi sonda, w jakim stanie masz przepustnicę i wariator ??
    Podpinałeś się pod komputer benzynowy ??
    Alfa lubi sobie zafalować na biegu jałowym jednak często przyczyn trzeba szukać po stronie silnika.
  • #7 9931999
    eos50d
    Poziom 1  
    questounico napisał:
    Witam! Mam Alfe 156 2.0 TS w LPG zakładane w serwisie GOMAR Łask woj Łódzkie, Alfa ma problemy z wolnymi obrotami na gazie, auto bylo już w serwisie 4 razy ale Pan Łyżwa nie okazuje zadnego zainteresowania robi na odwal sie i problem znow sie pojawia na zimnym silniku, wyczytałem że podobno nie robia dobrej kalibracji, a Ojciec ma znajomego elektryka, gośc zajmuje się też mapowaniem aut i powiedzial ze pomoże... warunek instalacja zabezpieczona haslem(podobno) Co z tym zrobić? Sciągnąc jakąs wersję bez klucza lub z witaminka? i to da rade usunąc tamtą starą z hasłem? Czy potrzebuje tych Kodów BRC? jestem zdesperowany bo do Serwisu GOMAR nie mam już ani trochę zaufania :( znalazłem na forum jakiś soft 2.06 chwalony przez wszystkich, kabel bym sobie kupił a programy do sequent 24 mozna znaleźdz na chomiku, czy to by wystarczyło żeby uspokoich moją Alfę? Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi

Instalacja Sequent 24 BRC

masz przecież blisko do łodzi do serwisu BRC blokman, wejdź na ich stronę internetowa i zadzwoń do nich się umówić. Chłopaki nie zlewają sprawy i zrobią, zwłaszcza jak powiewsz, że konkurencja z Łasku nie daje rady w wyregulowaniu instalki... polecam.
  • REKLAMA
  • #8 13186202
    adam_xx
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    Można jeszcze dodać ze Pan Łyżwa z GOMAR Łask dolicza sobie z nieba koszty których nie było we wcześniejszej umowie przedstawionej w postaci papierowej z podpisem i pieczątką

ZDECYDOWANIE NIE POLECAM A WRĘCZ ODRADZAM DO NICH JECHAĆ PORAŻKA

chyba że masz na zbyciu worek pieniędzy.

Polecam łódź serwis BRC
  • #9 13197208
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 386
    niespotkalem sie aby sterowniki BRC byly zahaslowane . jedynie zahaslowana sa sterowniki z: fabrycznie zamontowanym gazem : ale to tylko w autach z importu np Wlochy
  • #10 13214547
    bohun2006
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Pracuję w gazie ponad 12 lat i sporo miałem aut BRC z hasłami,mogłeś tylko odczytać dane ,nie możesz jednak zmienić żadnych parametrów
  • #11 13215735
    waluś
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Brc z hasłami?Pierwsze słyszę jeżeli już to zakodowane sterowniki,przez producenta pojazdu.....bez możliwości wpisania hasła....Chyba że czegoś nie wiem:)
  • #12 13293587
    sztywny13
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    Samochody z instalacjami OEM pochodzące z linii montażowych miały zblokowane sterowniki. Można wykonywać tylko diagnostykę jak w przypadku sterowników noPB/ON. Jest możliwość odblokowania takiego sterownika LPG/CNG.
  • REKLAMA
  • #13 13577001
    Robert125p
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    adam_xx napisał:
    Można jeszcze dodać ze Pan Łyżwa z GOMAR Łask dolicza sobie z nieba koszty których nie było we wcześniejszej umowie przedstawionej w postaci papierowej z podpisem i pieczątką

ZDECYDOWANIE NIE POLECAM A WRĘCZ ODRADZAM DO NICH JECHAĆ PORAŻKA

chyba że masz na zbyciu worek pieniędzy.

Polecam łódź serwis BRC

Panie Adamie. Co takiego i kiedy zaistniało w Naszej Firmie, że doliczone były koszty z nieba. Bardzo mnie niepokoi Pana wypowiedź.
  • #14 14157972
    Robert125p
    Poziom 10  
    No i tak jak sądziłem. Pisać źle jest najprościej. Jeżeli przyjdzie do konfrontacji to cisza. Jestem pewien, że oskarżenia są wyssane z palca. Jeżeli by coś było nie tak i zgłoszone by to było do mnie, na pewno byśmy poprawili i do końca wywiązali się z usługi.
    Proszę zobaczyć jak długo mój wpis został bez odpowiedzi.

Robert Łyżwa - właściciel Gomar Motoryzacja.
  • #15 14167312
    adam_xx
    Poziom 18  
    Sytuacja miała miejsce przy zakupie czujnika temperatury przez telefon po podaniu nr katalogowego kosztował 120zł po przyjechaniu po niego 170zł jak powiedziałem ze przez telefon podano mi 120zł pan sie oburzył i powiedział 155zł do zapłaty.
    druga sytuacja była podobna
    trzecia uszkodzone miałem wtryski gazu wymieniliście mi a moje pojechały na gwarancje
    dostałem kartkę ze wtryski sa po 200zł sztuka ( zapisane na kartkę i podstemplowano) jak okazało sie ze reklamacja nie została uznana za wtryski zapłaciłem po 230zł sztuka a na kartce pan stwierdził ze nie wiem czemu mi tak wpisał może się pomylił sam nie umiał powiedzieć ale 90zł więcej mnie to kosztowało
    mam dalej wypisywać prawdę
  • #17 14168356
    Robert125p
    Poziom 10  
    No i wszystko jasne. Z ceną czujnika można się pomylić. W warsztacie na miejscu przeprosiłem za pomyłkę i opuściłem cenę, żeby wyjść z sytuacji pozytywnie dla klienta. A wtryskiwacze wziąłem do reklamacji mimo, że nie były kupione ani montowane u mnie. Powtórzę - nie u mnie. Pobrałem zaliczkę za nie, w kwocie 200zł za szt. ponieważ mogły reklamacji nie przejść a klienci parę razy po fakcie się nie pojawiali. Nie pomyliłem się. Nie przeszły. Po przyjeździe do mnie miał Pan wybór - dopłacić i zostawić nowe lub zrezygnować. Proszę mi więc powiedzieć jak można rzetelnie prowadzić zakład, chcąc pomagać klientowi tak jak Panu jeżeli istnieją takie sytuacje jak Pan opisał. Nauczyłem się dzięki Panu jednego. Nie warto pomóc i próbować bezinteresownie załatwić coś u producenta z którym handluję, ponieważ i tak odbiło się to na mnie. Na szczęście nie wszyscy co to przeczytali uwierzyli. Jest mi przykro, że moje chęci pomocy przekształcił Pan w tak wierutną bzdurę.
    W woli pamięci była to Skoda Octavia.
    Nie mam nic do dodania w temacie.
    Robert Łyżwa
  • #18 14168684
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6392
    Robert125p napisał:
    Nauczyłem się dzięki Panu jednego. Nie warto pomóc i próbować bezinteresownie załatwić coś u producenta z którym handluję, ponieważ i tak odbiło się to na mnie.

Oczywiście tak jest. Jak się ma miękkie serce to d... musi być twarda.
    W kwestii gazu tak jest klienci chcą regenerować, spinać na krótko , wstawiać rzeczy ze szrotu, niech sobie sami tak robią bo to dla warsztatu zwykła strata czasu za który nikt nie chce zapłacić.
    A fanty BRC nie są tanie.
  • #19 14169374
    adam_xx
    Poziom 18  
    Była to instalacja której ma pan autoryzacje i sprawy gwarancyjne ma obowiązek rozpatrzyć.
    jeśli chodzi o zadatek to nie był zadatek tylko zapłata uregulowana przy zainstalowaniu wtrysków i cena była ustalana na 200zł za sztukę. A skąd później bierze sie kwota większa bo złapaliśmy klienta tak ......
  • #20 14171875
    Robert125p
    Poziom 10  
    Służę pomocą wszystkim użytkownikom odnośnie BRC i innych instalacji. Programy BRC nie są kodowane. Kodowanie zakończyło się ok 7 lat temu i wtedy do oprogramowania potrzebny był klucz sprzętowy. Było to w instalacjach FlySf, Sequent 56, Sequent Fast. Od kiedy wprowadzony jest program P&D nie ma kluczy sprzętowych. Obsługuje on praktycznie wszystkie montowane systemy. Nadgrywanie softów nic nie daje odnośnie pracy samochodu. Zmiany są jedynie w rzeczach które mają pomagać w programowaniu lub ulepszeniach. Przy kolejnych softach wprowadzana jest również obsługa nowych wtryskiwaczy, czujników itd. Jeżeli ktoś potrzebuje porady to proszę pisać.
  • #21 14361710
    msfelner
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam . Posiadam szewrolet rezzo 1.6 16v z 2007 roku .
    Instalacja BRC . BRC Sequent 24 podobno samemu nic się nie zrobi to prawda? I mam tak komunikat :(

Kupilem taki kabelek
    Co robić ??

Dodano po 38 [sekundy]:

BRC Sequent Plug&Drive Fast LPG GPL DIAGNOSE USB INTERFACE +Software+Anleitungen na ebay.de

Dodano po 11 [sekundy]:

BRC Sequent Plug&Drive Fast LPG GPL DIAGNOSE USB INTERFACE +Software+Anleitungen na ebay...de
  • #22 14361938
    Robert125p
    Poziom 10  
    Jeżeli masz instalację oryginalnie montowaną, to jest możliwość tylko odczytu danych. Jeżeli masz odczyt parametrów to jesteś w stanie naprawić w instalacji wszystko. W tak dobrych instalacjach jak BRC, Prinz czy Omegas nie ma potrzeby ingerowania w strategie sterowania i mapy gazu
  • #23 14361993
    msfelner
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź . Może jutro zrobię zrzut ekranu. Po podłączeniu z informacja ECU . W sumie to tylko tyle patrzyłem reszta była nieaktywna. Mam cala dokumentację instalacji LPG . Auto z 2007 a w 2008 zamnotowano lpg a w 2009 listopad został dopiero kupiony ja nabyłem auto w 2013 czerwiec
  • #24 14362549
    msfelner
    Poziom 10  
    Dziś zrobilem 2 zrzuty ekranu .. BRC Sequent 24 podobno samemu nic się nie zrobi to prawda? BRC Sequent 24 podobno samemu nic się nie zrobi to prawda?

Tak Gas byl zakładany fabryczne. Powodem zakupu interfejsu było brak polaczenia przez gazownika. Postanowilem sam nabyc tak interfejs. Samochod pali gazu przy 100km/h 8,5 litra 120km/h 9l 140km/h 12 l . Sprawdzone w 100 % na autostradzie :P . Odpala na benzynie i po jakis 1 km sam sie przelancza na lpg w zime 3 km .
    Obroty sinika w ecu silnika na pracy lpg wachaja sie 850 do 870 maxymalnie na begu jalowym . Wydaje mi sie ze to jest ok . Ale przy jezdzie i probie dodana wiekszej iloscii gazu (pedal gazu) silnik potrzebuje z 3 s by ogarna ta insformacje zachowuje sie jakby zastanawiial sie co ma zrobic . W trakcie jazdy i plynnym operowaniem pedalem gazy wszystko jest ok . Moze za duzo wymagam i powinienem to zostawic i zawsze pamietac o wczesniejszym dodawaniu gazu podczas wyrzedzania a nie w ostatnej chwili. Pozdrawiam i zycze milego dnia Wszystkim
  • #25 14362578
    jacek0503
    Poziom 21  
    Ocena: 175
    "Oczywiście tak jest. Jak się ma miękkie serce to d... musi być twarda.
    W kwestii gazu tak jest klienci chcą regenerować, spinać na krótko , wstawiać rzeczy ze szrotu, niech sobie sami tak robią bo to dla warsztatu zwykła strata czasu za który nikt nie chce zapłacić.
    A fanty BRC nie są tanie. "
    Na takie komentarze po prostu ręce opadają....
  • #26 14362654
    Robert125p
    Poziom 10  
    a co masz w odczytach? W diagnostyce.
  • #27 14362732
    msfelner
    Poziom 10  
    Nic więcej nie da się zrobić prócz odczytu ECU .
  • #28 14369666
    sztywny13
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    Sterownik zblokowany fabrycznie. Spróbuj połączyć się programem SEQUENT FAST, lub SEQUENT FASTNESS, bo tych których używasz pokazują dziwne rzeczy.
  • #29 14371528
    msfelner
    Poziom 10  
    Dziś zrobiłem zdjęcie w aucie z nalepka. BRC Sequent 24 podobno samemu nic się nie zrobi to prawda?
    Mam program FASTNESS na CD z 10 programów tylko tego jednego nie próbowałem :( a tego FAST nie mam . OK . Jutro podłączę się, program już zainstalowany :P. Będę w kontakcie . Jak uda się podłączyć to w weekend jadę do Gazownika :P
  • #30 14374299
    msfelner
    Poziom 10  
    Haloo. :) . Jak widać moja minka jest zadowolona.
    Wstawiam kilka zrzutów ekranu. BRC Sequent 24 podobno samemu nic się nie zrobi to prawda? BRC Sequent 24 podobno samemu nic się nie zrobi to prawda? BRC Sequent 24 podobno samemu nic się nie zrobi to prawda?

BARDZO DZIĘKUJĘ !!!!
    Teraz czeka mnie juz umowienie się z Gazownikiem... :P
    Bardzo chcialbym podziękować za informacje z programem jakiego trzeba uzyć.
    Proszę o kontakt mailowy msfelner(_at_)op.pl osobe sztywny13 chcialbym sie dogadac co do gratyfikacji .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający Alfe 156 2.0 TS z instalacją LPG BRC Sequent 24 zgłasza problemy z wolnymi obrotami na gazie, które nie zostały rozwiązane pomimo czterech wizyt w serwisie GOMAR. Wskazuje na brak zainteresowania ze strony serwisu oraz sugeruje, że kalibracja instalacji może być niewłaściwa. Użytkownik rozważa samodzielne mapowanie instalacji, jednak obawia się o zabezpieczenia hasłem. W odpowiedziach podkreślono, że w systemach BRC nie stosuje się haseł dostępu, a do mapowania wymagany jest czujnik MAP. Użytkownicy zalecają skorzystanie z serwisu BRC w Łodzi, który ma lepszą reputację. Wskazano również na możliwość odczytu danych z instalacji, ale zmiany w parametrach mogą być ograniczone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA