Witam. Mam na serwisie wspomnianego w tytule laptopa. Komputer uruchamia się, nie daje obrazu. Płyta po uruchomieniu i ustabilizowaniu prądu, pobiera 300mA. Nie ma możliwości podłączenia ekranu zewnętrznego. Chcę zacząć od przeprogramowania bios, ale nie mogę odszukać wsadu. Płyta to UX490UA rev: 2.1.
Wrzuciłem te wsady i dalej ciemność, ale coś się zmieniło. Teraz płyta pobiera 500mA po uruchomieniu. Co do samych wsadów, to wgrałem tylko main. Jest druga kość, w której wsad ma pojemność 1024kb. Plik EC ma 128KB.
Modele tej serii oparto o i5-8200U / i5-7200U / i7-7500U Link 7th Gen. KabyLake-U
- LPDDR3, 2133 MHz
- HM175 Chipset
- RTL8153
- matrix AU OptronicsB140HAN03.8 ( code: AUO383D ), IPS, 1920x1080
* drogie ponad 100.$ , nierozbieralne
Nie ma gwarancji!? _______________
Cytat:
Komputer uruchamia się, nie daje obrazu.
- inicjalizację przechodzi
- reaguje na klawisze : а Ctrl Alt Del, Caps Lock
- a lvds masz LVDS 19V i 3,3V ?
Na Link_ UX390UA pokazano jak wygląda BIOS
p.s
Stary wsad zachowałes?
- na stronie producenta jest tylko upgrade
Weż nową (25Q64FVIQ ) i przeprogramuj starym wsadem z opcją : QE = Quad enable
** z 25Q64FVSIG nie chce pracować
Jesli po tym się uruchomii ( wcześniej po uruchomieniu ... długo będzie myslał) to wina ME Region.
Cytat:
The 14-inch Asus Zenbook UX430 series can be seen as the more affordable version of the flagship 14-inch Zenbook UX490 series (UX390 (12.5") and the Deluxe sister UX490) ...
UX490UA (14") it"s big brother UX390UA (12.5")
Zalazłem usterkę. W tym motelu skrzydło matrycy jest podłączone taką strasznie delikatną taśmą- widać pod lupą, że taśma jest przełamana. Problem też jest w tym, że skrzydło jest sklejane jak w macbook.
✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Asus Zenbook UX490U, który uruchamia się, ale nie wyświetla obrazu. Po podłączeniu nie można uzyskać obrazu zewnętrznego. Użytkownik planuje przeprogramować BIOS, ale nie może znaleźć odpowiedniego wsadu. W odpowiedziach zasugerowano kilka wsadów, jednak po ich wgraniu problem nadal występuje, a pobór prądu wzrósł. Użytkownik odkrył, że uszkodzona jest taśma matrycy. Ostatecznie znalazł używany laptop, ale klient nie chce go naprawiać. Wygenerowane przez model językowy.