logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] sterowanie ledami przy użyciu SCT2167 - brak reakcji na dane

pachol.95 29 Sty 2019 15:09 672 2
REKLAMA
  • #1 17739900
    pachol.95
    Poziom 9  
    Cześć :)

napotkałem niemały przynajmniej dla mnie problem. Chce sterować LEDami za pomocą SCT2167 (http://www.starchips.com.tw/pdf/datasheet/SCT2167V01_02.pdf) oraz Arduino Nano.
    Wyszedłem z założenia że steruje się tym podobnie jak hc595 po krótkiej analizie obu datasheet stwierdziłem że nie ma znaczących różnic w sterowaniu (wiem że ten SCT ma open drain)

Poniżej część schematu gdzie jest właśnie SCT2167:
    sterowanie ledami przy użyciu SCT2167 - brak reakcji na dane

SER jest podłączony do A0 w Arduino
    CLK do A1
    LATCH do A2
    DOUT na razie jest w powietrzu ale będzie dalej podłączony 7-seg (przy nim też mam te SCR2167 i działanie jest dokładnie takie same)
    Ledy są podpięte anodą do 12v (tak to są takie na 12V i wgl rezystora nic nie trzeba) i katodą do wyjść LED_xxx w SCT2167.

sam kod programu nie jest ważny moim zdaniem najważniejsze są poprawne przebiegi na odpowiednich sygnałach stąd załączam poniżej zrzut ekranu z analizatora stanów logicznych:
    sterowanie ledami przy użyciu SCT2167 - brak reakcji na dane
    ale jak ktoś by bardzo chciał tutaj jest kod :) (przecież nikt magicznej kuli nie posiada ^.^)
    https://pastebin.com/d4vfVFi6
    słowem komentarza. delay jest tylko po to żeby lepiej było widać to na przebiegach patrzyłem bez nich też i efekt podobny. Przerobiłem również wiele bibliotek do arduino dla hc595 i też głucha cisza

jedyny moment w którym się cokolwiek świeci to załączenie zasilania. Poza tym cisza totalna ... nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić i gdzie tutaj leży problem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17739990
    hajy
    Poziom 22  
    Ocena: 59
    Witam

Pierwsze na co zwróciłem uwagę to że rezystor REXT podpięty jest do zasilania a nie do masy.

Pozdrawiam Romek
  • #3 17741388
    pachol.95
    Poziom 9  
    faktycznie rezystor był źle podpięty ^.^ jednak robienie schematów po nocach nie jest zbyt mądrym pomysłem
REKLAMA