Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Vivaro 2.0cdti - Czujnik sprzęgła i temperatury zewnętrznej

sainter84 29 Jan 2019 22:13 2412 9
  • #1
    sainter84
    Level 5  
    Witam Panowie,
    Mam problem z Vivaro 2008r M96-780,zakupiłem auto z uszkodzonymi wtryskami,przepływomierzem i przekaźnikiem świec. Wszystkie części wymieniłem na nowe oryginalne.

    Auto odpala ładnie, silnik pracuje stabilne ale mam problem z czujnikiem sprzęgła.
    W op-comie wyświetla cały czas jako aktywny niezależnie czy go wypnę czy nie.
    Obroty max do 2800.

    Szukałem po schematach od edc16cp33 i niby pin w wtyczce C/C4 odpowiada za owy czujnik.
    Po stacyjce pojawia się stałe 12v na tym pinie i nie wiem czy jest to prawidłowe,czy sterownik głupieje??
    Czy owy kabel nie mostkuje się gdzieś po drodze do czujnika?

    DO tego wszystkiego nie mogę odnaleźć czujnika temp.zewnętrznej.
    Czy jest on umieszczony w lusterku czy w zderzaku??
    Jakie piny w TID są za niego odpowiedzialne?

    Za każdą pomoc będę niezmiernie wdzięczny.
    Pozdrawiam!!
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • #2
    Trawik
    Level 26  
    Czujnik temp.zewnetrznej masz w zderzaku. Spróbuj podejrzeć czujnik sprzęgła na innym diagnoskopie. Ja ogólnie te silnik wybieram jako renault master
  • #3
    sainter84
    Level 5  
    Jutro dam znać co wyszło.
    Ogólnie martwi mnie to trochę, ponieważ czujnik hamulca reaguje wzorowo w opcomie.
    A sprzęgła non stop aktywny.
    Też nie jestem pewny czy schematy są przwidłowe do tego modelu sterownika :(

    CO do czujnika temp.zew to przy zderzaku nic nie ma,obszukałem wszędzie i ani kawałka kabla nie sterczy nigdzie...
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • #4
    sainter84
    Level 5  
    Ciąg dalszy,posiadam opcoma 150406b pro działa z wszystkimi auta idealnie i nie da się połączyć z tym sterownikiem przez Movano,po prostu nie komunikuje się.

    Czy posiada ktoś oryginalne schematy do m9r780?

    Wiązki do czujnika temp.zewnętrznej tez nie mogę odnaleźć bo ani w zderzaki jak i lusterkach nic nie ma.
  • #5
    pp_pablo
    Level 24  
    sainter84 wrote:
    i nie da się połączyć z tym sterownikiem przez Movano,po prostu nie komunikuje się.

    Czy posiada ktoś oryginalne schematy do m9r780?


    Jak ma Ci się połączyć ze sterownikiem skoro wybierasz Movano? Wybierz vivaro albo trafic. W movano/masterze nie było nigdy silnika m9r (2.0dci).
  • #6
    sainter84
    Level 5  
    Op coma mam opanowanego ,ale zgodnie za podpowiedzią kolegi
    "Ja ogólnie te silnik wybieram jako renault master"...
    A wiem,że tam wcale takiego nie było montowanego oprócz 2.5....spróbowałem bo życie nie raz potrafi zaskoczyć...

    Pomyślałem sobie,że op com ma jakiś błąd w oprogramowaniu.
    W dalszym ciągu za chiny nie mogę znaleźć schematu wiązki czujnika sprzęgła...

    Aktualnie ściągam TISa jeżeli tam nie będzie pruje całą instalację.
  • #7
    pp_pablo
    Level 24  
    sainter84 wrote:

    A wiem,że tam wcale takiego nie było montowanego oprócz 2.5


    Były też inne. 1.9, 2.2 i 3.0.
  • #8
    genek1000
    Level 34  
    sainter84 wrote:
    Obroty max do 2800

    To na postoju czy w czasie jazdy :?:
    sainter84 wrote:
    A sprzęgła non stop aktywny.

    Może nie wie że ma pedał sprzęgła bo wcześniej jeździł w automacie :?: :D
    sainter84 wrote:
    Po stacyjce pojawia się stałe 12v na tym pinie i nie wiem czy jest to prawidłowe

    Raczej prawidłowe bo druga noga czujnika jest podpięta pod masę , to bez obciążenia jest +12v.
    Schemat w załączniku.
    R35 to złącze zaraz obok pedałów a R34 w załączniku.
    Czujnik temperatury zewnętrznej jesli to opel to zapięty na przedniej belce ( w załączniku) jesli Renault to w prawym lusterku
  • #9
    sainter84
    Level 5  
    Mały update z poczynań,prześledziłem całą wiązkę od czujnika:
    Sterownik>złączka obok obudowy>złączka w kabinie>czujnik.
    I jest przejście którego nie było wcześniej...widocznie gdzieś na złączu był problem.

    W opcom non stop aktywny bez znaczenia czy odpięty czy kabel ucięty.

    Zauważyłem,że przy odpalonym silniku na postoju, gdy wcisnę pedał gazu (obr.2800max) to podczas wciskania czujnika spadają do 2600. Czyli reakcja jakaś jest a opcom tego nie widzi.
    Podejrzewam wadę programu.

    Do tego wyskoczył kolejny kwiatek:
    P2299 - Accelerator Pedal Position Sensor Signal not Plausible with Brake Switch Signal
    (06) - Intermittent

    Ponoć błąd od wciśniętego gazu i hamulca jednocześnie....Nie mogłem go skasować opcomem.
    Czy zniknie sam?
  • #10
    sainter84
    Level 5  
    Problemy rozwiązane, czujniki naprawione auto na chodzie.
    Bardzo pomocny okazał się TIS.
    Problemem były wtyczki przy pedałach (zielone) zaśniedziały styki.
    Co do błędu, po zdjęciu klemy i ponownym odpaleniu zniknął.

    Żeby nie było zbyt różowo, pojawił się problem z skrzynią...brak 5 i 6 biegu.
    Założyłem osobny temat,ten można zamknąć.