logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vivaro 2.0 CDTI 2008 – błąd czujnika rozrządu, silnik nie odpala

masterofleagueoflege 08 Sie 2025 08:20 633 16
REKLAMA
  • #1 21629045
    masterofleagueoflege
    Poziom 4  
    Opel Vivaro 2.0 CDTI 2008 rok przy prędkości 120 km/h nagle auto szarpnęło i straciło moc, później już nie odpala. Rozrusznik kręci. Po podłączeniu do komputera wyskoczył błąd czujnika wałka rozrządu. Wymieniłem go na nowy, ale dalej silnik nie chce się uruchomić i wywala ten sam błąd, ale już nie jako stały. Czy ten czujnik jakoś się adaptuje przez komputer? Nie mam pomysłów, a nie wiem, jak zobaczyć, czy wał się kręci chociaż komputer pokazuje 280 obrotów. Rozrusznik kręci, ale ciśnienie paliwa się nie zmienia. Czy jest jakaś możliwość żeby taki błąd wyskakiwał przez zatkana popsuta pompę paliwa? Zastanawiam się nad rozkręceniem baku żeby ją sprawdzić bo chyba cisnienie paliwa powinno się podwyższyć przy próbie odpalenia? Chyba że komputer blokuje ja przez ten czujnik. Przepraszam, jestem laikiem. ( Wcześniej pomyliłem tutaj czujnik wału korbowego z czujnikiem rozrządu)
  • REKLAMA
  • #2 21629071
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 170
    Nie trzeba adoptować , jak kręci rozrusznikiem to słychać czy wał się obraca . Sprawdź okablowanie , i rozrząd najpierw czy jest na swoim miejscu , a potem na znaki
  • #3 21629080
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4196
    Wału czy wałka? Wrzuć nagranie jak kręci, możliwe że rozrząd poleciał.
  • REKLAMA
  • #4 21629346
    masterofleagueoflege
    Poziom 4  

.

Czujnik, który wymieniłem, znajduje się pod filtrem powietrza do silnika (czujnik wału korbowego z Valeo).

Dodam jeszcze, że ciśnienie paliwa się nie zmienia przy próbie odpalenia i ma wartość 0,28.

Komputer pokazuje też 280 obrotów na minutę.

Jestem laikiem, ale nie boję się wyzwań.
  • #5 21629467
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4196
    Po mojemu rozrząd skoczył i brak ciśnienia na conajmniej dwóch cylindrach

Dodano po 1 [minuty]:

Sprawdź w parametrach taki punkt: synchoronizacja wału/wałku lub rozrządu (zależy jaki sterownik) podczas kręcenia musi być TAK, na zapłonie po kluczyku zwykle jest NIE. Dopóki tego nie będzie nie będzie ciśnienia paliwa itp
  • REKLAMA
  • #6 21629517
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21629602
    pe$$0s
    Poziom 18  
    Ocena: 45
    Czujnik jest z tyłu silnika przy skrzyni biegów wymiana od dołu bo nie wiem co masz na myśli pod filtrem powietrza. Ostatecznie zostaje próba z samostartem czy daje oznaki życia.
  • #8 21629917
    masterofleagueoflege
    Poziom 4  
    >>21629602 Taki czujnik wymieniłem pod pokrywą filtra powietrza, chyba że on ma dwa czujniki, a ja o tym nie wiem. W poniedziałek sprawdzę, czy pisze TAK czy NIE na komputerze przy odpaleniu
    Czujnik Valeo 253803 na pudełku, pasujący do Dacia Duster i Logan
  • REKLAMA
  • #9 21629921
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    To czujnik wałka rozrządu , na dole masz czujnik wału

Dodano po 3 [minuty]:

Przy samym kołnierzu dzwona skrzyni biegów na bloku silnika , za wężami stalowymi olejowymi co idą do turbiny .
  • #10 21629936
    masterofleagueoflege
    Poziom 4  
    >>21629921 Kurczę, przepraszam wszystkich, którzy wcześniej mi odpowiedzieli, ponieważ kolega ma rację — to czujnik rozrządu i taki błąd mi pokazuje. Komputer szczytuje obroty wałka na 280. Bardzo przepraszam za to, że wprowadziłem w błąd, ponieważ poświęciliście swój czas na mój problem. Jeśli macie jakieś propozycje, to chętnie wysłucham. Nie wiem też, czy stworzyć temat na nowo, czy zostawić ten.
  • #11 21629950
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5108
    masterofleagueoflege napisał:
    Jeśli macie jakieś propozycje t

Drugi silnik albo remont twojego
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #13 21630011
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21630241
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Na zerwany nie wygląda, ale dobrze sprzedkoczył , nie ma co kręcić , trzeba sprawdzić na znakach o ile przeskoczył , potem ściągnąć głowice i decydować czy cały piec używany czy remont
  • #15 21630280
    masterofleagueoflege
    Poziom 4  
    >>21630241 niestety nic się kręci, niestety, jest sens zamawiać kogoś z lepszym komputerem żeby podjechał i podpiął? Kurczę, proszę mi powiedzieć, jaka jest najbardziej optymistyczna wersja? Że strzelił sam łańcuch?

• #16 21630368
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    A był jakiś mocny strzał ? Komputer tu nie potrzebny .
    Szanse że tylko zerwało napęd małe . Jak koledzy wyżej napisali szukać innego pieca . Ale zrzucił bym obudowę , bo aż niemożliwe ze nie słychać tam łańcucha że gdzieś grzechocze, na filmiku widać pierwszy wałek napędzany z łańcucha , drugi jest przez koło zębate z pierwszego napędzany .
  • #17 21630375
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Opel Vivaro 2.0 CDTI z 2008 roku podczas jazdy z prędkością 120 km/h nagle stracił moc i przestał odpalać, mimo że rozrusznik działa. Diagnostyka komputerowa wykazała błąd czujnika położenia wału korbowego. Po wymianie czujnika na nowy problem z uruchomieniem silnika pozostał, a błąd pojawia się nadal, lecz nie jest stały. Pojawiły się pytania dotyczące adaptacji nowego czujnika przez sterownik silnika oraz metod weryfikacji obrotów wału korbowego. Dyskusja koncentrowała się na diagnostyce czujnika położenia wału, możliwych problemach z okablowaniem, złączami, a także na konieczności sprawdzenia sygnału czujnika oscyloskopem lub multimetrem. Zwrócono uwagę, że czujnik wału nie wymaga adaptacji, ale musi generować prawidłowy sygnał, a brak sygnału lub błędny sygnał uniemożliwia uruchomienie silnika. Sugerowano również sprawdzenie stanu koła zamachowego i magnesów oraz ewentualne uszkodzenia mechaniczne lub elektryczne w układzie czujnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA