logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beko WYA 71483 LE - Czy to uszkodzone amortyzatory?

Grubskee 01 Lut 2019 15:38 5229 21
REKLAMA
  • #1 17747276
    Grubskee
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Witam serdecznie.
    Pralka od momentu gdy dostała zbyt ciężki wsad zaczęła podskakiwać. Postanowiłem, że rozbiorę tył nagram film i spytam was o poradę. Na filmie widać moment przed wirowaniem, pod koniec włącza się wirowanie i pralka wydaje dziwny dźwięk. Czy z pomocą tego nagrania byłby ktoś w stanie podpowiedzieć czy to wina amortyzatorów czy może czegoś innego?
    Pozdrawiam serdecznie :)

• REKLAMA
  • #3 17747373
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3683
    Co było wsadem w tej pralce? Pytam bo czasem gdy pierze się jakieś koce itp. to pralka może mieć problem z rozłożeniem wsadu.
    Amortyzatory zdemontować i sprawdzić ich stan. Czy jeżeli chwycić by za bęben to można wyczuć luz pomiędzy bębnem a zbiornikem?
    Tak jak widać to na początku tego filmu: 81_154843..01.mp4 (19.53 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 17747374
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 558
    Mógł się też wygiąć. Sprawdzić jego wyosiowanie od czoła / od strony fartucha/.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17747565
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    A gdyby złapać za krawędź bębna i nim poruszać tył- przód to słychać jakieś stuki?
    Jeden z amortyzatorów jest zużyty bo jeśli poddaje się naciskowi kciuka to nie stawia właściwego oporu, chyba że kolega ma taką krzepę.
    Jeśli już to warto wymienić oba.
  • Pomocny post
    #8 17747835
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6889
    Posprawdzaj śruby balastów, czy się nie poluzowały i następnym razem nie uciekaj jak zaczyna się najciekawszy moment wirowania ;-)
  • #9 17758479
    Grubskee
    Poziom 23  
    Jeden amortyzator 100 zł trochę drogo, postanowiłem się więc upewnić czy to amortyzatory gdyż facet w serwisie twierdzi że jest sprawny (oglądał go na żywo). Dziś jeszcze zdjąłem kołnierz zakręciłem bębnem i nagrałem film na którym widać że bęben lekko "ucieka", nie wiem czy to normalne czy to właśnie tu będzie przyczyna:

Przepraszam za słabą jasność.

Dodano po 21 [minuty]:

mrice napisał:
    Posprawdzaj śruby balastów, czy się nie poluzowały i następnym razem nie uciekaj jak zaczyna się najciekawszy moment wirowania ;-)

Hehe, postaram sie :) jeżeli chodzi Ci o śruby mocujące te dwa ciężkie betonowe bloki (przeciwwaga) to żadna śruba nie jest poluzowana :)
  • Pomocny post
    #10 17758608
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Chwyć za krawędź bębna i poruszaj nim tył- przód. Jeśli wykryjesz luzy jak w tym przypadku to mógł ulec pęknięciu krzyżak bębna: https://youtu.be/C7vryT4nFUA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 17759027
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Czy na 1 zdjęciu widać wodę pod łożyskiem?
  • Pomocny post
    #14 17759151
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Wanna zespołu piorącego ( przecież to BEKO) jest klejona i bez cięcia a później spawania nie dasz rady.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 17759201
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1252
    Amortyzatory możesz porównać w sklepie nie musi tego robić "magik" sam jesteś w stanie to określić. Mając zbiornik na stole możesz go dokładnie sprawdzić czy nie posiada jakiś uszkodzeń. Są firmy które specjalizują się w rozcinaniu i klejeniu zbiorników oczywiście z wymianą łożysk w pierwszym rzędzie i wcale drodzy nie są.
  • Pomocny post
    #17 17759566
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Tak jak najbardziej masz rację , ale jeżeli pęknięty krzyżak to już nie będzie to tanio a prawie nowa pralka Beko znowu z klejonym zespołem piorącym.
    Mam nadzieję, że założyciel postu o ile dojdzie do etapu zakupu nowej pralki to już wybierze taką z skręcaną wanną ( Amika, LG, Samsung, niektóre Bosch i trochę innych).
  • Pomocny post
    #18 17760070
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3365
    Poskładaj tą pralkę i pierz, bo coś mi się wydaje, że pranie źle się rozłożyło w bębnie, a szukasz dziury w całym.
  • #19 17777368
    Grubskee
    Poziom 23  
    Nie wiem czy to wina źle rozłożonego prania bo pralka zachowywała się tak 5 razy pod rząd, jednakże po złożeniu chodzi już dobrze nie rzuca jej tak na boki, za to pojawił się inny problem coś lata w środku. Z przykrością muszę dodać że moja 2 letnia pomocnica nasypała ziaren słonecznika do bębna gdy ten leżał na plecach udało mi się te ziarna jakoś wyciągnąć, obróciłem bęben dnem do góry i kręciłem powypadały ziarna oraz patyczek do uszu potem jeszcze długi czas starałem się aby wszystko wyleciało, ale albo coś jednak w środku zostało i lata albo to coś innego, poniżej nagranie z dźwiękiem (DZIEJE SIĘ TAK TYLKO PODCZAS WIROWANIA) dziś spróbuję kamerą endoskopową sprawdzić co to.

• #20 17777426
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Niech kolega sprawdzi dokładnie pompę po odkręceniu fitra bo były już przypadki gdy kilku groszowa moneta obijając się o turbinkę silnika pompy powodowała takie dźwięki. A przy wirowaniu pompa pracuje prawie cały czas.
    Jeśli pompa będzie czysta to chyba nie tylko ziarna trafiły do zbiornika pralki.
    Jeżeli bez wymiany amortyzatorów pralka teraz pracuje prawidłowo to musiała być luźna przeciwwaga bo innego wytłumaczenia nie znajduję.
  • #21 17777552
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3365
    Wymontuj grzałkę i może coś wyciągniesz. Albo zostaw jak jest i po jakimś czasie wypłynie z wodą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Beko WYA 71483 LE, która zaczęła podskakiwać po zbyt ciężkim wsadzie. Po rozebraniu pralki i nagraniu filmu, zauważył dziwne dźwięki podczas wirowania. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie stanu amortyzatorów oraz krzyżaka bębna, a także upewnienie się, że bęben jest prawidłowo wyosiowany. W trakcie dyskusji pojawiły się różne diagnozy, w tym możliwość pęknięcia krzyżaka bębna oraz luzy w amortyzatorach. Po złożeniu pralki problem z podskakiwaniem ustąpił, jednak pojawił się nowy problem z obiektami wewnątrz bębna, które zostały przypadkowo wprowadzone. Użytkownik planuje dalsze sprawdzenie pralki, w tym pompę i grzałkę, aby zidentyfikować źródło hałasu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA