logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner Sony STR-DE497 napis Protect i brak dźwięku

Emzet24 01 Lut 2019 17:51 1491 1
REKLAMA
  • #1 17747572
    Emzet24
    Poziom 9  
    Ocena: 22
    Witam serdecznie!
    Wpadł mi w ręce amplituner jak w tytule, z wyświetlającym się słynnym napisem Protect. Zdiagnozowałem uszkodzony jeden z kanałów - spalona para tranzystorów końcowych, oznaczone jako Q603 i Q604, do tego wylutowałem też Q605, R622 i Q606, które były uszkodzone.
    Na ten moment sytuacja wygląda tak, że amplituner uruchamia się bez napisu, ale gra bodajże tylko jeden z kanałów i regulacja głośności nie działa tak jak powinna tzn. nie jest jednostajna, tylko w którymś momencie następuje delikatny skok poziomu głośności. Do tego w głośniku słychać różnego rodzaju zakłócenia, trzaski, a sprzęt gra tylko, kiedy od pionowej płytki Digital Board odpinam moduł tunera FM/AM - gdy ten jest podłączony, w głośniku nie słychać odtwarzanej muzyki, za to z wnętrza tunera dochodzi bardzo cichy dźwięk jakby szumu.
    Chciałbym na razie uruchomić amplituner bez działającego uszkodzonego kanału, ponieważ nie mam uszkodzonych tranzystorów na podmianę. Trzy pozostałe wylutowane elementy stanowią część obwodu tego kanału, oznaczone są na schemacie jako "Current Detect".
    W załączniku wrzucam schematy serwisowe - tak czy siak dostępne są za darmo w sieci. Bardzo proszę o pomoc - co zmierzyć? Od czego zacząć? Przelutowałem już drivery uPC2581V które strasznie się grzeją.
    Zastanawia mnie kwestia stabilizatorów napięcia na płytce Digital Board, mianowicie IC1902 i IC1905. Ze schematu wynika, że masa do nich pobierana jest z modułu tunera, a z kolei w tunerze masa połączona jest z jego obudową, a finalnie z obudową całego urządzenia. Pomierzyłem różnicę potencjałów między obudową urządzenia a masą ze złącza C przychodzącego do płytki Digital Board i miernik wskazał mi 6,2V - czy tak powinno to wyglądać?
    Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • sony_str-de497_k4800p_k5800p.pdf (4.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17773454
    Emzet24
    Poziom 9  
    Ocena: 22
    Witam ponownie po czasie. Chodzi o ten sam sprzęt a temat poszedł do przodu i mam kilka pytań - być może teraz ktoś podpowie?
    Otóż jeśli chodzi o problem z masą to był on z mojej winy - w pewnym miejscu następowało połączenie masy obudowy z masą elektroniki które podczas naprawy było rozłączone (dokładnie na wejściu RCA Coaxial DVD IN była blaszka łącząca masy - do serwisu urządzenia to złącze musi być przykręcone śrubką do obudowy!).
    W tej chwili problem mam z układem M61527FP który w amplitunerze służy jako selektor wejść. Wychodzi z niego sześć sygnałów - lewy, prawy, dwa surround, centralny i subwoofer. Przedwzmacniacze uPC2581V służą do wzmocnienia czterech pierwszych i to z nimi mam kłopot. Mianowicie ze scalaka nie wychodzą takie sygnały jak powinny - z kanałów L/R gra tylko jeden a w drugim jest cisza. Surround - jeden gra normalnie, a dźwięk z drugiego kanału słychać jakby "przez mgłę" (jakby słuchać na słuchawkach bez podłączonej masy). Niezależnie od tego na jakie wejścia podam sygnał dźwiękowy (lub użyję np. wewnętrznego tunera FM), niezależnie od ustawień korektora, problem jest ten sam. Napięcia zasilające układ czyli +-7V oraz 3,3V są prawidłowe. Wylutowanie układów uPC2581V także nie dało rezultatu więc problem musi występować z samym scalakiem M61527FP. Co ciekawe, kanał Center którego przedwzmacniaczem jest całkiem inny scalak, działa bez zarzutu i także tylko na nim regulacja głośności działa liniowo tak jak powinna. Na pozostałych kanałach jest niepłynna.
    Gdyby znalazła się dobra dusza która mogłaby coś podpowiedzieć, schemat znajduje się na str. 21 serwisówki z pierwszego postu, scalak to IC201.
REKLAMA