logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie słuchawki Wekta TK6 do starego domofonu głośnomówiącego

artur77 01 Lut 2019 22:19 1287 7
  • #1 17748259
    artur77
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Poniższe obrazki przedstawiają starą puchę i schemat oraz opis słuchawki Wekty.
    Czy jest ktoś w stanie opisać mi jak to podłączyć. Nie znalazłem podobnej konfiguracji tu na forum. Za pomoc będę bardzo wdzięczny.

Podłączenie słuchawki Wekta TK6 do starego domofonu głośnomówiącego Podłączenie słuchawki Wekta TK6 do starego domofonu głośnomówiącego Podłączenie słuchawki Wekta TK6 do starego domofonu głośnomówiącego Podłączenie słuchawki Wekta TK6 do starego domofonu głośnomówiącego
  • #2 17748695
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Jeżeli w swoim bloku masz nadal system głośnomówiący, to nie możesz w zamian starego unifonu głośnomówiącego, dać unifonu Wekta TK6.
  • #3 17749926
    artur77
    Poziom 11  
    Ponoć można. Tak mi powiedzieli znajomi domofoniarze. Ale tylko z słuchawką analogową z dodatkowym przyciskiem, czyli taką jak Wekta TK6. Dziś próbowałem to rozgryźć. Po podłączeniu domofon zadziałał z małym problemem. Wywołanie słychać w słuchawce jak jest ona podniesiona a nie słychać w kasecie na dole, jak odłożę słuchawkę to wywołanie słychać bardzo cichutko w słuchawce (tak że trzeba przy niej stać z przyłożonym uchem) i dobrze w kasecie na dole. Zdjęcie jak podłączyłem poniżej. I pytanie co może być nie tak?
    Załączniki:
    • Podłączenie słuchawki Wekta TK6 do starego domofonu głośnomówiącego IMG_20190202_121632.jpg (4.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 17749937
    artur77
    Poziom 11  
    Po za tym działa rozmowa, czyli nasłuch z kasety, po naciśnięciu dodatkowego przycisku w kasecie słychać co mówię. Otwieranie rygla także działa.
  • #5 17749968
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    W starym systemie miałeś przełącznik w stylu "nadawanie-odbiór". Głośnik zmieniał swoje przeznaczenie, bo raz było w nim słychać rozmówcę z dołu, a drugim razem był naszym mikrofonem i to wtedy nas słyszano na dole. Jak już wcześniej napisałem, te systemy do siebie nie pasują. Jeżeli ktoś "pokombinuje" to oczywiście da się to zrobić, ale i tak nie będzie nowy unifon działał w sposób dla niego przeznaczony, tzn. prowadzenie rozmowy bez przełączania czegokolwiek.
  • #6 17750204
    artur77
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź. Rozumiem że aby rozmawiać (a w sumie nadawać) trzeba będzie przytrzymać ten dodatkowy przycisk, czyli podobnie jak w dawnym "pudełku". Tak to działa już w tej chwili. Nie wiem natomiast jak "pokombinować" aby wywołanie było słychać przy odłożonej słuchawce a nie na odwrót. Co do wymiany na nowy domofon to długa droga, spółdzielnia twierdzi że domofon nie należy do nich, tylko lokatorów, a lokatorzy niby nie wielu bo klatka ma 10 mieszkań ale jak zwykle, jeden by wymienił, a inny nie bo po co koszty jak ten działa :| .
  • #7 17750361
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Kiedyś widziałem tu na Elektrodzie przeróbkę podobnego unifonu, czyli analogowego do systemów analogowych, na taki właśnie jak twój. W każdym razie mogę podpowiedzieć, że gdy mikrotelefon wisi na wieszaku, to wywołanie musi trafiać na zacisk masy (2) i zacisk wywołania (1). Z chwilą podniesienia mikrotelefonu trzeba tak to połączyć aby rozmowa trafiała na zacisk słuchawki (3) i na zacisk masy (2).

W każdym razie mogę wkleić tu schemat ze wspomnianej przeróbki innego unifonu (Urmet), gdzie oczywiście jest inna numeracja wyprowadzeń. Z boku obudowy, ktoś zamontował przycisk "nadawanie".

• #8 17890503
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 534
    Może się sprzyda jeszcze, WEKTA TK 6:

Obędzie się bez dorabiania dodatkowego przycisku z boku w unifonie (WEKTA TK 6, styki na czerwono):
    5 = GÓRNY PRZYCISK UNIFONU - otwieranie
    8 = DOLNY PRZYCISK UNIFONU - rozmowa

(Obwód mikrofonu jest nie aktywny, nie podłaczać)
    Wszystkie zworki zdjęte (ich nie podłączać)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o podłączenie słuchawki Wekta TK6 do starego domofonu głośnomówiącego. Odpowiedzi wskazują, że możliwe jest podłączenie, ale z ograniczeniami. Słuchawka działa, jednak wywołanie słychać tylko w słuchawce, gdy jest podniesiona, a nie w kasecie. Użytkownik musi przytrzymać dodatkowy przycisk, aby nadawać. Wskazówki dotyczące podłączenia obejmują konieczność połączenia zacisków masy i wywołania oraz odpowiedniego podłączenia mikrofonu. Podano również schematy i informacje o zworkach w słuchawce.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA