Witam, chciałbym zapytać o pomoc.
Wczoraj zaczęła się lać woda z pieca Termet. Zajrzałem do środka i okazało się, że cieknie przy uszczelce. Okazało się, że poprzedni serwisant, nakręcając na pompę uszkodził ją w ten sposób, że gwint na korpusie pompy jest z tworzywa i źle wkręcił śrubę, co doprowadziło do uszkodzenia gwintu na pompie.
Problem jest taki, że chcę wymienić uszczelkę do pompy Wilo RSL 15/6-3 Ku P. Szukałem w internecie, ale nie znalazłem.
W poniedziałek zadzwonię do serwisu Wilo, bo dziś w sobotę nikt nie odbiera.
Problem nr 2, spod korpusu pompy małymi kropelkami zaczęła się przesączać woda. Czym można uszczelnić taką pompę?
Wiem, że muszę odkręcić 4 śruby by zdjąć, ale czy kupuje się jakieś uszczelki, czy smaruje jakimś silikonem etc., czy w ogóle się ją uszczelnia?
Drugie pytanie: jakbyście poradzili sobie z zatamowaniem wycieku? Chodzi o to, że mam uszkodzony gwint na tej pompie, oraz uszczelka pod nią jest uszkodzona, teraz zaczyna się przesączać jeszcze przez pompę. Pompa ma 10 lat. Jeśli wymienić pompę na nową, nie ma problemu, ale chciałbym spróbować tą starą naprawić i pozbyć się wycieku, ale boję się, że jak odkręcę pompę, nałożę silikon lub dam jakąś uszczelkę, to nie wytrzyma i się jeszcze pogorszy.
Dziękuję za cenne porady i proszę o pomoc.
Robert