logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Uszkodzony gwint i wyciek w pompie Wilo RSL 15/6-3 Ku P - jak naprawić?

robertquest 02 Lut 2019 12:27 8322 12
REKLAMA
  • #1 17749128
    robertquest
    Poziom 9  
    Uszkodzony gwint i wyciek w pompie Wilo RSL 15/6-3 Ku P - jak naprawić?
    Witam, chciałbym zapytać o pomoc.
    Wczoraj zaczęła się lać woda z pieca Termet. Zajrzałem do środka i okazało się, że cieknie przy uszczelce. Okazało się, że poprzedni serwisant, nakręcając na pompę uszkodził ją w ten sposób, że gwint na korpusie pompy jest z tworzywa i źle wkręcił śrubę, co doprowadziło do uszkodzenia gwintu na pompie.
    Problem jest taki, że chcę wymienić uszczelkę do pompy Wilo RSL 15/6-3 Ku P. Szukałem w internecie, ale nie znalazłem.
    W poniedziałek zadzwonię do serwisu Wilo, bo dziś w sobotę nikt nie odbiera.

Problem nr 2, spod korpusu pompy małymi kropelkami zaczęła się przesączać woda. Czym można uszczelnić taką pompę?
    Wiem, że muszę odkręcić 4 śruby by zdjąć, ale czy kupuje się jakieś uszczelki, czy smaruje jakimś silikonem etc., czy w ogóle się ją uszczelnia?
    Drugie pytanie: jakbyście poradzili sobie z zatamowaniem wycieku? Chodzi o to, że mam uszkodzony gwint na tej pompie, oraz uszczelka pod nią jest uszkodzona, teraz zaczyna się przesączać jeszcze przez pompę. Pompa ma 10 lat. Jeśli wymienić pompę na nową, nie ma problemu, ale chciałbym spróbować tą starą naprawić i pozbyć się wycieku, ale boję się, że jak odkręcę pompę, nałożę silikon lub dam jakąś uszczelkę, to nie wytrzyma i się jeszcze pogorszy.

Dziękuję za cenne porady i proszę o pomoc.
    Robert
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17749403
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    Ocena: 195
    Witaj,
    1. Z którego miejsca korpusu pompy leci woda? (pokaż na rys)
    2. Nie musisz kupować dedykowanej uszczelki, wymień na każdą inną o takich samych (zbliżonych)wymiarach, byle nie cieńszą!
    3. Jeśli leci spod śruby odpowietrzającej, to: dokręć śrubę (jeśli to nie pomoże to wykręć ją i wymień uszczelkę, która tam jest (zwykle oring)
    4.Jeśli chodzi o dolne przyłącze pompy (to na 3.rys) to odkręć je, gwint na pompie wyrównaj pilnikiem czy nożykiem, posmaruj silikonem (sanitarny biały wystarczy), nawiń ciasno na gwint odrobinę pakuł (żeby można było to skręcić nie używając dużej siły) i ponownie posmaruj sylikonem. Zostaw na czas schnięcia silikonu podany na opakowaniu.
  • #3 17749575
    robertquest
    Poziom 9  
    ad. 1. Przesyłam obrazek gdzie zbiera się kropla
    Może to pomoże i co można by z tym zrobić?
    ad2. Dziękuję tak zrobię choć byłem w Leroy nie mieli takiej grubszej ale postaram się jeszcze podjechać do Castoramy, niestety instalacyjne już zamknięte.
    Macie jakieś pewne sklepy z którymi współpracujecie i są pewne co do części, czy jednak do źródła najpewniej uderzyć np. do Wilo?
    ad3. Tutaj jest okej, nie cieknie.
    ad4. Dziękuję tak zrobię.

Dziękuję za cenną i szybką odpowiedź, na razie posiłkuję się farelką i zagrzewam garnek z wodą do mycia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17749880
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    Ocena: 195
    Ad 1. Trzeba rozkręcić i sprawdzić co się zadziało. Jak piszesz, że pompa ma 10lat to i uszczelka mogła sparcieć i się wykruszyć. Sprawdź jaka tam gruba uszczelka jest. Jeśli nie możesz znaleźć nigdzie takiej uszczelki to kup kawałek gumy (2mm grubości), odrysuj uszkodzoną i wytnij nową. ad.2 (tez się w tym zawiera jeśli chodzi o uszczelkę i trudności z jej zakupem.
    Na Twoim miejscu postarał bym się naprawić pompę możliwie jak najszybciej.
  • Pomocny post
    #5 17749991
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1084
    Tumiwisizm napisał:
    Jak piszesz, że pompa ma 10lat to i uszczelka mogła sparcieć i się wykruszyć.
    Mam kocioł Vaillant, który w tym roku będzie miał 13 lat i nie ma mowy o sparciałej, wykruszonej uszczelce przy pompie, bo jest ona nadal elastyczna, więc raczej mało prawdopodobne, aby uszczelka była do kitu jeśli nie ma uszkodzenia mechanicznego, chyba że to jakaś wada materiałowa.

Bez rozkręcenia i wizji lokalnej to trudno coś doradzać, bo nigdy nie miałem takiego problemu.
    Jeśli chciałbyś robić coś silikonem to ja bym chyba próbowałem ze silikonem np. Tytan wysokotemperaturowy koloru czerwonego, który m.in. można stosować jako płynną uszczelkę w motoryzacji. Przynajmniej ja bym z takim próbował jako tymczasowe rozwiązanie na szybko. Niestety silikony mają długi czas pełnego schnięcia, zwykle 24h dla warstwy 3mm.

Dodano po 6 [minuty]:

@robertquest
    Silikon wysokotemperaturowy marki Tytan masz dostępny od ręki w Bricoman na Wojciechowskiego, sklep jest czynny do godz. 21, bo potem pozostaje już tylko czekanie do poniedziałku.

Dodano po 10 [minuty]:

do odkręcenia imbusów przy pompie to potrzeba imbusa rozmiar 4 ale jakiegoś solidnego, bo przy pierwszym odkręceniu może wymagać użycia sporej siły, więc jakaś wyginająca się tandeta odpada.
    Sam to kiedyś przechodziłem próbując odkręcić swoją pompę i byle jakie imbusy nie nadawały się do tego typu pracy.
    Najlepszy u mnie okazał się zestaw śrubokręta z wymiennymi końcówkami, w tym również z długimi końcówkami, które niemal idealnie na długość pasują do rozkręcania pompy.
  • #6 17750595
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Ocena: 192
    Nie hałasowała pompa? jak ma wyrobione łożyska to wirnik przeciera taką metalową obudowę i wtedy też leci woda.
  • REKLAMA
  • #7 17755090
    robertquest
    Poziom 9  
    Witam dziękuje za poradę, po wyczyszczeniu pompy, posmarowałem silikonem, włozylem nową uszczelkę i wszystko się udało już nie cieknie. natomiast po załączeniu pompy zaczęło kapać przy regulatorze obrotów.
    Tak to wygląda na filmie.
    https://youtu.be/whUSvSsdAoM
    Czy to już koniec pompy, nie chcę by kogoś prąd poraził.
  • Pomocny post
    #8 17755109
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Zakleiłeś otwór przez który odprowadzana była woda z silnika.
    Woda poszła teraz do góry, zalała uzwojenia i znalazła ujście przez przyłącze elektryczne.

Prawdopodobnie wytarte łożyska doprowadziły do przetarcia szklanki z rotorem pompy.
    Albo rotor do wymiany albo cała pompa.
    Eksploatacja w takim stanie jest bardzo niebezpieczna!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 17755286
    BUCKS
    Poziom 39  
    robertquest napisał:
    Czy to już koniec pompy, nie chcę by kogoś prąd poraził.

Natychmiast wyłącz kocioł, w takich warunkach nie może to pracować.
    Jak dla mnie to nowa pompa, bo raczej trudno będzie dostać jakieś części zamienne ale może się mylę.
    Ja mam w swoim kotle Grundfosa do którego za 85zł mogę kupić zamiennik pasujący 1:1, wystarczy tylko odkręcić 4 imbusy i zrobić przekładkę całej pompy pod warunkiem, że oryginalny korpus od pompy wbudowanej w kocioł jest cały.
    Z tego co widzę to Wilo ma obroty w przeciwną stronę, więc nawet jak trafisz pompę pasującą fizycznie 1:1 to może być problem właściwego kierunku obrotów wirnika.
  • #10 17755318
    robertquest
    Poziom 9  
    Dziękuje za odpowiedzi, oczywiście
    zaraz jak woda sie zaczeła lać wyłączyłem kocioł, woda i prąd nie chodzi w parze.
    Nie wiem w ktorym miejscu moglbym zakleic odplyw wody z silnika, ale nie przeczę ze przez nie uwage to zrobilem.
    Szukam schematu pompy podobnej bym mogl podejrzec budowe od srodka, i dotego jakas fajna instrukcje. Jesli ktosby mial i moglby wrzucic zdjecie to bylbym wdzieczny
    Tutaj ponizej zdjety regulator obrotow.
    https://youtu.be/ySpd-rE_-rA
  • Pomocny post
    #11 17755445
    BUCKS
    Poziom 39  
    Mój Grundfos od środka wygląda tak jak na tym filmiku:
    https://youtu.be/scfQpJvSfOI?t=278
    Musiałbyś zobaczyć jak wygląda Twoja pompa od środka i wtedy można by próbować dopasować zamiennik o ile oryginalny korpus jest cały i zdrowy.
    Jeśli korpus masz uszkodzony to taka podmianka nie wchodzi w grę i wtedy pozostaje poszukać całą pompę używaną, bo nówka, oryginał znając życie będzie miała cenę kosmos.
  • Pomocny post
    #12 17755950
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Ocena: 192
    Odkręć silnik (imbusy) puknij w tą śrubę od przodu i wyjdzie cały wirnik, jest w takiej metalowej wytłoczce, ponaduszaj palcami czy nie jest jak folia aluminiowa (cienka), będziesz wiedział czy gdzieś nie jest przetarte.
  • #13 17805307
    robertquest
    Poziom 9  
    Więc tak na końcu skończyło się jednak kupnem nowego pieca, niestety po tygodniu walki zaczęły inne części przeciekać, więc na piec przyszła jego kolej. Dziękuję serdecznie za pomoc wszystkim.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wyciekiem wody z pompy Wilo RSL 15/6-3 Ku P, spowodowany uszkodzeniem gwintu na korpusie pompy. W odpowiedziach zasugerowano wymianę uszczelki na inną o podobnych wymiarach oraz użycie silikonu do uszczelnienia. Wskazano również na możliwość zakupu uszczelki w lokalnych sklepach budowlanych. Po naprawie, użytkownik zauważył nowe wycieki przy regulatorze obrotów, co może wskazywać na uszkodzenie łożysk lub wirnika. Ostatecznie, po dalszych problemach, użytkownik zdecydował się na zakup nowego pieca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA