logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja taśm LED na suficie (nie podwieszanym) 20m + sterowniki + zasilacz

DDDarOOO 02 Lut 2019 12:55 4527 5
REKLAMA
  • #1 17749177
    DDDarOOO
    Poziom 2  
    Witam Państwa,
    Złożyłem sobie zestaw z ali na 24V RGBW:
    4x5m taśma LED 24V RGBW (szer. 12mm)
    4 kontrolery + pilot
    zasilacz 24V 15A
    Mam kilka pytań, nie tyle o połącznie tego razem co o sam montaż. Chciałbym się obejść bez montażu profili, tylko przykleić bezpośrednio do sufitu taśmy, lecz wiem że nie będą się dobrze trzymać. Więc pomysł mam taki aby zamontować na suficie najpierw jakąś lekką gładką plastikową taśmę, którą pewnie wystarczy wkręcić na krótkich śrubkach w sufit i do niej przykleić taśmę LED. Druga sprawa muszę jakoś sprytnie ten zasilacz oraz kontrolery przyczepić do sufitu. Nie musi być schowany, czy wyglądać jakoś schludnie, chociaż fajnie by było :) Zasilacz posiada otwory które wyglądają na jakieś zaczepy pod uchwyty, niestety nie znalazłem takiego czegoś.
    Instalacja taśm LED na suficie (nie podwieszanym) 20m + sterowniki + zasilacz
    Myślałem żeby jakiś pusty plafon może zamontować i do niego włożyć ten zasilacz i 4 sterowniki. Lub po prostu coś na wzór pudełka (tylko z czego), które bym przymontował do sufitu, ewentualnie jakieś dziury zrobił na wentylację tego zasilacza i sterowników. Albo sam zasilacz jakoś zamontować (tylko jak) a sterowniki na taśmę dwustronną do sufitu bo są leciutkie.
    I teraz pytania:
    Czy możecie polecić jakąś lekką gładką plastikową taśmę? Czy ewentualnie jakiś inny pomysł?
    Czy można gdzieś kupić zaczepy sufitowe do tego zasilacza, lub jakiś inny pomysł? Jakieś obejmy?
    Zasilacz ma 3xV- i 3xV+ rozumiem że mogę pod jeden podłączyć 2 taśmy i sterowniki? Chciałem podłączyć pod 2 (zostawić jeden wolny) 2x taśma i 2x sterownik - prawidłowo?
  • REKLAMA
  • #2 17749232
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    Profile aluminiowe spełniają dwa zasadnicze zadania. Jeden, to odprowadzanie ciepła z taśmy LED. Drugi, to rozpraszanie światła emitowane przez ledy. Światło emitowane przez ledy jest dość ostre i nieprzyjemne w odbiorze. Stąd stosuje się różnego rodzaju klosze w listwach celem rozproszenia światła.
  • REKLAMA
  • #3 17749561
    DDDarOOO
    Poziom 2  
    Jeśli zdecydują się na jakiś wzór w liniach prostych, to pomyślę o profilach alu. A jakaś podpowiedź do reszty? Dzięki!
  • REKLAMA
  • #4 17751064
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    DDDarOOO napisał:
    Jeśli zdecydują się na jakiś wzór w liniach prostych, to pomyślę o profilach alu. A jakaś podpowiedź do reszty? Dzięki!
    A może jest sufit podwieszany :?:
  • REKLAMA
  • #5 17751122
    barbi111
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Przechodziłem przez coś takiego, i jedyne co możesz zastosować to profil aluminiowy. Policz sobie wstępnie ile to coś będzie brało mocy. Jakaś część tej mocy będzie wydzielona w postaci ciepła jak to wcześniej już ktoś zauważył. Jak tego ciepła nie odprowadzisz (zastosujesz plastikową taśmę) to diody po jakimś czasie stracą swoją moc świetlną (złącza w diodach nie lubią wysokiej temperatury).
  • #6 17758506
    DDDarOOO
    Poziom 2  
    Sufitu podwieszanego nie ma. Ok, jeszcze przemyślę temat samych profili, bo może zastosuję półśrodek w postaci taśmy aluminiowej, do której przylepie taśmę LED. Uznajmy ten punkt za rozwiązany, przemyślę temat i podejmę decyzję. Niemniej jednak, bardzo bym prosił o jakiś pomysł montażu zasilacza na suficie i sterowników... I czy dobrze kminie samo podłączenie:
    Czy można gdzieś kupić zaczepy sufitowe do tego zasilacza, lub jakiś inny pomysł? Jakieś obejmy?
    Zasilacz ma 3xV- i 3xV+ rozumiem że mogę pod jeden podłączyć 2 taśmy i sterowniki? Chciałem podłączyć pod 2 (zostawić jeden wolny) 2x taśma i 2x sterownik - prawidłowo?
REKLAMA