logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dysk Zewnętrzny po Upadku - Dysk Zewnętrzny Trzeszczy po upadku z biurka

Szymon7022 02 Lut 2019 18:01 2418 11
  • #1 17749792
    Szymon7022
    Poziom 6  
    Witam.
    Otóż wczoraj upadł mi Dysk Zewnętrzny HDD z biurka, gdy go odłączałem. Chroni go Aluminiowa obudowa Tracer, więc pewnie dlatego nadal działa. Gdy go podłączam System Windows go wykrywa, ale podczas ładowania danych dysk zaczyna trzeszczeć, poza tym ładowanie danych trwa minutę lub więcej. Czy mogę oczekiwać pomocy ?
    Z góry dziękuję.
  • #2 17749803
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #4 17749817
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 470
    Trzeba zgrać dane jak najprędzej, sprawdzić SMART dysku oraz stan powierzchni dysku na obecność bad sektorów, podczas upadku talerze dysku się jeszcze kręciły i głowice mogły uszkodzić powierzchnię dlatego odczytanie danych trwa dłużej niż zazwyczaj.
  • #5 17749851
    Szymon7022
    Poziom 6  
    Tomequ123 napisał:
    Zrób SMART dysku programem crystal disc info i wstaw screen.

Mam większy problem. Dysk spowalnia komputer, a CrystalDiscInfo 8.0.0 go nie wykrywa. Jest podzielony na dwie partycje i ta bardziej uszkodzona się w ogóle nie ładuje. Dopowiem jeszcze, że kiedyś był używany w laptopie, ale go wymieniłem, ponieważ miał on sporo Bad Sektorów fizycznych przez uderzanie i upadki. Najgorsze jest to że muszę go sformatować inaczej Dysk Lokalny F:/ się nigdy nie włączy, a miałem tam ważne pliki. Oraz tak się stało 2 razy ! Zaraz wyślę screeny. Dysk po załadowaniu przestaje trzeszczeć.

Dodano po 8 [minuty]:

Dysk Zewnętrzny po Upadku - Dysk Zewnętrzny Trzeszczy po upadku z biurka Dysk Zewnętrzny po Upadku - Dysk Zewnętrzny Trzeszczy po upadku z biurka
  • #6 17749878
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3918
    Ewidentnie widać że dysk jest uszkodzony atrybut 05. Brak pełnego SMART ale już bym szukał nowego dysku.
  • #7 17749882
    Szymon7022
    Poziom 6  
    PITERRR napisał:
    Ewidentnie widać że dysk jest uszkodzony atrybut 05. Brak pełnego SMART ale już bym szukał nowego dysku.

A jest jeszcze jakaś możliwość naprawy ?
  • #8 17749886
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3918
    Wstaw pełny SMART bo brak końca wszystkich atrybutów.
  • #9 17749887
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 17749906
    Szymon7022
    Poziom 6  
    Niestety trzymałem tam ważne pliki zanim kupiłem nowy, którego używam teraz w laptopie, a że miejsca mi brakuje na nowym dysku instalowałem na starym. Mam jeszcze jeden dysk, ale on jest nie do naprawienia, gdyż pokazuje się na nim komunikat o odmowie dostępu. Stary był warty ponad 120 zł.

Dysk Zewnętrzny po Upadku - Dysk Zewnętrzny Trzeszczy po upadku z biurka
  • Pomocny post
    #11 17749958
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    Jedyny ratunek to zakończenie wszelakich testów, wyposażenie się w dysk - nowy, sprawny, nie stary trup - do próby wykonania kopi posektorowej.
    Najlepiej w takim przypadku użyć linuksa i ddrescue
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330869.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330304.html
  • #12 17852134
    Szymon7022
    Poziom 6  
    Zbieram na nowy dysk, ten się już nie nadaje.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk zewnętrzny HDD użytkownika upadł z biurka, co spowodowało problemy z jego działaniem. System Windows wykrywa dysk, ale podczas ładowania danych słychać trzeszczenie, a proces ten trwa znacznie dłużej niż zwykle. Użytkownicy zalecają wykonanie testu SMART za pomocą programu CrystalDiskInfo oraz zgranie danych na nowy dysk, ponieważ istnieje ryzyko uszkodzenia talerzy i głowic. Wskazano, że dysk może być uszkodzony, a jego naprawa może być kosztowna. Użytkownik potwierdził, że dysk spowalnia komputer i niektóre partycje są niedostępne. Ostatecznie, użytkownik postanowił zbierać na nowy dysk, uznając, że obecny dysk jest już nie do naprawienia.
REKLAMA