Witam,
Długo nie pisałem, jak rozwiązać problem z BSI (komputer komfortu), gdy szaleje i nie zamyka zawsze drzwi z pilota. Wszystkie porady w stylu szukania wadliwego przekaźnika i podobnych elementów – szkoda czasu!
Przerabiałem temat dogłębnie i odwiedzałem różnych "magików", nawet miałem szalony pomysł kupić usługi w serwisie firmowym (?) Cena zaporowa!
Jedyna metoda: kupić z innego Peugeota 407 BSI o tożsamym serialu modelu na "szrotowisku" i skorzystać z usługi naprawdę bardzo dobrego speca od elektroniki samochodowej w celu odczytania konfiguracji z EEPROM i z tego "świetnego" procesora w BSI.
Odczytanie i kopiowanie zawartości z EEPROM to za mało, aby przywrócić do świetności BSI.
Odradzam specjalistów kopiujących zawartość pamięci z procesora w BSI na tzw. metodę "pajęczynkę", odczyt zwykle jest niekompletny, a plik konfiguracji uszkodzony.
Jest taki specjalista, którego odnalazłem w Polsce, który nie rozdziela płyt BSI, aby odczytać zawartość pamięci EEPROM i z procesora!
Odczytuje poprzez oryginalne piny bez otwierania komputera komfortu.
U mnie zadziałało bezbłędnie i nawet potwierdził mój PIN, jaki odzyskałem z EEPROM-u.
Nawet powróciło ostrzeżenie o przekroczeniu prędkości 120 km/h

Warto to wyłączyć, bo jest wkurzające, gdy próbujesz kogoś wyprzedzić

BSI Siemens jest montowany w Peugeotach i Citroenach. W razie problemów piszcie na priv, służę namiarami do speca, który u mnie odzyskał i dokonał kopii 1/1 zawartości pamięci EEPROM i pamięci w procesorze [BSI - Peugeot 407, chip - MC9S12DP512 ]