logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć rozdzielacz CO z rurkami z góry i dołu? [Schemat]

stefbut 03 Lut 2019 11:54 2604 5
  • #1 17751087
    stefbut
    Poziom 14  
    Ocena: 98
    Mam zamiar zrobić instalację co. na rozdzielaczu, ale jest problem gdyż rurki
    Przychodzą z góry i z dołu , 3 obwody z góry 2 obwody z dołu. Coś jak na rysunku który wykonałem
    Jak najlepiej to podałączyć aby bylo Ok.?
    Jak podłączyć rozdzielacz CO z rurkami z góry i dołu? [Schemat]
  • #2 17751508
    DiGital_Butcher
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Tak jak narysowałeś na rysunku b (z tego co wywnioskowałem że to są dwa grzejniki na parterze i trzy na piętrze? I oczywiście układ zamknięty?)
  • #3 17751582
    stefbut
    Poziom 14  
    Jest 5 grzejników na jednym poziomie , ale usytuowanie kotla wyklucza puszczenie wszystkich rurek podłogą dlatego musza być przerzucone przez strych.
    Kociol kondensacyjny.
  • #4 17751590
    Digitrax
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    To rury idące górą a następnie schodzące w dół musisz odpowietrzyć w najwyższym ich punkcie za pomocą odpowietrzników automatycznych. W takim przypadku lepiej dać grubsze rury w kierunku tego przebiegu i na końcu dać kolejny mały rozdzielacz na grzejniki. Wtedy odpowietrzniki będą tylko dwa a nie 2x tyle ile tam jest grzejników.
  • #5 17752730
    stefbut
    Poziom 14  
    Ok czyli od listwy dolej jade do góry montuje następny rozdzielacz i od niego już bezpośrednio do grzejników?
  • #6 17753292
    Digitrax
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Bezpośrednio za kotłem wstaw trójniki i podziel to na dwa rozdzielacze. Lokalny i oddalony. Pamiętaj przeliczyć przepływy w grzejnikach by odpowiednio dobrać średnice rur zasilających rozdzielacze.
REKLAMA