logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nissan Almera N16: Para i tłusty płyn na chłodnicy po naprawie - pompa czy uszczelka?

Harred 03 Lut 2019 14:10 1584 7
REKLAMA
  • #1 17751460
    Harred
    Poziom 9  
    Cześć,

jestem właścicielem Almerki N16 jakoś od pół roku. Kilka dni temu oddałem auto do mechanika, który wymienił mi amortyzatory, poduszkę pod silnikiem, pasek klinowy. Poinformował mnie jeszcze, że do wymiany szykuje się pompa wody. Odkąd odebrałem auto, z pod maski zaczyna ulatniać jakby para wodna, przy czym wcześniej takiego czegoś nie było. Po dzisiejszych oględzinach "na oko" zauważyłem, że na chłodnicy zbiera mi się zielonkawy, tłusty płyn i jest on najprawdopodobniej prowodyrem dymu, po tym jak silnik rozgrzeje się bardziej. Nie odnotowałem żadnych wahań temperatur, ani zbytnio ubywającego płynu chłodniczego, ogrzewanie również działa bez żadnego problemu. Czy ten wyciek jest spowodowany niedomagającą już pompą czy winna jest raczej jakaś uszczelka?
  • REKLAMA
  • #2 17751528
    4495redberet
    Poziom 28  
    Ocena: 347
    Zielonkawy płyn to zapewne płyn chłodniczy.
    Bardzo możliwe,że przy tej robocie uszkodził mechanik chłodnice i masz lekki wyciek. Może być nieszczelny jakiś wąż i kapie na chłodnice itp.
    Musisz po prostu patrzeć co jest nie tak. Rozgrzej silnik i patrz pod maską gdzie się coś dzieje. Jak to jest taki mały ubytek to można dodać troszkę uszczelniacza do płynu. Ale to w sumie ostatecznośc. Lepiej to zrobić.
  • REKLAMA
  • #3 17751739
    Harred
    Poziom 9  
    Cześć,

dzięki za odpowiedź. Co do obserwacji, to zauważyłem tylko, że płyn nie pojawia się na dolnej części chłodnicy, tylko zbiera się na górze i w związku z jego nadmiarem kapie lekko w dół. Węże zdają się być szczelne, żaden z nich nie był mokry.
  • REKLAMA
  • #4 17752141
    4495redberet
    Poziom 28  
    Ocena: 347
    Możliwe że masz mała nieszczelność w górnej części chłodnicy na tyle niewielka,że nie zdąży zlecieć tylko odparuje. Jak bym dodał trochę uszczelniacza do chłodnic i powinny być ok.
  • #5 17752492
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 989
    Harred napisał:
    płyn nie pojawia się na dolnej części chłodnicy, tylko zbiera się na górze i w związku z jego nadmiarem kapie lekko w dół.

Gdzie się zbiera ?
    Jak rozumiem te wywody, to :
    Uszczelka górnego plastykowego "zbiornika" puszcza płyn pomiędzy tym plastykiem, a aluminiowym środkiem chłodnicy.
    Słaba opaska górnego węża, węże nie muszą być mokre, ważne jest połączenie z króćcem na który zakłada się wąż, może ciec pomiędzy wężem i króćcem,
    Korek lub ten króciec pod korkiem - masz tam wężyk ?

Nissan Almera N16: Para i tłusty płyn na chłodnicy po naprawie - pompa czy uszczelka?

Jaki masz poziom płynu w zbiorniczku ? Nie za dużo ?
  • REKLAMA
  • #6 17752590
    Harred
    Poziom 9  
    Cześć,

Mam tam wężyk, ale nie wiem w jakim jest stanie. O tej godzinie raczej też nie będę w stanie tego dokładnie sprawdzić, a z latarką nie mam co kombinować. Płynu posiadam pomiędzy wartością maksymalną a minimalną.
    Płyn w niewielkich ilościach zbiera się w tym miejscu, które zaznaczyłem na zdjęciu.
  • #7 17752642
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3409
    Czyli rozszczelnienie chłodnicy. Jeżeli to sprawa tylko uszczelki to można zrobić próbę dogięcia blaszek (bardzo ostrożnie). Zobacz też czy górna pokrywa chłodnicy nie jest przypadkiem gdzieś pęknięta.
  • #8 17752684
    Harred
    Poziom 9  
    Cześć,

Nie chcę sam próbować, bo mechanik ze mnie żaden, a mogę tylko pogorszyć sprawę. Jutro zadzwonię do tej osoby, która robiła mi wcześniejsze rzeczy. Niemniej, dzięki wielkie za nakreślenie przyczyn, będzie mi łatwiej wyjaśnić sprawę. Punkty rozdam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Almerki N16 zgłasza problem z zielonkawym, tłustym płynem zbierającym się na górze chłodnicy po niedawnej naprawie, która obejmowała wymianę amortyzatorów, poduszki silnika i paska klinowego. Mechanik zasugerował, że może być konieczna wymiana pompy wody. Użytkownik zauważył, że płyn nie ubywa znacząco, a temperatura silnika pozostaje stabilna. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną wycieku może być nieszczelność w chłodnicy, uszczelka górnego zbiornika lub słaba opaska węża. Rekomendowano również dodanie uszczelniacza do płynu chłodniczego jako ostateczność. Użytkownik planuje skontaktować się z mechanikiem w celu dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA