logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik jednofazowy z dwoma kondensatorami - zmiana kierunku obrotów.

piotrek21n 03 Lut 2019 15:10 23505 5
REKLAMA
  • #1 17751646
    piotrek21n
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam,

podsyłam schemat połączeń uzwojeń silnika 1- fazowego.

schemat po rozbiciu na dwa stany kierunku obrotów wygląda tak:

Chciałbym zrozumieć dlaczego zmiana sposobu połączeń uzwojenia pomocniczego powoduje zmianę kierunku obrotów, pytam z niezaspokojonej ciekawości ;)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17753585
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1616
    Wiesz jak działa kondensator w obwodzie prądu przemiennego? Przesuwa prąd względem napięcia o 90°. https://www.edukator.pl/kondensator-w-obwodzie-pradu-przemiennego,10855.html Na wykresie widać że są przesunięte. Więc w uzwojeniu rozruchowym tworzy dodatkową fazę - dzięki temu przesunięciu wirujące pole magnetyczne moze uruchomić wirnik. Gdy wirnik się rozpędzi to już nie jest potrzebne rozruchowe.
  • REKLAMA
  • #3 17753673
    piotrek21n
    Poziom 6  
    Nie o to pytałem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17753691
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1616
    A zmiana połączeń spowoduje zmanę kierunku wirowania pola magnetycznego. Na tabliczce widać tylko zaciski a ramki uzwojeń są w wewnątrz bez schematu uzwojeń można tylko się domyślać jaki jest układ.
  • REKLAMA
  • #5 17753980
    piotrek21n
    Poziom 6  
    Rzeczywiście można się jedynie domyślać, dziękuję za pomoc :)
  • #6 21381757
    Domongooo
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam, posiadam silnik z dwoma kondensatorami, jeden rozruchowy wyłączany wyłącznikiem odśrodkowym, drugi roboczy. Zmiana ułożenia mostków z pionowego na poziome przynosi efekt w zmianie kierunku obrotów, ale chodzi mi o coś praktyczniejszego. Chciałbym zmieniać kierunki obrotów przełącznikiem, lewo prawo. Znalazłem coś takiego "włącznik 1 faz prawo lewo 230 V KOA2TD JD4". I teraz mam problem, czy to zda egzamin. Zakładając, że U1 i W1 - to uzwojenie główne, a pomocnicze to V1 i W2.
    Czy ten przełącznik się sprawdzi? Jak to podłączyć. Proszę o pomoc.

Schemat podłączenia silnika jednofazowego z kondensatorami rozruchowym i roboczym.
    Schemat połączeń przełącznika do zmiany kierunku obrotów silnika jednofazowego.
REKLAMA