Witam Serdecznie
Jeśli mój temat znajduję się w nieodpowiednim dziale, najmocniej przepraszam, kompletnie nie wiedziałam do jakiej kategorii taki temat przypasować
A mianowicie mam już od bardzo dawna licznik przedpłatowy na doładowanie .
I chciałam się poradzić kogoś żeby mógł mi obliczyć ile tak na prawdę bym musiała kupować kWh miesięcznie .
Tak "ma oko" kupowałyśmy za kwotę 200 zł i za ta kwotę było doładowanie na 357 kwh lub 150 zł
Latem bywało, że zawsze trochę zostało przy kolejnym zasileniu ,
A zimą już nie tak kolorowo, bo dochodzi ogrzewanie konwektorem oraz grzejnikiem olejowym . Zaczęłam gotować obiady do tego
W styczniu Kupiłam z mamą kod za 250 zł (248,31) na 469 kWh ze względu na okres zimowy
Praktycznie wszystko jest na prąd , a więc:
-konwektor 750 W/1250/2000 W
-tv taki płaski samsunga - 45 W przy czuwaniu 2 W
-laptop -> 8800 mah ,95 W tak wychodzi w instrukcji obsługi
-ładowanie smartfonów
- czajnik bosh 2000=2400 W
- kuchenka elektryczna 1 - 2000 W
- kuchenka elektryczna 2 - 1000 - 1500 W
- boiler elektryczny 1,2 kW
- pralka - 0,83 kWh
- mikrofalówka - 1200 do 1250 W (kilka razy w tygodniu)
- grzejnik olejowy
- odkurzacz ( dwa razy w tygodniu)
Niby 469 kWh wydaje się być dużo, z tym ze nie mam pojęcia o jakiej wartości musiałabym dokupić, żeby mi działało ogrzewanie w mroźne noce?
I nie mam pewności, czy w nocy działa nocna taryfa.
Licznik jest o mocy 3 kWh , nie wiem sama czy to dobry, średni czy słaby licznik. Jeśli w tym samym czasie działa pralka, boiler nagrzewa, i/lub podgrzewam w mikrofali + włączę czajnik to zabezpieczenia rozłączają . A jeśli nie nastawiam czajnika to jest ok, czasami się zdarza, że są dwie kuchenki włączone bo gotuję, boiler podgrzewa i ewentualnie grzejnik to również licznik się wyłącza. Nie wiem czym to spowodowane czy licznik nie wytrzymuję, a może za słaby bezpiecznik ukryty na klatce schowany
Zastanawia mnie w jakim czasie schodzą te jednostki czy w ciągu godziny czy kilku minut
Czy ktoś z forumowiczów się i mi wytłumaczy i doradzi?
Jeśli mój temat znajduję się w nieodpowiednim dziale, najmocniej przepraszam, kompletnie nie wiedziałam do jakiej kategorii taki temat przypasować
A mianowicie mam już od bardzo dawna licznik przedpłatowy na doładowanie .
I chciałam się poradzić kogoś żeby mógł mi obliczyć ile tak na prawdę bym musiała kupować kWh miesięcznie .
Tak "ma oko" kupowałyśmy za kwotę 200 zł i za ta kwotę było doładowanie na 357 kwh lub 150 zł
Latem bywało, że zawsze trochę zostało przy kolejnym zasileniu ,
A zimą już nie tak kolorowo, bo dochodzi ogrzewanie konwektorem oraz grzejnikiem olejowym . Zaczęłam gotować obiady do tego
W styczniu Kupiłam z mamą kod za 250 zł (248,31) na 469 kWh ze względu na okres zimowy
Praktycznie wszystko jest na prąd , a więc:
-konwektor 750 W/1250/2000 W
-tv taki płaski samsunga - 45 W przy czuwaniu 2 W
-laptop -> 8800 mah ,95 W tak wychodzi w instrukcji obsługi
-ładowanie smartfonów
- czajnik bosh 2000=2400 W
- kuchenka elektryczna 1 - 2000 W
- kuchenka elektryczna 2 - 1000 - 1500 W
- boiler elektryczny 1,2 kW
- pralka - 0,83 kWh
- mikrofalówka - 1200 do 1250 W (kilka razy w tygodniu)
- grzejnik olejowy
- odkurzacz ( dwa razy w tygodniu)
Niby 469 kWh wydaje się być dużo, z tym ze nie mam pojęcia o jakiej wartości musiałabym dokupić, żeby mi działało ogrzewanie w mroźne noce?
I nie mam pewności, czy w nocy działa nocna taryfa.
Licznik jest o mocy 3 kWh , nie wiem sama czy to dobry, średni czy słaby licznik. Jeśli w tym samym czasie działa pralka, boiler nagrzewa, i/lub podgrzewam w mikrofali + włączę czajnik to zabezpieczenia rozłączają . A jeśli nie nastawiam czajnika to jest ok, czasami się zdarza, że są dwie kuchenki włączone bo gotuję, boiler podgrzewa i ewentualnie grzejnik to również licznik się wyłącza. Nie wiem czym to spowodowane czy licznik nie wytrzymuję, a może za słaby bezpiecznik ukryty na klatce schowany
Zastanawia mnie w jakim czasie schodzą te jednostki czy w ciągu godziny czy kilku minut
Czy ktoś z forumowiczów się i mi wytłumaczy i doradzi?