logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór TV 4K 55 cali do 2500 PLN: Philips 55PUS6703 vs LG 55UK6950PLB

Krausie 04 Lut 2019 07:51 5112 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaki 55-calowy telewizor 4K do 2500 zł wybrać, jeśli zależy mi przede wszystkim na jak najlepszym obrazie, dobrym kontraście i czerni podczas oglądania wieczorami?

Jeśli priorytetem są kontrast i czerń, lepiej celować w matrycę VA, a nie IPS, więc z tych propozycji bezpieczniejszy będzie Samsung 55NU7452 / seria NU74xx niż Philips 55PUS6703 lub LG na IPS [#17753569] Philips 55PUS7303 ma sens tylko wtedy, gdy trafisz wersję na VA; na IPS szkoda na nią pieniędzy [#17754077] W tej klasie cenowej padła też uwaga, że Samsung ma lepsze upłynnianie ruchu, a Philips słabiej działa z PNM [#17754077] Dodatkowo pojawiły się opinie, że Philipsy serii 6 i 7 mogą mieć słabsze skalowanie i gorzej wyglądać z kablówki/DVB-T, co jest istotne przy zwykłym sygnale Vectry [#17756805] Finalnie autor wątku wybrał Samsunga 55NU7472 za 2299 zł, traktując go jako bezpieczniejszy wybór [#17791196]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 17753506
    Krausie
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam,

Kręcę się od jakiegoś czasu po różnych forach / sklepach i zaciągam opinii co do kupna TV 55 cali do kwoty 2500 PLN. Wstępnie miałem już upolowanego Philipsa 55PUS6703/12, jednak na wystawie sklepowej jego jakość obrazu jakoś nie powalała. Nie wiem czy to spowodowane ustawieniami, czy czym, ale nabrałem obaw. Sprzedawca natomiast mocno polecał mi LG 55UK6950PLB, który miał niby jeśli chodzi o jakość obrazu wciągnąć nosem wspomnianego Philipsa. Czy jesteście w stanie mi pomóc w wyborze TV? Nie musi być to wybór między tymi egzemplarzami. Chciałbym zyskać jak największą jakość obrazu za taką kwotę.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 23mkw + antresola 30mkw
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok. 3m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? raczej prosto
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
    6. Jak słońce świeci w pokoju? z boku
    7. Jaki masz obecnie telewizor? leciwy samsung 40"
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? najlepszą możliwą jakoś obrazu
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? vectra
    10 .Jakie urządzenia? PS4, w przyszłości jakiś ampli i wzmacniacz
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 4-6
    12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? nie
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? informacje, kreskówki, fimy
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? raczej nie
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? ok 10%
    16. Preferencje co do marki? brak
    17. Preferencje co do wielkości? 55
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? słabe odwzorowanie kolorów, słaba czerń, słaby kontrast
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 2500
    21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? bardzo rzadko
    22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? zdarza się (Youtube)
  • REKLAMA
  • #3 17753981
    Krausie
    Poziom 6  
    Taki Samsung bije powyższe jeśli chodzi o jakość obrazu? Faktycznie tamte egzemplarze to IPS, a jak wygląda model PHILIPS 55PUS7303 w stosunku do tego Samsunga? Cena w zasadzie podobna.
  • #5 17754077
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    Krausie napisał:
    a jak wygląda model PHILIPS 55PUS7303

Te modele są na IPS lub VA - jak znajdziesz na VA to jest całkiem ok. Na IPS to szkoda kasy.
    Choć tak czy tak ostrość obrazu w ruchu na NU74 zdecydowanie lepsza i Samsung ma dobrze działający upłynniacz obrazu, a Philips słabo działający (PNM)
  • #6 17754627
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17755453
    Krausie
    Poziom 6  
    Czyli w końcowym rozrachunku, pozostaje nam Philips 55PUS7303 oraz Samsung 55NU7452 ze wskazaniem na Samsunga ze strony Ludwika XVI. Po stronie Philipsa pozostaje jedynie atrybut Ambilight, który jest w zasadzie drugorzędny.
  • #9 17756805
    Ludwik XVI
    Krausie napisał:
    pozostaje nam Philips 55PUS7303 oraz Samsung 55NU7452

Philips ma problem ze skalowaniem. Kilku użytkowników naszego forum po zakupie (serie 6 i 7 Philipsa) zgłaszało, że sygnał z kablówek/dvb-t wygląda fatalnie :(
  • REKLAMA
  • #10 17756837
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 17756883
    Ludwik XVI
    Nie rozumiem Twoich wypowiedzi. Przecież doskonale wiesz, że to co piszę jest prawdą.
    Wielokrotnie o tym dyskutowaliśmy w 2018 roku podając za przyklady konkretne wpisy użytkowników.

Po prostu widocznie Philips coś pogrzebał w software i efekty skalowania bardzo się pogorszyły w softach modeli serii 6 i 7.
    Nikt nie zgłaszał problemu w serii 8 czy OLEDach.
  • #12 17757968
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 17758064
    Krausie
    Poziom 6  
    Śledząc starsze posty tego typu zauważam pewną prawidłowość, w której LOCOLOCO nie proponuje w swych sugestiach Samsunga, a Ludwik XVi sceptycznie podchodzi do Philipsów i jego sugestie skłaniają się właśnie ku Samsungowi :) Jesteście Panowie przedstawicielami obu firm? :P

Co do samych telewizorów to faktycznie na ceneo itp widać sporo komentarzy osób narzekających na jakość obrazu i smużenia w Philipsie. Jednak na przykładzie recenzji https://www.dobreprogramy.pl/Philips-55PUS730...ktownym-Ambilight-i-Android-TV,Lab,90626.html można by przypuszczać, że to zwykli malkontenci lub (gorszy wariant) trafili na lipne egzemplarze (ryzyko, że i ja trafię). W powyższej recenzji bardzo dobrze mówi się o odwzorowaniu kolorów, kontraście i czerni (na tym mi zależy). W styczniu ponoć miało wejść sterowanie głosowe w PL (to też plus). Bogate multimedia? Też fajnie.

Z drugiej strony stoi Samsung 55NU74xx, o którym w zasadzie nie słyszałem poważniejszych uwag poza tymi, że jest Samsungiem, a Samsungi się psują. Opinii złych raczej nie zauważyłem. Przykładowa recenzja wyszła całkiem pozytywnie (https://whatnext.pl/test-telewizora-samsung-55nu7442/). Model ten wygląda na zwykły, poczciwy, solidny TV bez wodotrysków.

Potyczka Tizen vs Android to dla mnie kompletna niewiadoma. Nie jestem jakimś maniakiem Smart TV (może dlatego, że mój leciwy Samsung ma "Smart" tylko w nazwie ;)

Koniec końców, sprawa wygląda tak, że po jednej stronie jest w miarę pewny Samsung, który powinien dać dobry obraz i tyle. Z drugiej Philips, który kusi bajerami i multimediami, ale nie daje pewności co do jakości obrazu. Niby można położyć 500 PLN na kalibrację, ale takiego kosztu ponosić nie chcę na razie.

Na chwilę obecną 60 do 40 % procent na korzyść Samsunga, jako chyba bezpieczniejszy wybór.
  • #14 17758140
    Ludwik XVI
    Krausie napisał:
    Jesteście Panowie przedstawicielami obu firm?

Ja doradzam charytatywnie na forum, LocoLoco jest sprzedawcą (prowadzi sklep z telewizorami) i żyje ze sprzedaży telewizorów.
    Doradza te modele, które ma na stanie magazynowym i najwięcej na nich w danym momencie zarabia - to naturalne.

LOCOLOCO napisał:
    Nawet hejterzy piszą na ceneo różne paszkwile ale o skalowaniu - ani słowa.

No ale tu nie piszemy o hejterach czy nic nie wartych opiniach na Ceneo itp..
    Te opinie o słabym skalowaniu w Philipsach 6 i 7 pochodzą od użytkowników naszego forum, którzy kupili te telewizory i są zawiedzeni jakością obrazu.
  • #15 17758652
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #16 17758680
    Ludwik XVI
    LOCOLOCO napisał:
    A jeden wszechwiedzący twierdzi , że ma słabe skalowanie.
    Albo nie widział na własne oczy, albo robi to celowo wbrew tysiącom opisanym i udokumentowanym przypadkom.

Przestań mnie personalnie atakować. Tym razem to nie prośba, a ostrzeżenie.

Wyraźnie napisałem:
    Te opinie o słabym skalowaniu w Philipsach 6 i 7 pochodzą od użytkowników naszego forum, którzy kupili te telewizory i są zawiedzeni jakością obrazu.

Czyli to nie moja opinia tylko użytkowników naszego forum. Przytaczałem Ci je wcześniej, sam je komentowałeś.
  • #17 17758799
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 17758833
    Ludwik XVI
    Nie mam siły zajmować się kolejny raz tym samym tematem.
    Jedna z opinii z naszego forum poniżej. Chcesz więcej to szukaj.

Cytat:
    MalyMonter napisał:
    Jakość zwykłych programów choć możliwe jest kilka opcji gotowych zmian obrazu jak gra, naturalne, jaskrawy , standard, film ,monitor i osobisty (ostatni z naprawdę rozbudowanym korektorem barw) to obraz jest skalibrowany w gotowych opcjach kiepski. Szczerze nie da się ogladac .

LOCOLOCO napisał:
    Atak personalny... A któż by się odważył !

Przestań kpić, bo takimi wpisami wystawiasz sobie ocenę.
    Zacznij w końcu zachowywać sie jak dorosły facet, a nie jakiś małomiasteczkowy hejter...czas dorosnąć, także mentalnie.
  • #19 17759035
    Krausie
    Poziom 6  
    Wybaczcie Panowie, że wprowadziłem Was w niesnaski. Jednak zakładam, że nie pierwszy raz różnicie się w ocenie.

Co do przytaczanych opinii to dotyczą one serii 8. Ja niestety mogę pozwolić sobie na serię 6-7. :(
  • #20 17759113
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 17759224
    Ludwik XVI
    Krausie napisał:
    Co do przytaczanych opinii to dotyczą one serii 8. Ja niestety mogę pozwolić sobie na serię 6-7. :(

Czyli jeszcze gorzej, bo to zdecydowanie słabsze serie od 8.

Zresztą, możesz kupic via internet. Jak Ci się spodoba to zostawiasz, jak nie to odsyłasz (tu niestety jesteś stratny ponad stówkę za przesyłkę i zamrażasz gotówkę na jakiś czas...)
  • #22 17759701
    Krausie
    Poziom 6  
    Ewentualnie z darmową dostawą i zwrotem w punkcie :)
  • REKLAMA
  • #23 17760076
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 17760422
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 255
    Gdzie jest darmowa dostawa i możliwość zwrotu w punkcie?
    Wydaje się, że przy telewizorach to istotna zaleta kupowania, jeśli można w razie niezadowolenia sprzęt zwrócić bez istotnych kosztów.
  • #25 17760611
    Krausie
    Poziom 6  
    Darmową wysyłkę ma większość sieciówek jednak nie wiem jak ze zwrotem.
  • #26 17762209
    mpire
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    budżet nieduży, ale zawsze możesz spróbować znaleźć coś na bestcenie (tam zawsze sprzęt elektroniczny jest o wiele taniej) - ja celowałbym w coś z samsunga
  • #27 17787413
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 17791196
    Krausie
    Poziom 6  
    Klamka zapadła. W tym przypadku niechlubnie szalę przeważył aspekt finansowy i promocja w RTV AGD (do dziś). Padło za Samsunga 55NU7472 za 2299 PLN.

Dziękuję wszystkim za pomoc. :)
  • #29 17791407
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 17823399
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 255
    LOCOLOCO napisał:
    Wszędzie masz możliwość zwrotu.
    Wszędzie jest możliwość zwrotu bo to wynika z przepisów prawa.
    Ale czy gdzieś jest możliwość zwrotu telewizora bez kosztów lub przy małych kosztach? Wysłanie telewizora to nie są tanie rzeczy.
    Kiedyś skorzystałem w Media Markt z prawa zwrotu do 7 dni, mimo zakupu osobistego a nie wysyłkowego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje telewizora 4K 55 cali w budżecie do 2500 PLN, rozważając modele Philips 55PUS6703 i LG 55UK6950PLB. W trakcie dyskusji pojawiają się opinie na temat jakości obrazu, gdzie niektórzy użytkownicy sugerują, że telewizory z matrycą VA, takie jak Samsung 55NU7452, oferują lepszy kontrast i jakość obrazu w porównaniu do modeli IPS. Wskazano również na problemy z skalowaniem obrazu w modelach Philips serii 6 i 7, co budzi wątpliwości co do ich jakości. Ostatecznie użytkownik decyduje się na zakup Samsunga 55NU7472, kierując się promocją i opiniami na temat lepszej jakości obrazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA