logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić piec na ekogroszek z bocznym podajnikiem? 25kW, 90m2, 29MJ

Karolbrzoza90 08 Lut 2019 20:23 8238 4
REKLAMA
  • #1 17764007
    Karolbrzoza90
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam. Starałem się poszukać informacji odnośnie takiego pieca i ustawień, ale niestety ciężko znaleźć piec z takim paleniskiem.
    Widział ktoś kiedyś coś takiego i orientuje się jak mniej więcej ustawić taki piec?
    Ustawienia które teraz mam to m.in
    Czas podawania 2s
    Pomiędzy podawaniami 5 min 30 s

Przy tym co widziałem to są to bardzo złe ustawienia, ale jest to na tyle dziwne że przy ustawieniach mniej więcej które wyczytałem czyli np czas podawania 5 sekund i co 40 sekund ten piec byłby zasypany i dobry węgiel spychany w prawo do pojemnika na popiół.

kompletnie nie wiem co robic ,w ktora strone isc z ustawieniami, dodam że ekogroszek który posiadam to 29mj, piec jest na tym samym poziomie co cały budynek z tym że musi pokonać pod ziemią około 7 metrów z kotłowni do domu, około 90m2 do odpalenia i z tego co się orientuję to piec 25kw,I w tej chwili widzę że w całą dobę spali około 30 do 35 kg

Generalnie chodzi o to że podajnik podaję z boku do paleniska, następnie węgiel się pali w palenisku i siłą z podajnika węgiel jest przesuwany w prawo po czym spada w dół do pojemnika na popiół

Niestety dopiero co założyłem konto więc filmik z yt jak wygląda ten piec podrzucilbym osobom zainteresowanym na priv Jak ustawić piec na ekogroszek z bocznym podajnikiem? 25kW, 90m2, 29MJ Jak ustawić piec na ekogroszek z bocznym podajnikiem? 25kW, 90m2, 29MJ Jak ustawić piec na ekogroszek z bocznym podajnikiem? 25kW, 90m2, 29MJ
  • REKLAMA
  • #2 17764127
    vipepe
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Spróbuj 8s podanie przerwa 110s i podnieść jeden stopień nadmuch
  • REKLAMA
  • #3 17764206
    Karolbrzoza90
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    vipepe napisał:
    Spróbuj 8s podanie przerwa 110s i podnieść jeden stopień nadmuch

Co znaczy podnieść nadmuch? Sa ustawione co 5 min na 60 sekund i moc po 70%
  • REKLAMA
  • #4 17764270
    vipepe
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Nie wiem jaki sterownik. Podnieś moc jak się da i zmniejsz czas na 3 min 60 sekund zostaw.
  • #5 17764494
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    Ocena: 195
    A ja dobierałem czasy w taki sposób i dobrze mi spala. Czas podawania mam na 3 sekundy, a czas spalania czyli odstęp między podaniami mam ustawiony na 15 minut (przy 60% mocy nadmuchu, choć wydatek powietrza jest ustawiany indywidualnie dla każdego pieca w ramach warunków spalania). Na pewno wydłuż czas spalania (czas między podaniami węgla)
    Karolbrzoza90 napisał:
    co 40 sekund ten piec byłby zasypany i dobry węgiel spychany w prawo do pojemnika na popiół.

A czas podawania ustaw tak, żeby węgiel nie spadał z paleniska póki się nie wypali pierwsze 5cm (dla podajnika tłokowego) i tu strzelam jakieś 3cm paliwa w głąb na palenisku z podajnikiem ślimakowym.
REKLAMA