Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Espace III - licznik/sterownik zamka centralnego

an_undertaker 11 Feb 2019 23:51 3153 11
Altium Designer Computer Controls
    an_undertaker
    Level 11  
    Witam.
    W samochodzie Renault Espace III jakiś czas temu przestał mi działać pilot od zamka centralnego. Pilot nadaje sygnał jednak centralka nie reaguje. Kupiłem drugi licznik z dwoma pilotami i wszystko działa jednak... problemem jest przebieg ponieważ wszedł ten z dawcy niezgodny z książką serwisową oraz „nowy licznik” nie ma aktywowanego komputera pokładowego. Jest kilka rozwiązań które biorę pod uwagę jednak nie wiem jak się zabrać za ten temat.
    Najprostsze rozwiązanie to przełożenie odbiornika pilotów do mojego licznika, jednak pytanie brzmi: Który element to „centralka odbierająca sygnał kluczyka”?
    Który element przechowuje informacje o przebiegu i czy lepiej oddać to do skorygowania czy przelutować ten element?
    Co do komputera pokładowego to zapewne znajdę informację jak DDT2000 go uruchomić
    Renault Espace III - licznik/sterownik zamka centralnego Renault Espace III - licznik/sterownik zamka centralnego Renault Espace III - licznik/sterownik zamka centralnego
  • Altium Designer Computer Controls
    Trawik
    Level 26  
    Przebieg masz w pamięci 93cs56
  • Altium Designer Computer Controls
    an_undertaker
    Level 11  
    Niestety na płycie nie mogę zlokalizować pamięci 93cs56/CS566
    Jedynie kość z logiem Philipsa jest dla mnie ciężka do odczytania
    Jurek220
    Level 30  
    Trawik wrote:
    Przebieg masz w pamięci 93cs56

Tylko ciekawe w którym miejscu się znajduje... :D

Do przełożenia z tym zegarze masz procesor HC908,na jednym z twoich zdjęć jest widoczny.
    Pozdr.
    Trawik
    Level 26  
    Przepraszam nie ten licznik zagalopwalem się 😀
    an_undertaker
    Level 11  
    Jurek220 wrote:

Do przełożenia z tym zegarze masz procesor HC908,na jednym z twoich zdjęć jest widoczny.
    Pozdr.

Obstawiam że masz na myśli ten procesor:

Jeszcze się zastanawiam czy płytka drukowana łączona taśmą nie będzie odpowiedzialna za odbiór sygnału z pilotów. Było by prościej zamienić ten element
    rychubrz
    Level 11  
    I jak doszedłeś który element jest od centralki bo mnie właśnie czeka taka sama wymiana
    an_undertaker
    Level 11  
    Niestety w dalszym ciągu temat którego nie rozwiązałem :(
    an_undertaker
    Level 11  
    olo114 wrote:
    Wszystkie informacje zapisane sa w motoroli

Sterownik zamka również się znajduje w motoroli?
    Mam sprawny licznik jednak nie reaguje na piloty i dawcę z dwoma pilotami w którym różni się przebieg/brak komputera pokładowego/brak obsługi kontrolki check engine

Wiesz może olo czy to wykonalne żeby do mojego licznika jedynie centralkę sterującą zamkiem przerzucić?
    rychubrz
    Level 11  
    Wiadomo już który to procesor od tej centralki zamka bo też szukam u siebie i nie widzę

Dodano po 5 [minuty]:

Mibpiloty działają chce zmienić centralkę bo padly mi linie na liczniku i nie wyświetla mi kilku cyfer

Dodano po 1 [minuty]:

A mam używany licznik sprawny ale bez kluczyków i chce zrobić tak żeby moje zostały