logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV SONY KV-29FX20K FE-1A - Zbyt wysokie napięcie B+ 145V, brak wizji i fonii

walentek 07 Wrz 2005 13:55 2018 7
REKLAMA
  • #1 1798453
    walentek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Przetwornica daje za duże napięcie zamiast 135 v jest 145 V na B+ , wysokie startuje , żarzenie jest ,ekran nie świeci brak fonii . STR w przetwornicy wymieniłem . Nie wiem czy brak wizji i fonii nie jest związany z jakimś zabezpieczeniem w związku ztym wyższym napięciem .co może być przyczyną tego zwiększonego napięcia?
  • REKLAMA
  • #2 1798487
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 415
    Zobacz czy masz tam taki stabilizator SE135N (albo coś takiego) bezpośrednio za diodą B+ będzie...i sprawdź elementy regulacyjne napięcie wyjściowe...tj. transoptor i o ile jest TL431...na jej nogach powinno być 2,5V (ważne). Pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • #3 1812423
    walentek
    Poziom 11  
    w układzie tego tv jest transoptor ET1103 i na wyj nap B+ jest stab. SE135,nawyj stab. jest 26,9 V i to nap jest bezpośrednio na transoptorzena 2 nóżce , na 1 jest 27,5 czyli między nóżkami transoptora jest 1,4V, wymieniłem transoptor oraz stabilizator ,nic się nie zmieniło tylko zamiast 145V teraz jest 146,5 Vna B+ , mierzę elementy wokół ale narazie nic nie znalazłem .
  • #4 1812516
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    witam co na szynie .podstaw profilaktycznie pamiec.czy z pilota wejdze spowrotem w st/by
  • #5 1815251
    walentek
    Poziom 11  
    Witam , sprawdziłemnapięcia na szynie , naSDA jest 1,7 V a na SCL ponad 3V, szyna nie jest obciążona ,stand by działa , przy włączaniu i wyłączniu tv na szynie pokazują się impulsy prostokątne , pamięć nie pdmieniałem bo jest na druku powierzchniowym a nie mam takiej . przy odłączonym tranzystorze WN i podłączonej żarówce B+ jest prawie 150 V co dalej , jeżeli możecie coś podpowiedzieć to bardzo proszę .
  • REKLAMA
  • #6 1815893
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 415
    Jedyne co mi przychodzi do głowy to kineskop do sprawdzenia....bo wiemy jakie ma Sony kineskopy....chodzi mi o to żebyś odłączył PK od kineskopu...bo może cos w niej zwiera i wyłącza się, ;)

Dodano po 2 [minuty]:

Hm przepraszam...mój post wyżej bez sensu...myślałem że chodzi o to że wysokie się włącza i wyłącza :(...jeżeli moderatorzy chcą niech wywalą ją
  • REKLAMA
  • #7 1820378
    walentek
    Poziom 11  
    Witam, jeszcze go nie zrobiłem , brak czasu, pozdrawiam
  • #8 1850687
    walentek
    Poziom 11  
    W końcu go zrobiłem , przez własną niedbałość straciłem tylko czas , otóż nie uwierzycie ale napięcia były dobre tylko mierniki pokazywały nieprawidłowo (uszkodzone 2 szt ) tym co próbowali mi pomóc dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sony KV-29FX20K FE-1A występowało zbyt wysokie napięcie B+ wynoszące około 145-146,5 V zamiast nominalnych 135 V, co skutkowało brakiem wizji i fonii mimo obecnego żarzenia i wysokiego napięcia startowego. Wymieniono tranzystor STR w przetwornicy oraz transoptor ET1103 i stabilizator SE135N, jednak problem nie ustąpił. Sprawdzono napięcia na liniach SDA i SCL magistrali I2C, które wykazywały prawidłowe impulsy, a także stan pamięci, której wymiana była niemożliwa ze względu na montaż powierzchniowy. Sugerowano również sprawdzenie kineskopu i odłączenie elementów ochronnych, jednak ostatecznie okazało się, że mierniki napięcia były uszkodzone i wskazywały błędne wartości. Po użyciu sprawnych mierników napięcia okazały się prawidłowe, co wykluczyło rzeczywisty problem z nadmiernym napięciem B+.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA