logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brzęczenie transformatora MEAN WELL S-25-12 przy użyciu ściemniacza LED

wallXQ 13 Lut 2019 15:48 1701 6
REKLAMA
  • #1 17775210
    wallXQ
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam! Zakupiłem wczoraj transformator MEAN WELL S-25-12 https://www.tme.eu/pl/details/s-25-12/zasilacze-do-wbudowania/mean-well/ oraz białe ledy neutralne lekko ponad metr oraz włącznik/wyłącznik z końcówką do podłączenia do prądu. I wszystko ładnie działa ale stwierdziłem, że ledy za mocno świecą więc dokupiłem ściemniacz dotykowy do profilu led. Coś podobnego do tego http://www.akb-poland.com/sciemniacz-do-profil-led-5-a-60-w-wlacznik.html i transformator brzęczy dosyć głośno między max a minimum. Tzn gdy świeci maksymalnie to jest cicho tak samo jak są przyciemnione na maksa, że świecą bardzo słabo. W czym jest problem? wina transformatora czy ściemniacza?
  • REKLAMA
  • #2 17775251
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17775271
    wallXQ
    Poziom 8  
    Niby zasilacz ten sam ale u mnie nie ma potencjometru? Brzęczenie transformatora MEAN WELL S-25-12 przy użyciu ściemniacza LED Brzęczenie transformatora MEAN WELL S-25-12 przy użyciu ściemniacza LED
  • #4 17775404
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 17775474
    wallXQ
    Poziom 8  
    Kabelki poprawione i skrócone o połowę aby nie wystawały bez izolacji, rozumiem że mam podłączyć kabelek do środkowej "śrubki" i przymocowac do obudowy zasilacza? Tylko w jaki sposób jeżeli dobrze rozumiem. I ma to znaczenie jeżeli podłączenie do prądu nie ma uziemienia? Czy może zwłaszcza wtedy ma znaczenie największe?
  • Pomocny post
    #6 17775506
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 17776038
    wallXQ
    Poziom 8  
    Zmiana zasilacza na mocniejszy oraz użycie podłączenia do prądu z uziemieniem pomogła. Mimo użycia kontaktu z uziemieniem na słabszym dalej brzęczało, na mocniejszym bez uziemienia również brzęczało ale po zastosowaniu uziemienia przestało :).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił zasilacz impulsowy MEAN WELL S-25-12 oraz białe diody LED, a następnie zainstalował ściemniacz dotykowy, co spowodowało głośne brzęczenie transformatora przy regulacji jasności. Odpowiedzi wskazują, że ściemniacz nie jest odpowiedni do zasilaczy impulsowych, a zamiast tego zaleca się regulację jasności za pomocą potencjometru, jeśli jest dostępny. Użytkownik nie znalazł potencjometru, co sugeruje, że ma inny model zasilacza. Po poprawieniu połączeń i zastosowaniu uziemienia, brzęczenie ustąpiło, co potwierdza znaczenie uziemienia dla bezpieczeństwa i stabilności działania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA