logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buczenie zasilacza LED- Mean Well rs-150-12 (150W).

Lukas31 23 Kwi 2014 13:35 11874 8
REKLAMA
  • #1 13535779
    Lukas31
    Poziom 1  
    Mam następujący problem.
    Zamontowałem u siebie oświetlenie LED.
    Zasilacz impulsowy Mean Well rs-150-12 (150W).
    Sterownik rgb 18A.
    oraz 17m taśmy LED RGB SMD 5050 150.
    Problem polega na tym, że podczas ściemniania zasilacz zaczyna buczeć. Im bardziej przyciemniam, tym głośniej buczy.
    Buczenie pojawia się również przy niektórych kolorach.
    Taśmy LED połączone wg schematu, jak w załączniku, spięte w pętlę.
    Czy powodem buczenia może być wygenerowana pętla indukcyjna?
    Może trzeba te taśmy rozdzielić w połowie?
    Dodam, że buczenie znika przy maksymalnym natężeniu światła dla koloru białego.
    Dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • Buczenie zasilacza LED- Mean Well rs-150-12 (150W). Bez__tytu__u.jpg (30.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13740567
    chemik143
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Też tak u siebie miałem. Zasilacz meanwell, regulator do RGB własnej roboty. Dodanie kondensatora 2000uF na wyjściu zasilacza wyeliminowało problem.
  • REKLAMA
  • #3 14359059
    nospa
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam

Proszę o informację jaki na wyjściu podłączyłeś kondensator? Czy nie wzrosło Ci, lub nie spadło napięcie na diody po jego zastosowaniu? Niestety, też mam ten problem z zasilaczem Mean Well i ściemniaczem - im większe ściemnienie tym głośniejsze buczenie...
  • REKLAMA
  • #4 14359082
    chemik143
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Kondensator wpiąłem plusem do plusa, minusem do minusa. Żadnej filozofii. Napięcie nie wzrosło. Tak na marginesie te zasilacze często mają możliwość kalibracji napięcia wyjściowego. Zawsze obniżam je do 11V licząc na zwiększenie żywotności taśm, przy czym różnicy w jasności prawie się nie zauważa.
  • #5 14409087
    nospa
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam

wpiąłem kondensator 2200uF 16v w wyjście zasilacza - plus do plusa, minus do minusa (do wyjść z których zasilane są diody taśmy led) i niestety buczenie nie ustępuje. Może jakiś inny pomysł ktoś ma?
  • REKLAMA
  • #6 15261177
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    Co do buczenia, choć ja to określiłbym jako brzęczenie zasilacza to zauważyłem ten sam przypadek przy MeanWell RS-50-12.
    Niby jest to napięciowy zasilacz na 12V z prądem 0-4.2A, więc w teorii powinien prawidłowo działać na całym zakresie obciążenia.

W praktyce zauważyłem, że brzęczy najgłośniej w trybie idle, potem wraz ze wzrostem obciążenia brzęczenie cichnie, aż w końcu staje się on bezgłośny.
    Bez dokładnych pomiarów, tak na oko to słyszalne dla mnie brzęczenie występuje do ok. 10-15% obciążenia.

Choć miałem zasilacz 15W, który brzęczał również przy obciążeniu 80-90%, więc teoria, że brzęczenie zanika wraz z obciążeniem nie zawsze się sprawdza.

Niestety nie jestem elektronikiem to trudno mi stwierdzić, czy brzęczenie niezależnie od obciążenia albo brzęczenie przy niskim obciążeniu to oznaka niskiej jakości samego zasilacza np. przez użycie tandetnych komponentów i czy można mieć wątpliwości co do "jakości" prądu uzyskanego na wyjściu itp.

Jako laik jeśli zasilacz brzęczy niezależnie od obciążenia to zmieniłbym zasilacz na innej firmy, a produkty "brzęczącej firmy" unikałbym jak ognia.
    Jeśli brzęczy tylko przy niskim obciążeniu to ewentualnie zastosowałbym zasilacz o mniejszej mocy optymalnie dopasowany do maksymalnej mocy ledów np. jeśli mam LED-y o mocy maksymalnej 25W to kupuję zasilacz 30-35W lub następny w szeregu najbliższy tej wartości.
  • #7 15269466
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    Kup inny, lepszej renomy zasilacz.
  • #8 15325293
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    A co konkretnie rozumiesz pod pojęciem lepszej renomy, możesz podać konkretne przykłady?

Ponoć MeanWell to dobra marka, a w jednej hurtowni to mi nawet polecali właśnie serię RS twierdząc, że jest najmniej zawodna, bo kiedyś mieli inne marki zasilaczy w ofercie ale niby nie sprawdziły się.

Też wydawało mi się, że MeanWell to dobra marka, do czasu, aż zauważyłem, że wspomniany MeanWell RS-50-12 brzęczy przy małym obciążeniu.
  • #9 15364593
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Ocena: 274
    Lukas31 Brzęczenie spowodowane jest nakładaniem się modulacji ze sterownika na częstotliwość pracy przetwornicy oraz przy mniejszym obciążeniu nie załączanie się klucza w przetwornicy w każdym cyklu.
    Czy przy całkowicie odłączonych LED-ach zasilacz także buczy?
    Masz może oscyloskop lub miernik TrueRMS?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z buczeniem zasilacza impulsowego Mean Well RS-150-12 (150W) podczas ściemniania oświetlenia LED RGB. Buczenie nasila się przy niższym natężeniu światła i przy niektórych kolorach, a znika przy maksymalnym natężeniu białego światła. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym dodanie kondensatora (2000uF lub 2200uF) na wyjściu zasilacza, co w niektórych przypadkach pomogło, ale nie dla wszystkich. Inni użytkownicy zauważają, że brzęczenie może być związane z niską jakością komponentów zasilacza lub z modulacją sygnału ze sterownika. Pojawiają się również sugestie dotyczące zakupu zasilacza lepszej jakości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA