logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sterowanie przekaźnikiem WAGO 788-354 z centrali OPTIMA

viallos 13 Lut 2019 19:19 975 7
  • #1 17775774
    viallos
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Podłączyłem przekaźnik WAGO 788-354 pod jedno z wyjść centrali (GND centrali z A2- przekażnika oraz O3 centrali z A1+ przekaźnika) i w sumie nie zdziwiłem się że po włączeniu wyjścia O3 w centrali przekażnik się nie załączył. Jak rozumiem napięcie sterujące z centrali jest 12V , a ten przekaźnik potrzebuję 24V.

Tak się składa że mam w swoim "domowym laboratorium" zasilacz MeanWell MDR-60-24 (24VDC) i mógłbym go wykorzystać jednak wciąż do końca nie wiem jak to zrobić ponieważ:

1. Wyjście O3 skonfigurowane domyślnie jako NO - stan wyłączony (zielony) - różnica potencjałów pomiędzy GND a O3 wynosi: 12V
    2. Połączyłem masy zasilacza i centrali (-V zasilacza z jednym z wyjść GND w centrali)
    3. Połączyłem zasilanie z zasilacza (+V) do styku (A1+) przekaźnika
    4. Podłączyłem wyjście O3 z centrali do drugiego styku przekaźnika (A2-)

Co się dzieje (i w sumie jest to dla mnie jak najbardziej logiczne przy takim połączeniu) ...

Na styku (A1+) przekaźnika mam 24V z zasilacza, na styku (A2-) mam 12V z centrali .. co powoduje że różnica potencjałów między stykami ok. 12V i dioda na przekaźniku lekko się świeci - przekaźnik nie podaje napięcia 230V. (Jest lepiej niż przy pierwszej próbie podłączenia bez zewnętrznego zasilacza)

Włączam wyjście O3 w centrali i w tym momencie różnica potencjałów na stykach zmienia się na 24V i dioda na przekaźniku mocno się świeci - przekaźnik podaje napięcie 230V. (Jest dobrze)

Gdy wyłączam wyjście O3 w centrali to różnica potencjałów pomiędzy stykami spada do ok.12V (a w rzeczywistości do około 10V) dioda znowu przygasa ... ale przekaźnik wciąż podaje napięcie 230V. (To mi się nie podoba ale może po kolejnym kliknięciu zgaśnie ....)

Kolejne włączanie/wyłączanie wyjścia O3 już nie zmienia stanu wyjścia 230V przekaźnika - dioda na nim tylko świeci mocniej bądź słabiej ale przekaźnik ma wciąż styki wyjściowe zwarte. (Nie o to mi chodziło)

Dodam że przekaźnik działa ok gdy na styk (A2-) podam (-V) z zasilacza.
    Wygląda na to że przekaźnik reaguje na różnicę potencjałów w wysokości 24V a na 12 V już nie bardzo.

Wobec tego pytanie czy to dobrze połączyłem i ustawiłem wyjścia w centrali ... czy ten przekaźnik jednak się do tego nie nadaje.
  • Pomocny post
    #2 17775846
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1230
    Przekaźniki mają taką właściwość, że włączają się i wyłączają przy różnych napięciach. Przykład: Twój przekaźnik będzie potrzebował do włączenia napięcia 18V, ale będzie się wyłączał dopiero przy spadku napięcia poniżej 10V.
    Zamiast kombinować z dodatkowym zasilaczem i odejmowaniem napięć z dwóch źródeł, zastosuj przekaźnik na 12V.
  • Pomocny post
    #3 17775851
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 17776827
    viallos
    Poziom 10  
    Już tłumaczę dlaczego przekaźniki Wago 24V .... ponieważ docelowo chciałbym się uzbroić w PLC WAGO i tym sterować inteligencją w domu ... niemniej na start, OPTIMA wydaje się wystarczająca do realizacji podstawowych funkcji sterowania oświetlenia/bramą itp.

Ewentualne przejście z OPTIMY na PLC WAGO ograniczyłoby się do delikatnego przepięcia przewodów sterujących.

Gdy jednak pójdę w przekaźniki 12V to po pierwsze dodatkowe koszta a po drugie przejście na PLC WAGO oddali się jeszcze dalej bo za dużo roboty itp...

Cytat:
    Podłączasz zewnętrzny zasilacz do wyjścia centrali?

Chyba nie bardzo rozumiem pytanie. Tak jak to opisałem ... połączyłem masy zasilacza i centrali (-V zasilacza z jednym z wyjść GND w centrali).
  • Pomocny post
    #5 17776862
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1230
    Czy w tym WAGO możesz wyjąć przekaźnik z podstawki i włożyć w to miejsce inny na 12V?
    Jeśli nie, to kup przekaźniki z podstawkami innej firmy, w których będziesz mógł wymieniać przekaźniki na inne napięcia.
  • #7 17776901
    viallos
    Poziom 10  
    Ze strony Ropama dostałem informację że można to też zrealizować przy pomocy takiego schematu (to są chyba diody prostownicze .... o ile dobrze to rozczytałem).

Sterowanie przekaźnikiem WAGO 788-354 z centrali OPTIMA

Pomysł wymiany przekaźnika w podstawce jest bardzo dobrym pomysłem. :D i chyba możliwym do zrealizowania aczkolwiek podobnym niejako do zakupu tych przekaźników które promuje Ropam RM85 12V 1P.
    Niemniej otworzyło mi oczy że ewentualna przesiadka nie musiałaby być bardzo pracochłonna :-)

edit: ropam ... chwilkę się spóźniłem . Dzięki również :-)

Dzięki
  • #8 17801281
    viallos
    Poziom 10  
    PRZEKAŹNIK MINIATUROWY 1P 12V DC PCB RM85-2011-35-1012 RELPOL podmieniony w podstawce WAGO załatwił temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik podłączył przekaźnik WAGO 788-354 do centrali OPTIMA, jednak przekaźnik nie zadziałał z powodu różnicy napięcia (12V z centrali vs 24V wymagane przez przekaźnik). Zasugerowano, aby zamiast stosować dodatkowy zasilacz, użyć przekaźnika 12V, co uprościłoby połączenia. Użytkownik rozważał również wymianę przekaźnika na model 12V, co mogłoby ułatwić przyszłą integrację z PLC WAGO. Ostatecznie, po podmianie przekaźnika na model 12V RM85-2011-35-1012 RELPOL, problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA