logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] LG 39LB5610 - Czy zasilacz LED działa bez obciążenia LEDami?

loloslol 14 Lut 2019 00:45 2199 12
REKLAMA
  • #1 17776632
    loloslol
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,
    Mam pytanie dotyczące braku podświetlania matrycy w LG 39LB5610. Po podłączeniu zasilania na ułamek sekundy pojawia się podświetlanie po czym gaśnie. Zasilacz w tym modelu to EAX65423701 (1.9). Napięcia na złączu do płyty głównej są prawidłowe, natomiast na złączu zasilającym LEDy po podaniu zasilania pojawia się na chwile napięcie i zanika. Po wypięciu z zasilacza wtyczki zasilającej LEDy dokładnie tak samo - czyli na chwilę pojawia się napięcie i zanika. Pytanie - czy bez obciążenia LEDami - po wypięciu wtyczki na złączu powinno być napięcie, czy też potrzebne jest obciążenie LEDami żeby układ zasilający działał poprawnie?

Krzysiek
  • REKLAMA
  • #2 17776834
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1629
    Na temat tego modelu opcja szukaj - Fraza: 39LB5610 - Znaleziono 86 wyników i prawie wszystkie o podświetleniu.
  • REKLAMA
  • #3 17776859
    loloslol
    Poziom 11  
    Witam,
    Przeczytałem, nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, dlatego zadałem.

pozdrawiam
  • #4 17776869
    GanCegall
    Poziom 38  
    loloslol napisał:
    Przeczytałem, nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, dlatego zadałem.

Ok, więc odpowiedź brzmi - tak.
  • REKLAMA
  • #5 17776893
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 757
    "loloslol" To może Ja pomogę, nie tak dawno miałem do naprawy 2x TV Philips ,LG (nie pamiętam dokładnie modelu), dokładnie taki sam objaw jak napisałeś. Po włączeniu TV podświetlanie mignie, lecz jak poświecisz mocnym światłem w ekran, może być latarka to treść powinna być wyświetlona. Więc tak, po rozkręceniu okazało się, że w TV Philips listwy łączące taśmy LED były na wsuwkę więc jedno gniazdo było wypalone. Wystarczyło polutować na ostro styki i sprawa załatwiona. Natomiast podczas diagnozy TV LG powodem była przerwa na jednej diodzie LED. Po dokładnym obejrzeniu LED-ów profilaktycznie wymieniłem jeszcze 5 sztuk, mimo że świeciły to pod lupą okazało się ,że mają czarne plamki. Jedna dioda LED to tak na prawdę dwie diody w jednym z czego jedna wewnątrz była już uszkodzona. U Ciebie mogą być takie diody : Dioda LED SMD 3535 6V 2W
    do matrycy TV 3535 6V 2W LG Innotek, lub takie: Dioda LED SMD do matrycy TV 2835 3V 1W Zimna. Jak będziesz miał jakieś pytania to śmiało, chętnie odpowiem.

P.S. Uważaj podczas demontażu matrycy LCD, Ja w swojej karierze naprawiłem parenaście takich podświetleń. Raz miałem taki przypadek, że TV naprawiony, wszystko działa, aż miło i podczas składania ramka zewnętrzna ekranu krzywo mi weszła i ukruszyła matrycę. Więc musiałem dołożyć do interesu :-).
  • #6 17777008
    loloslol
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuję tomtim123 za informacje, tak jak sugerujesz dostanę się do taśm i sprawdzę złącza oraz ledy, ale niepokoi mnie brak napięcia z zasilacza w stanie, gdy podświetlenie jest odłączone, niektóre przetwornice potrzbują konkretnego obciążenia żeby działać, natomiast nie wiem jak ma być prawidłowo w tym przypadku.

Pozdrawiam
    Krzysiek

Dodano po 8 [minuty]:

Dzięki GanCegall za odpowiedź, jakbyś mógł jeszcze doprecyzować, czy "tak" dotyczy pierwszej części pytania czy drugiej?

Pozdrawiam
    Krzysiek
  • #7 17778128
    tomtim123
    Poziom 37  
    loloslol napisał:
    Bardzo dziękuję tomtim123 za informacje, tak jak sugerujesz dostanę się do taśm i sprawdzę złącza oraz ledy, ale niepokoi mnie brak napięcia z zasilacza w stanie, gdy podświetlenie jest odłączone, niektóre przetwornice potrzebują konkretnego obciążenia żeby działać, natomiast nie wiem jak ma być prawidłowo w tym przypadku.

Jeśli dobrze rozumiem, to chodzi o braku napięcia przetwornicy invertera na wyjściu LED? Przetwornica invertera podczas włączenia TV podaje napięcie na LED-y i jeśli jest coś nie tak przerwa lub zwarcie, to natychmiast odłącza zasilanie od taśm LED. Więc brak napięcia na wyjściu jest normalnym objawem, bo dzieje się to w ułamku sekundy. Na początek jak się dostaniesz do taśm LED, to porozłączaj wtyczki od poszczególnych taśm i musisz posprawdzać pojedynczo każdą z taśm najlepiej zasilaczem regulowanym. Diody w taśmach są połączone szeregowo. Można też sprawdzać pojedynczo diody LED miernikiem na teście diod , tylko należy za każda diodą oskrobać białą solder maskę. I poszczególne diody powinny mieć taki sam parametr przewodzenia. Mam nadzieje , że wiesz o co chodzi. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 17778144
    GanCegall
    Poziom 38  
    tomtim123 napisał:
    Przetwornica invertera podczas włączenia TV podaje napięcie na LED-y i jeśli jest coś nie tak przerwa lub zwarcie, to natychmiast odłącza zasilanie od taśm LED. Więc brak napięcia na wyjściu jest normalnym objawem, bo dzieje się to w ułamku sekundy.

Dokładnie tak, no może poza tym "inverterem", może po prostu "led driver"?
  • #9 17778166
    tomtim123
    Poziom 37  
    GanCegall napisał:
    Dokładnie tak, no może poza tym "inverterem", może po prostu "led driver"?

To taka pozostałość ze starych czasów inverterów od świetlówek, wybacz . :-)
  • #10 17778216
    loloslol
    Poziom 11  
    Żeby uściślić - oczywiście chodzi o napięcie zasilające podświetlenie LED. Wszystkie pozostałe napięcia z modułu zasilającego są prawidłowe. Jestem świadom iż pod wpływem zbyt dużego obciążenia przetwornica się wyłączy i w moim przypadku również tak może być, ale zastanawiające jest, że gdy całkowicie odłączę od modułu zasilającego złączkę na podświetlanie, zachowanie jest takie samo - czyli na ułamek sekundy pojawia się napięcie po czym spada do zera - w stanie jałowym, bez obciążenia podświetlaniem. Może to wskazywać na uszkodzenie w module zasilającym a nie w samym podświetlaniu.
    Jeszcze jedna obserwacja - gdy na ułamek sekundy matryca się podświetla znaczek LG "latający" po ekranie wydaje się podświetlony idealnie - jak również tło, które z absolutnej czerni lekko się wyszarza również wydaje się być podświetlone regularnie, co teoretycznie sugeruje, że samo podświetlanie jest w porządku. Z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że soczewki na diodach pięknie rozpraszają światło i trudno pewnie w tak krótkim czasie dostrzec nierównomierność podświetlenia, poza tym wiem, że wystarczy jedna uszkodzona dioda żeby całe podświetlenie nie działało.
    Co do sprawdzenia diod - bez problemu dam radę, natomiast bardziej by mnie interesowało czy na tym złączu do LEDów powinno być napięcie w stanie jałowym, czy też nie powinno być.
  • #11 17778261
    tomtim123
    Poziom 37  
    Jeśli masz odpiętą taśmę LED to nie ma prawa być napięcia na wyjściu. Posprawdzaj pojedynczo LED-y , ja bym tu w pierwszej kolejności szukał problemu. Nie wykluczam , że w twoim przypadku jest uszkodzony led driver, lecz to się zdarza dosyć rzadko.
  • #12 17778263
    GanCegall
    Poziom 38  
    loloslol napisał:
    bardziej by mnie interesowało czy na tym złączu do LEDów powinno być napięcie w stanie jałowym, czy też nie powinno być.

Kolego załamka, czytasz cos wogóle? Przecież kolega juz to wyjaśnił:
    tomtim123 napisał:
    Przetwornica invertera podczas włączenia TV podaje napięcie na LED-y i jeśli jest coś nie tak przerwa lub zwarcie, to natychmiast odłącza zasilanie od taśm LED. Więc brak napięcia na wyjściu jest normalnym objawem, bo dzieje się to w ułamku sekundy
  • #13 17778380
    loloslol
    Poziom 11  
    GanCegall napisał:
    loloslol napisał:
    bardziej by mnie interesowało czy na tym złączu do LEDów powinno być napięcie w stanie jałowym, czy też nie powinno być.

Kolego załamka, czytasz cos wogóle? Przecież kolega juz to wyjaśnił:
    tomtim123 napisał:
    Przetwornica invertera podczas włączenia TV podaje napięcie na LED-y i jeśli jest coś nie tak przerwa lub zwarcie, to natychmiast odłącza zasilanie od taśm LED. Więc brak napięcia na wyjściu jest normalnym objawem, bo dzieje się to w ułamku sekundy

Kolego - a Ty czytasz coś - czy nie czytasz? - kolega tomtim123 wyjaśnił co się dzieje w sytuacji gdy podświetlanie jest podłączone do modułu zasilającego - a co się dzieje jak nie jest?

Dodano po 10 [godziny] 54 [minuty]:

tomtim123 napisał:
    Jeśli masz odpiętą taśmę LED to nie ma prawa być napięcia na wyjściu. Posprawdzaj pojedynczo LED-y , ja bym tu w pierwszej kolejności szukał problemu. Nie wykluczam , że w twoim przypadku jest uszkodzony led driver, lecz to się zdarza dosyć rzadko.

Dzięki tomtim123, to jest dla mnie kluczowa informacja, ale dziękuję również za wszystkie inne.

pozdrawiam
    Krzxysiek

Dodano po 13 [godziny] 25 [minuty]:

Witam ponownie,
    Dostałem się do podświetlania - są 4 paski po 8 diod. Złącza wyglądają idealnie - nie ma żadnych oznak nadpalenia czy też niestyku. Zmierzyłem poszczególne diody tak jak podpowiedziałeś tomtim123. 10 szt ewidentnie jest uwalonych - przeważnie zwarcia. Podłączyłem również zasilanie i metodą obserwacji które błyskają przy podaniu napięcia potwierdziły się pomiary - 10szt nie błyska - na każdej taśmie po 2-3 diody. Reasumując podświetlenie do wymiany.

pozdrawiam
    Krzysiek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem podświetlenia matrycy w telewizorze LG 39LB5610, gdzie po podłączeniu zasilania podświetlenie LED miga na chwilę, a następnie gaśnie. Zasilacz EAX65423701 (1.9) wydaje się działać poprawnie, jednak brak napięcia na złączu LED po odłączeniu obciążenia budzi wątpliwości. Uczestnicy dyskusji sugerują, że brak napięcia na wyjściu zasilacza LED w stanie jałowym jest normalny, a problem może leżeć w uszkodzeniu diod LED. Po dalszej diagnostyce użytkownik odkrył, że 10 diod LED jest uszkodzonych, co potwierdziło konieczność wymiany podświetlenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA