logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schnaider TV-17.1 - jak naprawić beczkowaty obraz po resecie ustawień?

Billy Corgan 07 Wrz 2005 16:05 1442 6
REKLAMA
  • #1 1798805
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam,
    męczę się z w-w odbiornikiem. Klient wcisnął sobie reset w menu i w jakiś sposób rozpierniczył cały obraz.
    Jest całkowicie beczkowaty, tak jakby patrzeć przez wklęsłą soczewkę.

Wszedłem w tryb serwisowy, powpisywałem domyślne NVM od producenta, próbowałem zmieniać wszystkie opcje regulacji obrazu ale za nic nie mogę zlikwidować 'beczkowatości'.

Proszę pomocy, może to nie kwestia regulacji tylko wymiany jakiejś części?
  • REKLAMA
  • #2 1799026
    jagrx
    Poziom 21  
    Ocena: 50
    Moze poszedl jakis C/A w ukladzie regulacji wtedy wstaw potencjometr i wyreguluj poduszke
  • REKLAMA
  • #3 1800025
    DIGITAL-PRO
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    Witam
    Na początek sprawdż jaki typ kineskopu jest ustawiony w service,nie montuj żadnych potencjometrów,to nie jest rozwiązanie,sprawdz napięcia na korekcji.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1800319
    metal60
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    walczylem kiedys z tym tematem,jest to bardzo pracochlonne (czasowo)ale da sie zrobic.
    nie masz innego wyjscia,tylko service mode.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1800336
    bbary
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    W bazie wsadów pamięci na pewno znajdziesz pasujący do Twojego TV17,wyciągnij eeprom i zaprogramuj np.JDM-em...no chyba ,że masz cierpliwość i wolisz serwis mode :).
    pozdr.
  • #6 1980802
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    bbary napisał:
    W bazie wsadów pamięci na pewno znajdziesz pasujący do Twojego TV17,wyciągnij eeprom i zaprogramuj np.JDM-em...no chyba ,że masz cierpliwość i wolisz serwis mode :).
    pozdr.

No tak, tylko jak pisałem w 1 poście - ustawienie prawidłowych wartości w service mode nie eliminuje efektu beczkowatości. Więc zapewne idzie o jaką część do wymiany. Tylko nie wiem od czego zacząć. [pewnie od pomierzenia napięć ;) ]
  • #7 1981286
    elexor
    Poziom 24  
    Ocena: 90
    Wymień kon. KMP zwązane z korekcją, jak 22n i 4u7.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odbiornika Schnaider TV-17.1, w którym po resecie ustawień obraz stał się beczkowaty, przypominający widok przez wklęsłą soczewkę. Próby korekty w trybie serwisowym oraz przywrócenie domyślnych wartości NVM nie usunęły zniekształcenia. Wskazano, że problem może nie leżeć wyłącznie w regulacjach, lecz w uszkodzeniu elementów elektronicznych odpowiedzialnych za korekcję obrazu. Zalecane jest sprawdzenie typu kineskopu ustawionego w serwisie oraz pomiar napięć na układzie korekcji. Sugerowano wymianę kondensatorów KMP związanych z korekcją, np. o pojemnościach 22nF i 4,7µF. Alternatywnie można zaprogramować pamięć EEPROM odpowiednim wsadem lub kontynuować regulacje w trybie serwisowym, choć jest to czasochłonne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA