logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schneider TV 17.1 - Brak obrazu po naprawie ścieżki IC 201, co dalej?

tedes 20 Sie 2006 21:23 1836 14
REKLAMA
  • #1 2935395
    tedes
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    odbiornik trafił do naprawy z powodu że przy włączaniu pilotem z czuwania nie włączał się obraz natomiast fonia oraz zmiany programów działały prawidłowo, po dokładniejszym sprawdzeniu okazało się że odbiornik wyłączany pilotem faktycznie nie całkiem się wyłączał gdyż nie wyłączało się 5 voltów na IC 201 z powodu pęknięcia cieniutkiej ścieżki doprowadzającej impuls on/off z procesora po zlutowaniu ścieżki odbiornik dzialał prawidłowo trafo było wymieniane wcześniej brak jakichkolwiek przebić WN po dokładnym sprawdzeniu odbiornik działał całkiem poprawnie przez 2 tygodnie po czym spowrotem trafił do naprawy z powodu braku obrazu po włączeniu z tym że za pierwszym razem gdy była pęknięta ścieżka obraz pojawiał się po włączeniu włącznikiem sieciowym a obecnie odbiornik załącza się i wyłącza z pilota prawidłowo a obraz się nie pojawia nasuwa to na myśl że usterka ta jest w jakiś sposób związana z poprzednią usterką z tym że usterka poprzednia została definitywnie naprawiona bo była to tylko pęknięta ścieżka zostały sprawdzone wszystkie napięcia impulsy HV pomieżone i sprawdzone z innym działającym odbiornikiem wykonałem test magistrali - jest poprawny podstawione zostały feature box 100 hz eeprom, ram oraz płytka kineskopowa nie wiem co dalej czyżby procesor?? chociaż przy obsłudze pilotem - przełączanie programów głośniej ciszej dziala prawidłowo lecz brak jakiegokolwiek OSD uniemożliwia szersze sprawdzenie jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2935418
    maniek475
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    witam.

A żarzenie jest??
    Podkręć G2 i zobacz co sie pojawi na kineskopie .

pozdrawiam maniek475
  • #3 2935454
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    a co ze sterowaniem H?, wysokie się pojawia? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2935739
    tedes
    Poziom 14  
    żarzenie jest g2 jest wysokie napięcie jest przy podkręceniu g2 powroty lini tak podstawowe parametry zostały dokładnie sprawdzone.
  • #5 2935766
    maniek475
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    witam.

Teraz jeszcze pomierz czy jest 200V na wzmacniacze wizji i czy jest 12V.

pozdrawiam maniek475
  • #6 2935876
    tedes
    Poziom 14  
    100 % jest
  • #7 2936166
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Podaj wszystkie napięcia na elektrodach kineskopu.

Remeknapr
  • #8 2937004
    tedes
    Poziom 14  
    R.G.B. 193 volty G1 0,44 volta żarzenie 3,6 volta G2 przy podkręcaniu na granicy pojawianiu się powrotów ok. 600 voltów. kineskop oraz płytka kineskopowa jest poza wszelkim podejżeniem gdyż pod nią podłączałem 2 płyte na chodzie. Myślę że trzeba by się skupić na tym co powodowało identyczny efekt braku obrazu 2 tygodnie wcześniej, z tego co wywnioskowałem w tedy wynikało, że włączając telewizor włącznikiem sieciowym uruchamiał się normalnie i działał, przy wyłączeniu pilotem odbiornik na ekranie normalnie tak jak powinien zwężał się i znikał lecz przez to że przez pękniętą ścieżkę IC 201 nie wyłączał 5 voltów układ odchylania pionowego i wysokie napięcie pracowało dalej co było słychać przykładając ucho do tylnej obudowy na co klijęt nie zwracał uwagi. Efektem doskwierającym dla klijęta było to że jak uruchamiał odbiornik pilotem z czuwania dźwięk włączał się a obraz nie, za nim znalazłem pękniętą scieżkę zastanawiałem się co powoduje brak obrazu i wywnioskowałem że może być to reset bloku 100 Hz nie posiadam schematu tv 17 na schemacie tv 9 wynika że reset to nóżka 19 procesora więc sprawdziłem napięcie reset obecnie i po włączeniu osiąga 3,9 volta porównałem je ze sprawnie działającym odbiornikiem w którym było takie samo myślę że nie pojawianie się obecnie obrazu gdzie wszystkie napięcia i parametry są idealnie takie same jak w sprawnym odbiorniku spowodowane może być jakimś nie dokładnym resetem gdyż wygląda na to że odbiornik startując robi wszystko poprawnie lecz nie otwiera się powolne rozszerzanie obrazu zaprogramowane chyba w bloku 100 Hz ale płytkę 100 Hz podstawiałem z innego sprawnego tv i odwrotnie tą do innego więc jest sprawna no i dalej jestem w punkcie wyjścia.[/img]
  • REKLAMA
  • #9 2937364
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    > R.G.B. 193 volty

Za dużo. Może to świadczyć o braku wysterowania wzmacniacza wizji.
    Pojedź oscyloskopem za sygnałem i znajdziesz gdzie ginie.

Remeknapr
  • #10 2939241
    tedes
    Poziom 14  
    Jak wiadomo w tym typie sterowanie RGB wychodzi prosto z płytki 100 Hz którą jak juz opisywałem podstawiałem sprawną. Wszystkie impulsy dochodzące do wszystkich wyprowadzeń płytki 100 Hz pomierzyłem dokładnie oscyloskopem i są one identyczne jak w takim samym sprawnym odbiorniku który miałem do dyspozycji, z tego wynika że istnieje jakaś naprawde niesamowicie trudna do wybadania sprzeczność być może w bitach SDA które wysyła przecież procesor po każdym włączeniu a któryś z układow wizji nie identyfikuje ich prawidłowo, test magistrali testerem wykazał poprawność identyfikacji wszystkich adresów jeśli ktoś się natknął na podobny probolem może by coś podpowiedział.
    Pozdrawiam!
  • #11 2939544
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Juz na procesorze nie masz RGB czy ginie gdzieś dalej?
    Może coś z blankingiem? Brak synchro H V dla procka?
    Czy te dwa tv były identyczne - inne opcje są dla różnych kineskopów w pamięci.
    Co z RAM?
    Tu masz schemat, biuletyn, wsad itp. wpisz TV17.1

http://eserviceinfo.com/
  • REKLAMA
  • #12 2939591
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2944221
    tedes
    Poziom 14  
    Obcy7 you are the best obraz normalnie się pojawił sprawdziłem dokładnie układ safety złożony z tranzystorów od Q301 do Q304 oraz napięcia dochodzące nie znalazłem żadnej usterki z kolektora tranzystora Q303 wychodzi napięcie 6 voltów i przez opór 4,7 k idzie do modułu 100 Hz w momęcie dołączania odłączonej nóżki spada do 4,5 volta i obraz znika. nie wiem czy zakończyć na tym etapie naprawę.
  • #14 2945678
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Zakończysz naprawę, jak wszystko będzie połączone i będzie działać. Narazie zbliżyłes się tylko do uszkodzonego elementu.
    W układzie, który podałeś musi być coś uszkodzone, np. C308, C309. Może któraś dioda, może tranztstor, choć na mierniku niby dobre.
  • #15 2951476
    tedes
    Poziom 14  
    kondensatory c 308 i c 309 podstawiłem tranzystory i diody powierzchniowe też, sprawdziłem tez opory nie dało to efektu musiałem sprzęt wydać gdyż klijęt strasznie się pieklił że za długo to trwa. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Odbiornik telewizyjny Schneider TV 17.1 miał problem z brakiem obrazu po naprawie pękniętej ścieżki na układzie IC 201, która odpowiadała za impuls on/off i zasilanie 5V. Po naprawie ścieżki odbiornik działał poprawnie przez dwa tygodnie, następnie ponownie pojawił się brak obrazu mimo prawidłowego włączania i wyłączania pilotem oraz obecności dźwięku i zmian programów. Sprawdzono podstawowe parametry: żarzenie kineskopu, napięcie G2, wysokie napięcie, napięcia 200V i 12V na wzmacniaczach wizji, które były prawidłowe. Pomiar napięć na elektrodach kineskopu wykazał wartości: R.G.B. 193V, G1 0,44V, żarzenie 3,6V, G2 do 600V przy podkręcaniu. Kineskop i płytka kineskopowa zostały wykluczone jako źródło usterki, także podstawiona była sprawna płytka 100 Hz. Oscyloskopowe pomiary sygnałów sterujących RGB i magistrali SDA wykazały poprawność, jednak podejrzewano problem z identyfikacją sygnałów przez układy wizji. Zwrócono uwagę na układ safety (tranzystory Q301-Q304) i napięcie na nóżce SAFETY modułu 100 Hz, gdzie odłączenie nóżki powodowało zanik obrazu. Pomimo wymiany kondensatorów C308, C309, tranzystorów i diod powierzchniowych oraz sprawdzenia rezystorów, problem nie został rozwiązany. Naprawa została przerwana ze względu na presję klienta.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA