logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Moc i jakość sygnału dobra a obrazu i dźwięku w TV brak

latosek67 14 Lut 2019 21:04 1812 11
  • #1 17778383
    latosek67
    Poziom 10  
    Ocena: 24
    witam

Zamontowałem multiswitch i podłączyłem pod niego 3 gniazda RTV SAT. Pod każde z nich po kolei zacząłem podłączać ten sam dekoder HD 5500 i telewizor połączony z dekoderem poprzez kabel HDMI.

Pierwsze gniazdo - dekoder pokazuje 89% mocy sygnału i 80% jakości, obraz i dźwięk prawidłowy
    Drugie gniazdo - dekoder pokazuje 89% mocy sygnału i 80% jakości, obraz i dźwięk prawidłowy
    Trzecie gniazdo - dekoder pokazuje 89% mocy sygnału i 80% jakości, widzę EPG na każdym kanale, natomiast nie mam obrazu i dźwięku,

Czy winny może być kabel antenowy?
    Czy to możliwe żeby dekoder pokazywał pełną moc sygnału w tej sytuacji?

temat był poruszany przez kogoś innego dwa lata temu, ale nie znalazłem tam odpowiedzi.
    pozdrawiam
  • #2 17778591
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ocena: 231
    To rozgałęźnik czy "multiswitch"? Multiswitch to urządzenie do podłączenia anteny sat +konwerter, sumowania z sygnałem DVB-T i rozprowadzenia do gniazd końcowych zsumowanego sygnału RTV/SAT.
  • #3 17778642
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1030
    latosek67 napisał:
    multiswitch

Jaki?
    latosek67 napisał:
    3 gniazda RTV SAT

Jakie?
    latosek67 napisał:
    dekoder HD 5500
    latosek67 napisał:
    dekoder pokazuje 89% mocy sygnału i 80% jakości

Dekodery tej serii nie pokazują jakości 80%, tylko skokowo 50-66-83-100%, co kolejno odpowiada MER 12-13-14-15dB.
    latosek67 napisał:
    dekoder pokazuje 89% mocy sygnału i 80% jakości, widzę EPG na każdym kanale, natomiast nie mam obrazu i dźwięku

Na wszystkich kanałach?
    latosek67 napisał:
    ten sam dekoder HD 5500 i telewizor połączony z dekoderem poprzez kabel HDMI

Do wszystkich gniazd podłączasz ten sam zestaw (dekoder + TV) tym samym kablem HDMI?
    Wyświetlanie OSD i brak obrazu, przy prawidłowym sygnale to najczęściej problem z protokołem HDCP -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3460622.html
  • #4 17779013
    latosek67
    Poziom 10  
    Zastosowałem:

multiswitch 5/8 Opticum Golden Line

konwerter Quatro Black Premium firmy Inverto

gniazdo RTV-SAT końcowe o współczynniku tłumienia 1,5-2 dB (firma OSPEL seria Impresja)

faktycznie dekoder pokazuje jakość sygnału na poziomie 83%. Nie sprawdzałem tego na każdym kanale.

Zawsze podłączałem ten sam zestaw (dekoder + TV) tym samym kablem HDMI.

Na temat protokołu HDCP zaraz poczytam, chociaż nigdy o nim nie słyszałem.

Dodano po 28 [minuty]:

witam

Poczytałem zawartość wskazanego linku - koledze, który opisywał swój problem pomogła wymiana kabla HDMI. W moim przypadku sądze, iż nie pomoże, bo w dwóch miejscach TV działa bez zarzutu. Ale oczywiście sprawdzę z innym kablem HDMI.

Co do protokołu HDCP to mam wątpliwości, bo Kolega orzech_u 10 maja 2018 napisał:

Faktycznie chodziło o HDCP. Pomogła wymiana kabla HDMI

pozdrawiam
  • #5 17779057
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Czy kolega sprawdził sygnał na innych wyjściach z multiswitcha? Czy niewykorzystane wyjścia końcowe są zakończone rezystorem? MS to wrażliwe urządzenie. Brak obciążenia na "pustych" wyjściach końcowych powoduje niedopasowanie impedancyjne co skutkuje znacznym pogorszeniem parametru VSWR (współczynnik fali stojącej). Gorszy parametr VSWR wskazuje na większe zaszumienie fazowe sygnału co w konsekwencji pokazuje rozmycie punktów konstelacji i odzwierciedla się bezpośrednio we współczynniku MER, istotnym dla sygnałów cyfrowych.
  • #6 17779556
    latosek67
    Poziom 10  
    sprawdziłem sygnał na jeszcze dwóch wyjściach, ale było bez zmian, więc na pozostałych wolnych nie sprawdzałem.
    Nie wykorzystane wyjścia nie są zakończone rezystorem .
    Czy można zastosować te z linku (poniżej), czy też zwykłą F-kę z podłączonym rezystorem 75 Ω?

https://dvbsklep.pl/pl/p/Rezystor-obciazeniowy-75-Om-wtyk-F/447

Powiem (a raczej napiszę) szczerze, że tekst od VSWR jest dla mnie czarną magią. Dziękuję za tą informację.

pozdrawiam
  • #7 17779676
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Do zakończeń w multiswitchach raczej zastosowałbym taki rezystor obciążeniowy ale z blokadą napięcia - czyli F-75 Ω DC.
  • #8 17785764
    latosek67
    Poziom 10  
    Czytałem na innych postach, ze „gubienie” programów TV a nawet radiowych (w moim przypadku radiowe tez „zginęły”) to bardzo częsta przypadłość multiswitcha. Pomaga głównie kontakt z infolinia Polsatu i działanie po ich stronie. Spróbuje jutro skontaktować się z nimi. Jeżeli to nic nie da to likwiduje multiswitcha, wstawiam beczki i wymieniam konwerter
  • #9 17785839
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Multiswitche to dobre urządzenia - jeśli są dobre oczywiście. Sprawdzają się w instalacjach małych ale również w kaskadach obsługujących kilkadziesiąt i więcej mieszkań.
    To dobry wybór ale aby instalacja działała poprawnie musi być zbilansowana. No i jakość użytych elementów dobra jak i samych multiswitchy.
    Wybór należy do Ciebie,
  • #10 17786254
    latosek67
    Poziom 10  
    Kupując multiswitch firmy Opticum posiłkowałem się opiniami w necie. Praktycznie do każdego modelu multiswitcha były pozytywne i negatywne opinie.
    Co kolega miał na myśli pisząc, iż "aby instalacja działała poprawnie musi być zbilansowana"?
    Konwerter użyty do instalacji też miał pozytywne opinie.
    [/syntax][/quote]
  • #11 17786276
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Urządzenia te nie lubią zbyt dużych różnic w poziomach sygnałów pomiędzy torami, szczególnie sąsiednimi, ze względu na przesłuchy. Najbardziej newralgicznym punktem są różnice pomiędzy ćwiartkami sygnału SAT a zsumowanym z anten naziemnych (i radia) sygnałem TERR. Dlatego do wyrównania tych poziomów stosuje się wzmacniacze kanałowe, dzięki którym najpierw wyrównujemy poziomy poszczególnych częstotliwości nośnych (MUX-ów), potem sumujemy, a na końcu dopasowujemy do poziomu czterech ćwiartek sygnału SAT z konwertera QUATTRO. Na poziom sygnału SAT w zasadzie nie mamy wpływu, (ew. inna czasza) dlatego "regulujemy" ten sygnał, który chcemy z nim zsumować. W instalacjach indywidualnych raczej nie stosuje się wzmacniaczy sygnału SAT (tzw. magistralych). Multiswitch (procesor) sumuje wszystkie sygnały i przydziela na poszczególne wyjścia końcowe. Stąd mamy na wyjściach cały sygnał zespolony, który dalej dystrybuujemy do gniazd.
    Ważny jest również sam poziom sygnału wejściowego na multiswitch. Każda grupa tych urządzeń (w zależności od modelu i producenta) ma górną wartość graniczną, której przekroczenie skutkuje przesterowaniem, generowaniem błędów i wadliwą pracą.
  • #12 17795438
    latosek67
    Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i pomoc, Okazało się, że błąd jest po mojej stronie. Raz jeszcze rozpiąłem kable i je "przedzwoniłem" i okazało się, że błędnie podłączyłem kable. Poprawiłem i wszystko gra - raz jeszcze dziękuję.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował multiswitch Opticum Golden Line 5/8 oraz konwerter Quatro Black Premium firmy Inverto, podłączając dekoder HD 5500 do trzech gniazd RTV-SAT. Dwa gniazda działały poprawnie, natomiast trzecie, mimo pełnej mocy i jakości sygnału, nie wyświetlało obrazu ani dźwięku. W dyskusji poruszono kwestie związane z protokołem HDCP, koniecznością zakończenia niewykorzystanych wyjść rezystorami oraz problemami z multiswitchami, które mogą prowadzić do utraty sygnału. Ostatecznie użytkownik zidentyfikował błąd w podłączeniu kabli, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA