logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

4K ULTRABOX + - Instalacja multiswitchowa i brak sygnału na sat 2 + brak astry

aleksandro 15 Cze 2022 21:28 1350 5
  • #1 20062673
    aleksandro
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Witam
    Znajomy poprosił mnie o pomoc w rozwiązaniu problemu z anteną satelitarną. Co jakiś czas wyskakuje mu komunikat o braku sygnału na wejściu SAT2 oraz nie działają niektóre programy. Czasem wystarczy wyłączyć i włączyć dekoder i wszystko jest dobrze. Dziwne jest to że sygnał po prostu znika, nie ma klatkowania. Zacznę od początku co do tej pory zrobiłem. Instalacja ma ok 20lat, talerz 90cm i konwertery Quattro w konfiguracji zez. 8 Przewodów z anteny idzie do multiswitcha PMSE 9/8 HQ NT i od niego 2 przewody idą do dekodera (z multiswicha wychodzi więcej przewodów ale w tej chwili nie są używany ale będą). Pierwsze co zrobiłem to zarobiłem kable na nowo, chciałem dostroić antenę ale znajomy mówił że jak ma już szykować rusztowanie to niech zmienię talerz i konwertery na nowe. Kupiłem talerz 100cm i konwertery INVERTO QUATTRO PREMIUM. Zamontowałem ustawiłem i mam poziom sygnały i siłę ok 70% ale nadal wyskakuje komunikat z brakiem sygnału, gdy wchodzę w instalację to na antenie 2 mam siłę i jakość ale jak wejdę na kanał na którym mam brak sygnału i sprawdzę sygnał to już nie ma jakości. Na astrze mam siłę ok 60% ale jakości brak kręciłem konwerterem ale efekt taki sam, znajomy mówił że astry nie ma już dłuższy czas. Astrę ustawiam pierwszy raz to może koledzy coś podpowiedzą a co do braku sygnału na sat2 czy jest możliwość że multiswitch szwankuje? Gdzieś kiedyś słyszałem że dekodery z softem ADB mają problem właśnie z drugą anteną gdy idą przez multiswitch.
    Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak mam rozwiązać ten problem.
  • #2 20062741
    vito007
    Poziom 26  
    Ocena: 214
    aleksandro napisał:
    Na astrze mam siłę ok 60%

słabo, chyba źle ustawiona antena/zez.

aleksandro napisał:
    czy jest możliwość że multiswitch szwankuje?

Też tak może być.
  • #3 20062942
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 894
    Jeśli tylko przełożyłeś zez ze starej do nowej to nic dziwnego że problem z Astrą. Zez należy ustawiać od nowa bo zmienił się rozmiar anteny.

Po kilku latach problememem może być też multiswitch ale bez pomiarów sygnału na konwerterze i właściwym ustawieniu konwertera ciężko to stwierdzić.
  • #4 20070526
    aleksandro
    Poziom 17  
    vito007 napisał:
    aleksandro napisał:
    Na astrze mam siłę ok 60%

słabo, chyba źle ustawiona antena/zez.

Dzisiaj ponownie walczyłem z instalacją i ustawiłem na nowo antenę:
    Hot Bird - Siła 80% jakość 92%
    Astra Siła 90% Jakość 92%
    Po ustawieniu w dekoderze na obu antenach i satelitach zielone kropki
    Po przełączeniu na niektóre kanały czarny ekran brak sygnału na antenie 2, tak samo na kanałach z astry.
    Multiwitch wymieniłem na MULTISWITCH BLUE LINE 9/8

Czy w takim przypadku mam szukać dkodera na podmian czy jeszcze coś może powodować problem?
  • #5 20070607
    vito007
    Poziom 26  
    Ocena: 214
    Coś mi to wygląda na złe ustawienie anteny/konwerterów. Być może nie trafiasz we właściwe satelity.
    Możliwe też uszkodzenie m-switcha, lub dekodera.
    Sprawdź dekoder na innej instalacji.
  • #6 20076174
    aleksandro
    Poziom 17  
    Moja walka z instalacją nadal trwa ...
    Dekoder podmieniłem efekt bez zmian. Zrezygnowałem z ustawienia astry dopóki nie uporam się hot bird.
    Załatwiłem miernik Spacetronik STC-23 i ustawiłem na nowo antenę efekt ten sam. Zauważyłem że na mierniku, że na wyjściu instalacji sygnał potrafi zniknąć na ułamek sekundy i się pojawić, zacząłem sprawdzać instalacje od końca i przy wejściu do multiswitcha znalazłem uszkodzony kabel jak nim ruszałem to zwierał i wyłączał multiswitcha jest to wejście V/L z konwertera hotbirt. Zarobiłem przewód na nowo i już sygnał mam cały czas ale błąd nadal występuje. Zauważyłem, że po podłączeniu miernika do konwertera nie mam sygnału na dwóch wyjściach V/L i H/H. Czy w przypadku konwerterów Quttro jest to normalne? Zabrakło mi czasu aby podmienić konwerter na co mam kupiony do astry.
    Między czasie jeszcze założyłem konwerter quad i podłączałem tylko dwa wyjścia do dekodera(z pominięciem multiswitcha) w jednym pomieszczeniu i wszystko działa.
    Pytanie do doświadczonych kolegów czy uszkodzony przewód uszkodził konwerter lub multiswitch ?
REKLAMA